Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Šimuni i Prosika ponovno po Plavu zastavu

Autor: Alenka Festini

25.05.2010. 22:00
Šimuni i Prosika ponovno po Plavu zastavu

Foto: Alenka FESTINI



I ove godine uputili smo Udruzi Lijepa naša, koja je Nacionalni koordinator i voditelj projekta Plave zastave, zahtjev za obnavljanje ugovora o dodjeli ovog prestižnog priznanja. Budući da naše plaže zadovoljavaju sve kriterije od 5. lipnja, a već petu godinu zaredom, podižu se Plave zastave na tim pješčanim ljepoticama, naveo je Pernar
Ove godine dvije plaže na području grada Paga i to plaža kampa Šimuni i plaža Prosika kandidatkinje su za stjecanje Plave zastave, prestižnog ekološkog i međunarodnog priznanja kojim se potvrđuje čistoća mora i obale te niz popratnih sadržaja.
Kako nam je potvrdio Slavko Pernar, direktor Turističke zajednice Grada Paga, ove dvije plaže Plavu zastavu nose već četiri godine zaredom.
– I ove godine uputili smo Udruzi Lijepa naša, koja je Nacionalni koordinator i voditelj projekta Plave zastave, zahtjev za obnavljanje ugovora o dodjeli ovog prestižnog priznanja. Budući da naše plaže zadovoljavaju sve kriterije od 5. lipnja, a već petu godinu zaredom, podižu se Plave zastave na tim pješčanim ljepoticama, naveo je Pernar.
Pješčana plaža kampa Šimuni, prema mišljenju mnogih otočana i gostiju, zasigurno je uz gradsku plažu Prosika u Pagu, među najljepšima u zadarskoj županiji pa čak i šire.
Plaža kampa Šimuni proteže se u dužini od četiri kilometara, odnosno površine oko 80.000 metara četvornih. Posipana najsitnijim šljunkom i pristupačnim ulazom u more. Njen položaj je poput oluka koji spaja pješčani rt. Autokamp Šimuni zapravo je jedna od najuređenijih kampova na Jadranu. Nalazi se u atraktivnoj borovoj šumi, s predivnom pješčanom plažom. Sadrži niz restorana, pizzerije, kafiće, dućane, zatim, mnogo sportskih sadržaja kao što su teniska igrališta, igrališta za odbojku na pijesku i košarku, mala golfska igrališta, stolovi za stolni tenis, bogato opremljena igrališta namijenjena djeci predškolskom uzrastu. U njemu ima niz zabavnih sadržaja i animatora, koji rade s gostima. Kamp Šimuni ima kapacitet za oko 3.500 gostiju, a radi cijelu godinu.
Plaža Prosika u gradu Pagu koja se prostire u dužini oko 800 metara, zasigurno je najljepša pješčana ljepotica na otoku Pagu. Nalazi se svega par stotina metara od stare gradske jezgre, u neposrednoj je blizini poznate Lokunje, područja bogatim ljekovitim blatom, a nudi niz sadržaja kao što su kafići, igralište za djecu, na njoj su postavljeni tuševi, sanitarni čvor, kabine za presvlačenje, ima ponuda iznajmljivanja sandolina i slično.
– Uloga Plave zastave u turizmu je od velikog značenja. Plava zastava karakterizira plažu kakvu bi svatko poželio. Postoje određeni standardi koje plaža mora ispunjavati da bi osvojila Plavu zastavu, a oni podrazumijevaju sigurnost i čistoću, što je gostima itekako važno, zaključio je Pernar.