Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Rasplesana mladost

Autor: Dragana Glavočić

25.05.2010. 22:00
Rasplesana mladost

Foto: Filip BRALA



U ponedjeljak, 24. svibnja, s početkom u 19h, u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar održana je već tradicionalna “Večer plesa”, koju krajem školske godine organizira Plesni odjel Glazbene škola ‘Blagoje Bersa’. Ulaz je za sve posjetitelje bio slobodan, a nazočili su raznovrsnom programu, s više plesnih točaka učenika različitih uzrasta odnosno razreda spomenute Škole. Još jednom, učenici su pokazali kako se ples kao umjetnička vrsta, sve više ozbiljno njeguje u našem gradu, a što je činjenica koju dodatno podržava spoznaja o postojanju više plesnih skupina mimo Plesnog odjela škole, kao što su Zadarski plesni ansambl, Zalet, Gesta, Arabeska i druge, koje se također bave pedagoškim radom s djecom i mladima, dobrim dijelom baš na području plesne umjetnosti. Riječju, u Zadru plesa očito ne nedostaje.
Kao gosti te večeri nastupili su iz Požege Beata Druklec, Luka Švajda i Laura Lončar.
Drugu godinu za redom polaznici, njih 150, su pokazali sav svoj rad tijekom školske godine koja je na izmaku. Prema riječima Sanje Petrovski svaki je pedagog osmislio svoju plesnu priču te ju prikazao na sceni.
– Učenici su se s velikim interesom uključili u pripreme za ovu večer, a trajale su oko dva mjeseca. S obzirom da je recesijsko doba, kostime smo radili sami i to uglavnom od starog novinskog papira. Nakon ove večeri, pred polaznicima su ispiti i završetak još jedne školske godine, kazala je Petrovski.
Nakon pozdravne riječi ravnateljice Branke Višić Karavida večer je otvorio duet Magdalena Bodrožić i Marije Pehar te su izvele «Dječji prizor» R. Schumana. Koreografiju potpisuje Vlasta Marotti Hrašćanec.
«Upiši se u prostor» izvela je Beata Druklec iz Požege. Tanja Stipčević osmislila je koreografiju naziva Ritmičke igre, Ptice, Putovanja, a izveli su polaznici 1. razreda PO Preko.
Na violonečelu nastupile su tri polaznice drugog razreda. Lea Matešić je izvela «Etude» S. Suzukija, Dora Varga izvela je skladbu N. Baklanova «Mazurka», a Marta Kardum izvela je F. Schuberta «Bercuse».
Barbara Čustić nastupila je na violončelu izvevši skladbu B. Dobrohotova «Kokoška», uz sudjelovanje polaznika Suvremenog plesa.
Polaznici trećeg razreda suvremenog plesa izveli su plesnu točku «Iz četvrte» I. Tiersen, a nastavnica i koreografkinja je bila Jasna Frankić Brkljačić.
B. Bartok «Večer na selu» naziv je skladbe na koju su plesali polaznici 3. razreda suvremenog plesa. Nastavnica i koreografkinja je, također, Jasna Frankić Brkljačić.
Na skladbu Lady Gaga “Juste dance” plesali su polaznici 4. razreda suvremenog plesa. Na koreografiji su radili svi pomalo, a najviše Lucija Peša. Laura Lončar u solo izvedbi izvela je plesnu točku na skaldbu S. Schenan.
Večer su zatvorili polaznici prvog i trećeg razreda Klasičnog baleta. Koreografiju su osmislile učenice i Sanja Petrovski.