Povećana ugroženost i stradavanje motociklista

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
skuteri
Zvonko KUCELIN
Započela je sezona intenzivnijeg kretanja mopeda i motocikla u prometu

Dolaskom povoljnijih vremenskih prilika, započela je sezona intenzivnijeg kretanja mopeda i motocikala u prometu na cestama naše županije.

U cilju što sigurnijeg kretanja navedenih vozila u cestovnom prometu želimo podsjetiti i upozoriti sve sudionike u prometu, a posebno vozače mopeda i motocikla na njihovu povećanu ugroženost i stradavanje.

Uvidom u podatke o stradavanju vozača mopeda i motocikla u prometnim nesrećama koje su se dogodile na području Policijske uprave zadarske, a u usporedbi 2008./2009. godine, posebno se ističe podatak da je u 2009. godini smrtno stradalo 6 osoba (2008. godine - jedna osoba).

Isto tako, u 2009. godine 63 osobe zadobile su teške tjelesne ozljede (2008. - 62 osobe), a 109 osoba zadobilo je lakše tjelesne ozljede (2008. - 128 osoba).

Podaci za 2009. godinu, također, govore o smanjenju korištenja zaštitne kacige u prometnim nesrećama, stoga navodimo da je ukupno u prometnim nesrećama sudjelovalo 273 sudionika od čega njih 111 ili 40,6 posto nije koristilo zaštitnu kacigu. Posebno napominjemo činjenicu da u prometnim nesrećama koje su za posljedicu imale teške tjelesne ozljede, vozači ili putnici na mopedima ili motociklima nisu koristili zaštitne kacige, a takav negativni trend nastavlja se i u ovoj godini.

Prikazani statistički podaci mogu se ocijeniti vrlo negativnima, posebno zbog okolnosti da motociklisti sudjeluju u prometu s tek 6 posto ukupnog broja vozila, a čine više od četvrtine udjela u ukupnom broju poginulih i ozlijeđenih osoba. Da stvar bude gora, u obzir valja uzeti i relativno kratko vrijeme tijekom kojeg su motociklisti aktivni, a koje nije duže od 7 mjeseci godišnje.

U cilju preveniranja prometnih nesreća, odnosno ublažavanja njihovih posljedica, policija će uz svoje preventivne aktivnosti u obliku organiziranja predavanja u školama, u kontaktima s motoklubovima te raznim prezentacijama sigurne vožnje motocikla i mopeda, provoditi i represivne akcije.

Ovim putem želimo podsjetiti vozače mopeda i motocikla na propisane represivne mjere iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama:

- nekorištenje zaštitne kacige - novčana kazna 1.000,00 kuna, osim toga policijski službenik će naredbom privremeno oduzeti vozačku dozvolu i isključiti iz prometa vozača motocikla ili mopeda i osobe koje se prevoze tim vozilima, ako kod sebe nemaju zaštitnu kacigu ili ih odbiju nositi na glavi;

- nepostavljanje registarske pločice na vidljivo mjesto - novčana kazna u iznosu od 300 kuna;

- upravljanje mopedom ili motociklom bez položenog vozačkog ispita- novčana kazna u iznosu od 5 tisuća do 15. tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana;

- upravljanje mopedom ili motociklom koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana- novčana kazna u iznosu od 2 tisuće kuna;

- upravljanje mopedom ili motociklom kojem je isteklo važenje prometne dozvole do 15 dana - novčana kazna u iznosu od 700 kuna;

- vožnja s neupaljenim kratkim svjetlima-novčana kazna od 300 kuna, uz napomenu da mopedima i motociklima za vrijeme vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla;

- prekoračenje dopuštene brzine kretanja- ovisno o iznosu prekoračenja novčane kazne od 300 do 15 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana, uz za najveća prekoračenja brzine, određivanje tri negativna prekršajna boda i izricanje zaštitne mjere oduzimanja vozačke dozvole do 12 mjeseci.

Zakonom o obveznim osiguranjima u prometu, propisane su i odredbe koje se odnose i na vlasnike ove kategorije vozila:

- pravna ili fizička osoba koja kao vlasnik prijevoznog sredstva prije uporabe prijevoznog sredstva u prometu ne sklopi ugovor o osiguranju- novčana kazna od 5 tisuća do 20 tisuća kuna

Upućuje se apel svim vozačima:

Vozačima na dva kotača - precjenjivanje vlastitih sposobnosti, zanemarivanje opasnosti, nenošenje zaštitne opreme i nepoštovanje prometnih propisa uobičajeno svake godine uzima svoj danak: velik broj smrtnog stradavajnja, odnosno teških ozljeda kod vozača i putnika mopeda i motocikla.

Vozačima automobila savjetuje se da obavezno provjere mrtvi kut, da skreću isključivo s pokazivačima smjera, da poštuju prednost prolaska, da prate promet oko sebe, stišaju glazbu u vozilu, stoji u apelu PU zadarske.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno