Pogled upravljen zvijezdama

Slika korisnika admin
Autor: 
matica
Filip BRALA
Predavač je bio prof. Dalibor Šimunić, a tematika, kako i sam naslov govori, vezana uz planetarni sustav

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, Astronomsko astronautičko društvo Zadar i Matica hrvatska Zadar organizatori su predavanja «Pogled upravljen zvijezdama, iz povijesti astronomije», održanog u ponedjeljak u prostorijama Matice hrvatske. Predavač je bio prof. Dalibor Šimunić, a tematika, kako i sam naslov govori, vezana uz planetarni sustav.

Krenuo je od samih početaka, odnosno od Aristotela i njegove tvrdnje da je Zemlja u središtu Svemira, te da se zvijezde vrte oko nje. Aristan, koji se rodio nakon njega, je već razvio heliocentrični sustav, ali ga nije mogao potkrijepiti. Klaudije Ptolemej, pak, si je uzeo u zadatak da protumači heliocentrični sustav. Nadalje je Šimunić govorio o danskom astronomu Tihu Braheu i njegovoj važnosti, budući da je on posljednji stručnjak koji je promatrao nebo bez teleskopa.

Brahe je surađivao s Kepplerom, najvećim teoretičarem 17. stoljeća. U to doba živi i Galileo galilei i pomalo se razvija moderni pogled na zvijezde, odnosno planete. Sve više dolazi do napretka znansoti i dolazimo u moderno doba u kojem živimo, kada su stvari, odnsno pogledi, u potpunosti izmijenjeni. Ipak, kako je sam Šimunić naglasio, samom Aristotelu je, za razliku od današnjih stručnjaka, prvenstveno nedostajala fizika kako bi potkrijepio tvrdnje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno