Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Opći neposluh zbog nepravednih “kanalizacijskih” uplatnica

Autor: Krešimir Bukvić

25.05.2010. 22:00
Opći neposluh zbog nepravednih “kanalizacijskih” uplatnica

Foto: Velimir BRKIĆ



Način prikupljanja sredstava za izgradnju kanalizacije je nepravedan. Ne može se dopustiti da neka kućanstva plaćaju više, neka manje, a neka uopće ne plaćaju izgradnju kanalizacijskog sustava. Visina uplatnica nam stiže u odnosu na potrošnju vode iako je riječ o izgradnji kanalizacije, a ne njenom korištenju, naglašava Cesar
Nezadovoljni načinom financiranja izgradnje kanalizacijskog sustava općine Sukošan, koji bi se trebao početi raditi na jesen, grupa od 62 stanovnika mjesta uputila je peticiju načelniku općine Anti Martincu. Potpisani u peticiji, okupljeni oko Vladimira Cesara koji je inicirao sastavljanje peticije, traže od načelnika da ukine po njima sporno prikupljanje sredstava za izgradnju kanalizacije, vezanih za potrošnju vode.
Dopis Općini
Sukošanci, naime, u okviru svojih računa za vodu po svakom potrošenom kubičnom metru vode plaćaju i dodatak za izgradnju kanalizacije što rezultira činjenicom da neka kućanstva plaćaju više, a neka manje, što potpisani u peticiji smatraju nedopustivim.
– Način prikupljanja sredstava za izgradnju kanalizacije je nepravedan. Ne može se dopustiti da neka kućanstva plaćaju više, neka manje, a neka uopće ne plaćaju izgradnju kanalizacijskog sustava. Radovi na kanalizaciji još nisu ni počeli, a pitanje je kada će i početi, a mi stanovnici Sukošana izdvajamo sredstva na nama nepoznati konto, ne znajući uopće koliko je do sada prikupljeno i tko će upravljati tim sredstvima. Visina uplatnica nam stiže u odnosu na potrošnju vode iako je riječ o izgradnji kanalizacije, a ne njenom korištenju, naglašava Cesar.
U dopisu koji je uz peticiju poslan Martincu, Cesar navodi kako se i sam načelnik svojevremeno složio da je način sufinanciranja kanalizacijskog sustava nepravedan te obećao da će ga promijeniti, no do toga nije došlo.
“U vašoj ste predizbornoj kampanji obećali ispraviti način naplate, no to niste napravili”, piše u dopisu koji je Cesar u ime svih 62 supotpisnika peticije poslao u Općinu.
Obrazlažući u detalje razloge zašto je naplata nekorektna on navodi da je kod donošenja odluke o sufinanciranju propušteno primjereno uskladiti i davanja vlasnika kuća za odmor.
Debeljak izuzet iz plaćanja
– Po ovom sadašnjem naplaćivanju oni su gotovo izuzeti od doprinosa s obzirom da većinu godine ne troše vodu. Nadalje, vezati visinu doprinosa za potrošnju vode znači naplatiti stanovnicima mjesta i odvod sve one vode koju koriste za zalijevanje cvijeća i travnjaka koja nikada neće završiti u kanalizaciji kada jednom bude napravljena. Isto tako u kanalizaciji neće završiti ni voda za zalijevanje poljoprivrednih površina kao ni za pripremanje betona za izgradnju novih kuća. No, usprkos tim činjenicama doprinos je vezan za potrošnju vode umjesto da su izdvajanja ista za sve stanovnike mjesta što bi bilo pravedno, ističe Cesar te dodaje da su pri ovom aktualnom izdvajanju za kanalizaciju izuzeti stanovnici Debeljaka koji nemaju vodovod te shodno tome ne izdvajaju ni lipe iako će također biti priključeni na kanalizaciju kada bude gotova.
– Što je s Debeljakom i selima koja pripadaju općini Sukošan. Zar se oni neće prati, zar njihova otpadna voda neće završavati u kanalizaciji – pita se Cesar u ime grupe svojih supotpisanih mještana, pozivajući načelnika Martinca da odredi jednu istovjetnu, podnošljivu svotu za sva kućanstva koja bi se uplaćivala tromjesečno. U protivnom potpisani u peticiji namjeravaju pozvati sve građane na opći neposluh.


 MARTINAC: HRVATSKE VODE “KOLO VODE”


Način prikupljanja sredstava za sufinanciranje izgradnje kanalizacijskog sustava općine su odredile Hrvatske vode. Isti je svagdje gdje se prikupljaju sredstva. Nismo to mi izmislili u općini niti imamo utjecaja na eventualnu promjenu. Slažem se s potpisnicima peticije da rješenje nije dobro, no drugog izbora nemamo. Izgradnju kanalizacijskog sustava financira u prvom redu Svjetska banka preko Hrvatskih voda te ista postavlja uvjete koje su Hrvatske vode dužne provoditi, a shodno tome i naša Općina kao krajnji korisnik sredstava. Osobno sam u nekoliko navrata razgovarao u Hrvatskim vodama o promjeni naplate, no bez rezultata. Naš je primarni interes da radovi počnu 30. rujna kako je predviđeno te da kanalizacija bude gotova do 2012. godine.