Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tankerska dokapitalizira Lenac s 29,68 milijuna kuna

25.05.2011. 22:00
Tankerska dokapitalizira Lenac s 29,68 milijuna kuna


Tankerska ovim potvrđuje stratešku opredjeljenost na ulaganje u brodogradilište komplementarno njihovim potrebama za remontom, a koje istovrmeno opravdava ulaganje poslovnim rezultatom
Na sljedećoj glavnoj skupštini Viktora Lenca, koja će se održati 6. srpnja u Rijeci dioničari bi trebali izglasovati dokapitalizaciju koju će financirati zadarski brodar Tankerska plovidba.
Najveći hrvatski brodar i najveća zadarska tvrtka već je nekoliko puta izrazila želju za dokapitaliziranjem riječkom brodogradilišta što bi se ovaj puta moglo i dogoditi. Naime, Tankerska će uplatom u novcu kupiti 2,96 milijuna novih dionica Viktora Lenca vrijednih ukupno 29,68 milijuna kuna ili 10 kuna po dionici.
Riječ je o novim dionicama serije B, koje će biti izdane u nematerijaliziranom obliku. Nakon dokapitalizacije temeljni kapital Viktora Lenca biti će povećan sa sadašnjih 138,44 na 168,12 milijuna kuna. Osim toga, lanjska dobit od šest milijuna će se raspodijeliti u rezerve za vlastite dionice i rezerve kapitala. Sve je to predmet najavljene Skupštine.
Tankerska plovidba već je značajan vlasnik najvećeg hrvatskog remontnog brodogradilišta u koji posao su svojevremeno ušli s partnerima iz Uljanika u vrijeme kada se situacija u Lencu i radnicima i Vladi činila bezizlaznom. Osim ocjene i procjene stanja remontne brodogradnje u Sredozmelju Tankerska je cijenila i vlastitu potrebu za remontom brodova u tom trenutku. U međuvremenu Lenac je oporavljen nastavio uspješno poslovanje.


 DOBIT BRODOGRADILIŠTA SKOČILA 38 POSTO


Brodogradilište Viktor Lenac u prvom je tromjesečju ostvarilo neto dobit od 955,4 tisuća kuna, što je porast od 38 posto u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
Ukupni su prihodi ostvareni u iznosu od 66,6 milijuna kuna, što je porast od 74,5 posto. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su povećani za 76,3 posto, na 62,48 milijuna kuna. Pritom prihodi od pružanja usluga na domaćem tržištu iznose 19,3 milijuna kuna i veći su 49 posto, a povećani su i prihodi od pružanja usluga na inozemnim tržištima, za 91 posto, na 43,1 milijun kuna.
Brodogradilište je u prvom tromjesečju povećalo i ukupne rashode, za 75,7 posto, na 65,5 milijuna kuna.
Tijekom 2011. Viktor Lenac je nastavio s programom ulaganja u dugotrajnu imovinu s ciljem tehnološke obnove proizvodnih kapaciteta i učinkovitijeg upravljanja poslovnim procesima. Tako je u prvom tromjesečju ukupno u dugotrajnu imovinu uloženo 6,1 milijun kuna.