Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pravedniji uvjeti dodjele socijalnih stanova

Autor: Teuta Babajko Jamičić

25.05.2010. 22:00
Pravedniji uvjeti dodjele socijalnih stanova

Foto: Adam VIDAS



Gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić istaknuo je kako je nužno bilo izmijeniti dosadašnje uvjete i mjerila za davanje u najam socijalnih stanova jer se njima manipuliralo, što je u konačnici rezultiralo nakaradnom listom. Izostavljen je braniteljski status, što obrazlaže činjenicom da je od završetka Domovinskog rata prošlo već 15 godina, tijekom kojih su uz različite državne programe i projekte branitelji zbrinuti
Jučerašnji Kolegij gradonačelnika protekao je u znaku višesatne rasprave o novim uvjetima i mjerilima za davanje u najam socijalnih stanova u vlasništvu Grada Zadra. O novostima, vezanim za davanje u najam socijalnih stanova, govorio je pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Mario Pešut, pojašnjavajući kako su socijalno-zdravstveni status, godine života i procjena socijalnih službi, tri glavna mjerila koja se boduju u svrhu utvrđivanja liste prioriteta za davanje u najam socijalnih stanova.
Što se tiče podnositelja zahtjeva, oni će morati ispunjavati pet osnovnih uvjeta.
Podnositelji ne smiju posjedovati zemljište
– Pravo na dodjelu stana u vlasništvu Grada Zadra imaju državljani RH, koji imaju prebivalište na području Zadra neprekidno u posljednjih 10 godina. Također, podnositelji zahtjeva, članovi obiteljskog domaćinstva te osobe koje su po Obiteljskom zakonu izjednačene s njima ne smiju imati riješeno stambeno pitanje niti mogućnost da ga riješe na drugi način, govori Pešut te pojašnjava kako to u praksi znači da podnositelj zahtjeva ne smije imati u vlasništvu useljivu kuću ili stan u Hrvatskoj, ne smije koristiti stan u svojstvu zaštićenog najmoprimca, ne smije stanovati u odgovarajućem stanu u vlasništvu roditelja te ne smije koristiti gradski stan.
Nadalje, podnositelj i članovi obiteljskog domaćinstva ne smiju u vlasništvu imati građevinsko zemljište za koje se može ishodovati dozvola za gradnju te poljoprivredno i drugo zemljište veće od 2 hektara. Isto tako, vrijednost pokretnina podnositelja zahtjeva ne smije prelaziti ukupnu vrijednost od 100 tisuća kuna.
– Podnositelj zahtjeva ne smije imati ostvareno pravo na obnovu i potporu ratom uništene ili oštećene obiteljske kuće sukladno Zakonu o obnovi. Što se uvjeta vezanih za prihode, ukupni prihodi svih članova obitelji u posljednjoj godini dana prije podnošenja zahtjeva ne smiju prelaziti određene postotke neto prosječne plaće u Hrvatskoj po članu obitelji, kaže Pešut te pojašnjava kako to u praksi znači kako samci ne smiju imati primanja veća od 3 tisuće kuna.
Manipulacije svesti na što manju mjeru
Što se tiče dvočlanih obitelji, njihova primanja ne smiju prelaziti 45 posto prosječne plaće u Hrvatskoj. Za tročlane obitelji ukupna primanja ne smiju prelaziti 40, a za četveročlane 35 posto od prosječne plaće.
Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić istaknuo je kako je nužno bilo izmijeniti dosadašnje uvjete i mjerila za davanje u najam socijalnih stanova jer se njima manipulirano što je u konačnici rezultiralo nakaradnom listom. Stoga, da bi se eventualne manipulacije svele na što manju moguću mjeru, a cijeli sustav bio što vjerodostojniji i pravedniji, napravljene su izmjene. Novim uvjetima i mjerilima izostavljen je braniteljski status, što je gradonačelnik dr. Vrančić obrazložio činjenicom da je od završetka Domovinskog rata prošlo već 15 godina, tijekom kojih su uz različite državne programe i projekte branitelji zbrinuti. Uz dužno poštovanje prema sudionicima Domovinskog rata, dr. Vrančić smatra kako braniteljski status u ovom kontekstu ne treba biti posebno bodovan.
– Novi uvjeti i mjerila za davanje u najam socijalnih stanova logičniji su i kako vjerujemo, pravedniji od prijašnjih. Njihovo ispunjavanje i pridržavanje trebalo bi rezultirati smanjivanjem manipulacija na najmanju moguću mjeru. Ključnu ulogu u cijeloj proceduri imat će procjena Povjerenstva, u čijem će sastavu biti tri osobe iz Centra za socijalnu skrb, jedna iz Caritasa Zadarske nadbiskupije i Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.
Ključna uloga Povjerenstva
Vjerujemo kako će povjerenstvo objektivno raditi i na terenu utvrditi socijalni status pojedinih podnositelja zahtjeva za najam socijalnih stanova, kaže dr. Vrančić, dodajući kako će se temeljem bodovanja i procjene socijalnog statusa, koju će donijeti Povjerenstvo, formirati lista za najam socijalnih stanova za sljedeću, 2011. godinu.
Do kraja tekuće godine, na snazi je postojeća lista, s tim da gradonačelnik dr. Vrančić računa na što skorije rješavanje ilegalno useljenih socijalnih slučajeva u gradske stanove. Kako je doista riječ o sedam socijalnih slučajeva, njihovo se useljavanje do kraja godine mora legalizirati. Za početak sljedeće, dakle 2011. godine, također je najavljena legalizacija još sedam bespravnih useljenja u gradske stanove budući da je riječ o teškim socijalnim slučajevima.


