Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nitko ne zna kako će izgledati buduće Vijeće

Autor: Velimir Brkić

25.05.2010. 22:00
Nitko ne zna kako će izgledati buduće Vijeće

Foto: Velimir BRKIĆ



Ovo je zaista silovanje ustavne ravnopravnosti građana i mi, u interesu naših birača i naše općine, u tome ne želimo sudjelovati, rekao je Željko Buljat iz HSP-a
U ponedjeljak kasno navečer pod predsjedanjem predsjednika Stanka Duila (HSS), Općinsko vijeće Općine Zemunik Donji održalo je 15., posljednju sjednicu u ovakvom sastavu, koji sačinjavaju većinska koalicija HSP-HSS sa šest vijećnika i HDZ s pet vijećnika. Mandatno povjerenstvo predsjednika Ivice Šarića utvrdilo je kako su ostavke svih šestero vijećnika vladajuće koalicije pravovaljano podnesene i ovjerene kod javnog bilježnika, odnosno u Uredu državne uprave u Zadarskoj županiji.
Na sjednici je nazočilo 10 od 11 vijećnika, nedostajala je vijećnica HDZ-a Nikolina Paleka. Šestero vijećnika je bilo za ostavke dok su četvorica HDZ-ovaca ostala suzdržana. Znakovito je reći kako je nakon, poslije više odlaganja zbog pravnih zavrzlami, napokon održane posljednje sjednice Vijeća upriličen već prije dogovoren zajednički oproštajni domjenak, o trošku vijećnika.
Kako nitko ne bi zakonom automatizma sa stranačkih lista došao na mjesto vijećnika Stanka Duila i Tomislava Marušića iz HSS-a i četvorice članova HSP-a, Marina Buljata, Pave Alvira, Željka Buljata i Marka Jermena, ovjerene ostavke su podnijeli i preostali članovi stranačkih lista HSP-a i HSS-a. Općinsko vijeće ostalo je samo s pet vijećnika, što je prvi slučaj u dosadašnjoj praksi rada predstavničkih tijela lokalne samouprave. Vijeće odsad nema kvorum za rad i odlučivanje, što sve navodi na raspuštanje zemuničkog OV-a.
– Nakon podnošenja pismenih ostavki svih aktualnih vijećnika i njihovih mogućih zamjenika iz redova HSP-a i HSS-a, dužan sam odmah izvijestiti Ministarstvo uprave o tome da su prestali uvjeti za rad Općinskog vijeća, navodi predsjednik OV-a Duilo, dodajući kako će potom Vlada RH najvjerojatnije donijeti odluku o raspuštanju Vijeća i imenovati povjerenika za zemuničko Općinsko vijeće.
Vladajuća koalicija odluku o ostavci je donijela nakon što je Vlada RH raspisala dopunske izbore za zamjenika načelnika i dvoje vijećnika pripadnika srpske nacionalne manjine. Vlada je izbore raspisala primjenjujući institut izravne primjene zakona, to jest temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina s kojim Općinsko vijeće nije uskladilo Statut kako bi osiguralo zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine.
– Ovo je zaista silovanje ustavne ravnopravnosti građana i mi, u interesu naših birača i naše općine, u tome ne želimo sudjelovati. Prema popisu birača, Srba je u Zemuniku pet do šest puta više nego što ih je bilo na popisu stanovništva. Štoviše, ovim činom želimo upozoriti širu javnost na narušavanje jednakosti građana jer se Srbima protuustavno daje dvostruko pravo glasa, poručio je Željko Buljat iz HSP-a.
U slučaju vrlo izvjesnog raspuštanja Općinskog vijeća Zemuničani će izići na prijevremene izbore za kompletno novo Vijeće i to najranije mjesec, a najkasnije dva mjeseca od trenutka službenog raspuštanja Općinskog vijeća. Nije još sigurno niti koliko će se vijećnika u tom slučaju birati.


 DODATNI IZBORI 13. LIPNJA


Situacija u Zemuniku je nejasna i zbog toga što se 13. lipnja trebaju provesti dodatni izbori za donačelnika i dva vijećnika iz srpske nacionalne manjine. Do zakonskog roka svoje kandidate istaknuo je tek SDSS i to Dragana Daničića za donačelnika te Radu Graovca i Milorada Kovačevića za vijećnike. Zamjenici vijećnika su Milenko Rajčević i Sofija Kovačević. Svi navedeni predstavnici nacionalne manjine su Srbi iz Smokovića. Inače, pod zemuničku općinu osim Zemunika Donjeg spadaju i Zemunik Gornji i Smoković.




 U NOVE IZBORE SDP I NEZAVISNI


Dosadašnji sastav Općinskog vijeće Općine Zemunik Donji s ovakvim vijećničkim rasporedom prema svemu sudeći će se promijeniti. Pored HDZ-a, HSP-a i HSS-a na prijevremenim izborima za Općinsko vijeće svoje kandidacijske liste predat će i zemunički SDP, čije je osnivanje najavio dosadašnji vijećnik HSS-a Tomislav Marušić, i najmanje jedna nezavisna lista, koju bi trebao predvoditi Marko Alvir, predsjednik KUD-a Sveta Kata. Dakako, tu su još srpske stranke SDSS i DPS.


 PROJEKT “PODVOŽNJAK” IDE DALJE


Općinski načelnik Josip Marušić sada već bivše vijećnike izvijestio je i o sastanku održanom u Hrvatskim cestama u Zagrebu zbog izgradnje podvožnjaka ispod zatvorene ceste koja presijeca pistu Zračne luke. Pored načelnika na sastanku su nazočili predsjednik OV-a Duilo, njegov zamjenik Buljat i ravnatelj Županijske uprave za ceste Mile Fabijan.
– Na osnovu tehničkog rješenja do kraja mjeseca bi se trebala raspisati javna nabava za izradu kompletne projektne dokumentacije koju će u iznosu od 50 posto financirati država, 35 posto Županijska uprava za ceste, a 15 posto ili 30.000 kuna Općina. Izrada projektne dokumentacije mora biti gotova do sredine listopada zbog ulaska projekta izgradnje podvožnjaka u državni proračun za 2011. godinu, istaknuo je Marušić.
Na sastanku je pronađen zajednički kompromis i cesta podvožnjaka neće imati nagib veći od 7 posto, dok će visina biti 4,5 metara.