Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Najduže se čeka ultrazvuk dojke

Autor: Anamarija Bilan

25.05.2010. 22:00
Najduže se čeka ultrazvuk dojke


Liste čekanja na specijalističke preglede su posljednjih nekoliko mjeseci iste, možemo reći da su se ustalile. Na magnetsku rezonanciju (MR) čeka se od šest do sedam mjeseci, na kompjutorsku tomografiju (CT) se čeka dva do tri mjeseca, a na ostale preglede čeka se do dva mjeseca, rekao je Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar
Koliko se čeka na specijalističke pretrage, kakav je odnos liječnika prema pacijentima, u kakvom su stanju čekaonice u bolnicama, samo su neka od pitanja u upitniku koji će tijekom ovog ljeta ili na jesen biti poslan u najveću bolnicu u Zagrebu. Tamo će se provesti upitnik čiji je cilj detaljna analiza položaja pacijenata u hrvatskom zdravstvenom sustavu, rekla je Dubravka Finka, voditeljica zadarske podružnice Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata koja je početkom svibnja bila u Bruxellesu na međunarodnom skupu koji je organiziran u povodu Europskog dana pacijenata.
Na skupu je bilo govora o nesrazmjeru između Zakona i stvarnog stanja u pravima pacijenata. Finka je kazala kako je cilj upitnika naći točke gdje sustav ne reagira pravilno. Nakon što prikupe sve podatke predstavnici udruga za promicanja prava pacijenata sastat će se sljedeće godine gdje će prikazati svoje rezultate te kako doći do boljeg poštovanja prava.
Što se tiče lista čekanja Dario Nakić, ravnatelja Opće bolnice u Zadru, kaže da su one i do dva puta kraće nego u zemljama Europske unije.
– Liste čekanja na specijalističke preglede su posljednjih nekoliko mjeseci iste, možemo reći da su se ustalile. Na magnetsku rezonanciju (MR) čeka se od šest do sedam mjeseci, na kompjutorsku tomografiju (CT) se čeka dva do tri mjeseca, a na ostale preglede se čeka do dva mjeseca, rekao je Nakić. Dodao je da se na ultrazvuk dojki i dalje čeka najduže, ali i to ovisi o razlogu pregleda, primjerice, na redovnu kontrolu se čeka do šest mjeseci, dok se pregled nakon mamografije napravi unutar mjesec dana.
– Liste čekanja se takve kakve jesu, pri njihovu smanjenju je pomogao i rad tijekom poslijepodneva, ali ne vjerujem da će se one znatnije smanjivati. Naime, imamo priljev pacijenata iz drugih županija kojima smo u mogućnosti pružiti zdravstvene usluge pa su i oni na listama čekanja, rekao je Nakić. Pojasnio je da će tijekom ljeta nastojati nastaviti s redovnim radom, osim što će “hladni program”, odnosno neke operacije koje nisu hitne odgoditi za jesen.