Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pitanja o vrijednostima iskrenosti

Autor: Nikola Markulin

25.05.2010. 22:00
Pitanja o vrijednostima iskrenosti

Foto: Filip BRALA



U kinu ‘Pobjeda’ u sklopu projekta ‘Artikultura’ u ponedjeljak je navečer održan glazbeni performans “EU pionir”, nastao u produkciji Teatra Verrdi i Mavene u sklopu projekta New Media Galery.
Producenti o izvedbi kažu: “EU pionir retrogradno uspostavlja korelaciju izmedju molotovljevih koktela, ulaska u EU, nacionalne memorije kolektivnog identiteta, tereta povijesti jednog naroda, aplikacijskih formulara i standarda produkcije umjetničkih djela unutar i izvan EU sa prisezanjem pionira i sa pojmovima vezanim za značenje riječi pionir. Je li današnji umjetnik pošten, iskren,odan, istrajan, napredan i radišan. Mogu li se ove kvalitete koje je trebao posjedovati pionir uopće detektirati u umjetničkoj produkciji. Sva pitanja koja otvara ovaj projekt su dio narativne stukture koja je izvedena u obliku koncerta tj. partya. Problematizirajući svijet politike, političkog naslijeđa, pogrešnih odluka, neslaganja, birokracije, zakona, standarda EU i situacije pred kojom se nalazi umjetnik izvan EU, EU pionir projekt nudi kontrapunkt u vidu partya kao ultimativnog načina da se stvari i stvarni život u kojem se nalazi zemlja sa otvorenim pregovaračkim poglavljima sa EU zaboravi, preskoči, hulahopira, odsvira, otpleše, zabavi.”
Za narativni smo okvir ovog glazbenog performansa koristili mnoštvo floskula iz službenih projekata i spisa o Europskoj uniji. U središte smo postavili pitanja o vrijednostima iskrenosti, poštenja, odanosti i radišnosti kod današnjih umjetnika. Sudeći po zbilji, te nam vrijednosti nisu uopće potrebne. Pitanje što donosimo Uniji nameće se i nama umjetnicima, a u traženju odgovora na njega opterećuje nas naš povijesni teret, kazao nam je Boris Kadin, uz Jurja Arasa i Daniela Franova Lasu, jedan od izvođača ovog performansa.