Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nikolina Budan postigla najveći uspjeh hrvatskih učenika do sad

Autor: Nikola Markulin

25.05.2010. 22:00
Nikolina Budan postigla najveći uspjeh hrvatskih učenika do sad

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Osamnaesta Međunarodna filozofska olimpijada održavala se od 21. do 23. svibnja u Ateni, a na dosadašnjima hrvatski predstavnici nisu postizali slične rezultate
Nikolina Budan, maturantica Gimnazije Franje Petrića iz Zadra, na Međunarodnoj je filozofskoj olimpijadi osvojila počasnu medalju – najveći uspjeh hrvatskih učenika na tom natjecanju do sada!
Osamnaesta Međunarodna filozofska olimpijada održavala se od 21. do 23. svibnja u Ateni, a na njoj je sudjelovalo 52 učenika i učenica iz Argentine, Austrije, Bugarske, Danske, Estonije, Finske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Indije, Izraela, Italije, Južne Koreje, Japana, Litve, Norveške, Poljske, Rumunjske, Rusije, Slovenije, Švicarske, Turske i, naravno, Hrvatske.
Nikolina, učenica četvrtog D razreda plasman na Međunarodnu filozofsku olimpijadu je izborila na državnom natjecanju iz filozofije, koje je od 2007. godine za hrvatske srednjoškolce ujedno i kvalifikacijsko natjecanja za Međunarodnu filozofsku olimpijadu. Ona se, pak, kao natjecanje na svjetskoj razini za učenike srednjih škola održava od 1993. godine, a organiziraju ju FISP (Federacija svih filozofskih društava svijeta) i UNESCO.
Ovo je bila osamnaesta Olimpijada, a Hrvatska na njoj sudjeluje četvrti put. Našu su domovinu predstavljale Nikolina i Ana Junaković iz Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika. Bruno Ćurko s Instituta za filozofiju, ujedno i koordinator Hrvatskog filozofskog društva s organizacijom Olimpijade te član žirija, vodio je hrvatske gimnazijalke i pripremao ih za natjecanje. Naravno, s njima su radili i njihovi profesori filozofije, pa je tako za Nikolinin uspjeh zaslužna i Zvjezdana Dunatov, njezina profesorica i mentorica.
– Bilo je odlično u svakom pogledu. Na uspjeh sam vrlo ponosna iako mislim da sam esej mogla i bolje napisati. Odabrala sam čuvenu Aristotelovu misao iz Politike o tome kako su ljudi savršene životinje samo onda kada žive po zakonu. To je bila jedna od četiri ponuđene teme, a ja sam se kod nje usredotočila na čovjekovo savršenstvo. Naravno, natjecanje je bilo puno više od pukog plasmana i pisanja eseja. Upoznala sam mnoštvo svojih vršnjaka iz cijelog svijeta. Družili smo se ta tri dana vrlo intenzivno, razgovarali o svemu, filozofiji, školi, obrazovnim sustavima, položaju mladih u društvu… Što se tiče pripremanja za Olimpijadu moram iskreno reći da ga od državnog natjecanja i nije bilo previše. Jednostavno nisam imala vremena, a i znala sam da ćemo pisati eseje, što i ne iziskuje neko posebno pripremanje, kazala nam je o svom međunarodnom filozofskom iskustvu Nikolina.
Počasna se medalja, objasnio nam je profesor Ćurko, dodjeljuje onim radovima koji nisu za prva tri mjesta, a opet kvalitetom mnogo odskaču od konkurencije. Spomenimo kako je prvo mjesto osvojio Aljaž Jelenko iz Slovenije.


 ČESTITKA MINISTRA FUCHSA


Povodom osvajanja počasne medalje na 18. Međunarodnoj filozofskoj Olimpijadi u Ateni, ministar znanosti, obrazovanja i športa dr.sc. Radovan Fuchs čestitao je učenici Nikolini Budan iz Gimnazije Franje Petrića, Zadar.
Od srca Vam čestitam, u svoje, te u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa na postignutom uspjehu na 18. Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi, koja se ove godine održavala u Ateni. Medalja koju donosite u Zadar i Hrvatsku sve nas ispunja velikim ponosom. Velika je stvar između 23 zemlje koje su poslale svoje kandidate na ovu Olimpijadu, osvojiti počasnu medalju. Ona je na čast Vama, Vašim roditeljima, profesorima, Vašoj školi i kolegama, ali i cijeloj Hrvatskoj. Uvjeren sam da ću i u predstojećim godinama biti u prilici čestitati Vam na novim uspjesima i nagradama. Od srca čestitke i Vašoj mentorici prof. Dunatov, bez čije ljubavi, zalaganja i truda, siguran sam ni medalja ne bi tako sjala.