 U PLUSU SVI OSIM VODOVODA


Na jučerašnjem Kolegiju, dr. Vrančiću su podnesena izvješća o radu i financijskom poslovanju trgovačkih društva u vlasništvu Grada Zadra za 2009. godinu. Riječ je o tvrtkama Liburnija, Vodovod, Čistoća, Nasadi, Odvodnja, Tržnica Zadar, Obala i lučice, Zadra, Poduzetnički inkubator, Eko, Zadarski šport i Doma hrvatske mladeži. Sve gradske tvrtke, osim Vodovoda, prošlu su godine završile u plusu, poslovale su s dobiti od nekoliko tisuća do nekoliko stotina kuna. Vodovod je jedini prošlu godinu završio u minusu, a riječ je o gubitku od 2,8 milijuna kuna. Manjak je pokriven iz rezervnih kapitalnih sredstava tvrtke.




 OSNIVANJE TRGOVAČKOG DRUŠTVA GOSPODARSKE ZONE CRNO


Tijekom izvješća o poslovanju Poduzetničkom inkubatoru, gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić najavio je skoro osnivanje Trgovačkog društva Gospodarske zone Crno. Uz to, dr. Vrančić je pojasnio kako će Poduzetnički inkubator, koji je u stopostotnom vlasništvu Grada Zadra te Trgovačko društvo Crno biti objedinjeni. U tom smislu, očekuju se prvi koraci do kraja tekuće godine.


 REKONSTRUKCIJA BIHAĆKE, DONACIJE HGSS-u, VATROGASCIMA, SVEUČILIŠTU…


Na Kolegiju gradonačelnika prihvaćena je ponuda tvrtke Asfaltne ceste Split za izvoditelja radova na rekonstrukciji Bihaćke ulice i dijela Ulice Bleiburških žrtava. Vrijednost ponude, odnosno radova je 3,9 milijuna kuna.
Za nabavu specijalističke opreme Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – Stanica Zadar, odlukom gradonačelnika odobrena je isplata novčanih sredstva u iznosu 100 tisuća kuna. Vatrogasnoj zajednici Grada Zadra za provedbu Plana čuvanja, motrenja, ophodnje, dojave u svezi sprječavanja i otklanjanja opasnosti od požara, odobreno je 170 tisuća kuna.
Za sufinanciranje sadnica za podizanje višegodišnjeg nasada, Sveučilištu u Zadru je odobreno 20 tisuća kuna. Nasadi se podižu u Baštici gdje će Sveučilište ima vinograde i voćnjake. Poligon u Baštici služi za terensku nastavu zadarskih studenata.