Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Slavko Šare već pet dana štrajka glađu

Autor: Suzana Bandić

25.05.2010. 22:00
Slavko Šare već pet dana štrajka glađu

Foto: Velimir BRKIĆ



– Još od petka kada je uhićen i pritvoren, moj klijent nije ništa ni pojeo ni popio, a njegovo zdravstveno stanje ionako je već narušeno pa je stoga premješten u bolnicu u Šimunskoj – rekao je Branimir Zorica, Šarin odvjetnik, koji do kraja tjedna očekuje odgovor na žalbu zbog pritvora
Nakon što je u petak iz pritvora Istražnog centra u Splitu u kojemu se nalazi zbog Uskokove istrage podnio neopozivu ostavku na mjesto načelnika Općine Galovac, HSS-ovac Slavko Šare započeo je i štrajk glađu zbog čega je u ponedjeljak poslijepodne prevezen u zatvorsku bolnicu u Šimunskoj ulici u Zagrebu.
– Još od petka kada je uhićen i smješten u istražni zatvor u Splitu, moj klijent nije ništa ni pojeo ni popio, a njegovo zdravstveno stanje ionako je već narušeno pa je stoga jučer premješten u bolnicu u Šimunskoj. Kako je od ranije imao zakazanu operaciju bubrega za utorak, 24. svibnja, iz bolnice su zatražili da im dostavim njegovu liječničku dokumentaciju nakon čega će odlučiti je li taj zahvat neophodan i hitan ili nije – rekao nam je Šarin odvjetnik Branimir Zorica istaknuvši kako do kraja ovog tjedna očekuje i odluku Sudskog vijeća na uloženu žalbu zbog pritvaranja njegova klijenta koju im je dostavio odmah nakon što je sudac istrage prihvatio Uskokov zahtjev za određivanjem istražnog zatvora u trajanju do mjesec dana.
A kako doznajemo iz izvora bliskog Šari on se u štrajk glađu upustio iz revolta zbog zadržavanja u pritvoru smatrajući kako mu je time nanesena velika nepravda. Isto tako, Šare je i dalje uvjerenja, doznajemo iz istog izvora, kako se u problemima sa zakonom, zbog kojih se protiv njega i na zadarskim sudovima vodi nekoliko postupaka, našao zbog podmetanja galovačke oporbe.
Štrajk glađu iz revolta
Iako je Šarina ostavka dovela do krize vlasti u toj Općini, jer sukladno zakonskim odredbama ostavkom načelnika automatizmom prestaje mandat i njegovu zamjeniku zbog čega će Vlada morati u roku od mjesec, a najduže do dva mjeseca, raspisati nove izbore te prije toga imenovati privremenog povjerenika, kao što je nedavno bio slučaj u Benkovcu nakon ostavke gradonačelnika Željka Katuše, njegova se stranka na nastale okolnosti još uvijek očitovala.
Međutim, oporba koju Šare proziva, a koja i najviše profitira zbog njegova povlačenja, jučer se oglasila pismenim zahtjevom koji su s adrese prijevozničkog obrta “Vujević transporti” odaslali medijima, ali i Pavlu Matičiću, tajniku Ministarstva za lokalnu upravu i samoupravu, u kojemu od vijećnika Petra Burčula zahtijevaju sazivanje izvanredne sjednice.
Oporba zahtijeva sazivanje sjednice
– Klub vijećnika koalicije HDZ-a, HSU i HNS Općinskog vijeća Općine Galovac zahtijeva od predsjednika Općinskog vijeća Petra Burčula da hitno sazove izvanrednu sjednicu Općinskog vijeća Općine Galovac – stoji u zahtjevu koji potpisuje Nediljko Vujević, predsjednik kluba vijećnika, a u kojemu se još predlažu i dvije točke dnevnog reda i to izvještaj o stanju u Općini Galovac.
Podsjetimo, Šaru USKOK tereti za zloporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava, čime je navodno općinski proračun oštetio za veći novčani iznos. Osim njega, Uskokovim istražnim nalogom obuhvaćeno je još osam osoba te ih se sve zajedno sumnjiči za udruživanje u počinjenju kaznenog djela. Riječ je o Šarinom zamjeniku Branku Kovaču, administrativnoj tajnici Općine Mari Raspović i Petru Burčulu, vijećniku Općine Galovac te nekoliko njegovih poslovnih partnera koji su za Općinu Galovac izvodili razne poslove, a najčešće građevinske. Tako su Uskokovom istragom obuhvaćeni obrtnici Enerko Ivković i Ante Butić iz Prkosa te Davor Burčul, Filip Nadinić i Branimir Gulan iz Galovca.
Predmetom Uskokove istrage, kako neslužbeno doznajemo, osim fiktivnih računa za takozvanu loko vožnju, javne nabave i računa za doprinose na isplaćene iznose fizičkim osobama za obavljene poslove, rashoda za materijal i djelove za tekuće i investicijsko održavanje, utrošenu električnu energiju, nabavu goriva i troškove mobilnih uređaja osim navedenoga našlo se i 850 tisuća kuna koje je Fond za zaštitu okoliša namijenio za sanaciju divljeg odlagališta otpada, a kojima se, navodno izgubio trag.