Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sukošan, Bibinje i Galovac se nisu odazvali pozivu iz Grada Zadra

Autor: Vanja Mirčeta

25.05.2010. 22:00
Sukošan, Bibinje i Galovac se nisu odazvali pozivu iz Grada Zadra


Konkretan dogovor o financiranju osmog tima Hitne medicinske pomoći u Zadru nije dogovoren niti na jučerašnjem sastanku u Domu zdravlja, budući da su izostali predstavnici općina Sukošan, Bibinje i Galovac. Taj “sporni” tim je do sada financirao Grad Zadar, koji se na tu dužnost obvezao do lipnja ove godine, nakon čega je sudbina ovog tima neizvjesna.
Grad Zadar više ne želi samostalno sudjelovati u financiranju tima koji svojim djelovanjem osim Zadra pokriva još šest općina. Stoga je polazeći od pretpostavke da bi svatko trebao plaćati svoje račune Grad zauzeo stav da troškove osmog tima Hitne pomoći trebaju snositi svi oni čija područja pokriva zadarska HMP, dakle Grad Zadar, općine Sukošan, Bibinje, Galovac, Zemunik, Škabrnja i Poličnik.
Mario Pešut, pročelnik gradskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb naglašava kako se Grad i navedene općine moraju na pošten i principijelan način dogovoriti oko financiranja usluge službe koja je svima neophodno potrebna, a udio svake općine u sufinanciranju trebao bi biti proporcionalan broju stanovnika i visini proračuna.
– Na sastanak se odazvao samo dio predstavnika općina s područja koje pokriva Hitna medicinska pomoć u Zadru, točnije, predstavnici Zemunika, Škabrnje i Poličnika. Osim mene i dr. Josipa Kraljića, pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije na sastanku je sudjelovala dr. Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja. Predstavnicima općina prezentiran je novi način raspodjele tog tereta financiranja osmog tima HMP-a te sad očekujemo i odgovore na predloženo, uključujući i predstavnike općina Sukošan, Bibinje i Galovac. Za nekoliko dana ćemo znati hoće li osmi tim funkcionirati ovu sezonu. Današnji zaključci i dogovori u pismenom obliku bit će poslani i predstavnicima općina koji danas nisu bili nazočni na ovom sastanku, a dr. Bek će sastaviti prijedlog sufinanciranja osmog tima te istoga i dostaviti predstavnicima općina, kaže Pešut, dodajući kako opstanak osmog tima HMP-a još uvijek nije siguran, a najviše ovisi upravo o odgovorima navedenih općina u narednih tjedan dana.
Iz Doma zdravlja ističu da bi se ukidanje osmog tima HMP-a koji je neophodan za relativno normalno funkcioniranje ove službe na našim prostorima, s obzirom na povećani broj stanovnika, uvelike odrazilo na kvalitetnu zdravstvenu uslugu našim sugrađanima, ali i gostima.


 HZZO SE POZIVA NA POPIS IZ 2001. GODINE


HZZO financira sedam timova HMP-a, dok je osmi do sada dodatno financirao Grad iz svog proračuna. S obzirom na povećani broj stanovnika u Zadru kojeg HZZO još uvijek ne priznaje, držeći se službenog popisa stanovništva iz 2001. godine, ne želi na sebe preuzeti financiranje više od sedam timova. Županija kroz srpanj i kolovoz financira dodatna dva turistička tima u Zadru te punktove u Pagu, Benkovcu, Biogradu i Starigradu, dok nadležno ministarstvo financira tim na autocesti te dežurstvo u Viru.