Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Eurotest na Drosini uspješno položen

25.05.2012. 22:00
Eurotest na Drosini uspješno položen


Hrvatska je u prvoj oglednoj utakmici prije odlaska na Europsko prvenstvo uvjerljivo slavila protiv Estonije 3:1. Bez najudarnijih igrača Slaven Bilić je s pola gasa poprilično lagano došao do pobjede i dobrog raspoloženja uoči odlaska u Poljsku.
U 4. minuti prva opasna akcija gostiju. Kruglov je ubacio s lijevog krila, Konsa je na drugoj vratnici i puca, ali pored gola. Opasno je bilo pred našim vratima. Igrala se 7. minuta kada je Hrvatska stvorila prvu opasnu prigodu pred vratima Estonaca. Ubačaj s desnog krila iz slobodnog udarca, Eduardo je u skoku u sredini i od poda cilja pod gredu, estonski vratar vrhovima prstiju odbija u korner.
U 16. minuti Hrvatska je povela. Iličević je izveo slobodan udarac s desnog krila, Perišić je na prvoj vratnici promašio loptu, ali dočekao ju je kapetan Vedran Ćorluka u sredini i zakucao pod gredu za vodstvo Hrvatske – 1:0. Minutu kasnije Badelj je ukrao loptu na 30 metara, pošao prema vratima i s 18 metara ciljao dalji kut. Estonski vratar krajnjim je naporom odbio loptu u korner. Prilike za Hrvatsku redaju se kao na traci. U 18. minuti lijep pokušaj Perišića “škaricama” na drugoj vratnici, otišlo je malo pored lijeve vratnice. A i sudac je kasnije pokazao opasnu igru zbog visoko podignute noge. Minutu kasnije Vida ubacuje na prvu vratnicu, Kalinić gađa bliži kut, ali odlazi lopta pored vratnice. Stisnuta je Estonija u svoj kazneni prostor nakon vodećeg pogotka. Pogodak je stigao u 20. minuti i to pravo remek djelo. Eduardo je petom izbacio dvojicu estonskih igrača, Perišić uputio paralelu u peterac, a tamo loptu dočekao Nikola Kalinić i spremio u mrežu za zasluženih – 2:0.
U 26. minuti pokušavaju gosti, Vassiljev puca s 25 metara, fijuknulo je to preko grede. Igrala se 37. minuta kada je Iličević izveo slobodan udarac, Vida je u skoku u buketu igrača i šalje loptu na gredu. Minutu kasnije uzvraća Ojamaa oštrim udarcem, ali ni to nije išlo unutar okvira hrvatskih vrata. U 38. minuti Kalinić je dobio loptu leđima okrenut u kaznenom prostoru, uspio se okrenuti oko Kiidrona i snažno pucati, estonski vratar je to zaustavio na samoj gol liniji. U 43. minuti još jedna lijepa akcija Iličevića, pronašao je Kalinićevu glavu na drugoj vratnici, ali ovaj nije uspio dobro zahvatiti za opasnije ugrožavanje Pareika.
U drugom dijelu “kockasti” su se malo primirili, a izbornik Bilić je krenuo s izmjenama. Najprije su umjesto Schildenfelda, Dujmovića i Perišića ušli Kranjčar, Šimunić i Vukojević, da bi u 60. minuti Eduarda i Iličevića zamijenili Mandžukić i Rakitić. U 56. minuti prva opasnost pred estonskim vratima, no Vida nije uspio poslati upotrebljivu loptu s desne strane kaznenog prostora. U 67. minuti Mandžukić je ubacio s desne strane, bilo je malo previsoko za Kalinića u sredini. Dvije minute kasnije naletio je Rakitić na “otpadak” s 13-14 metara, snažno je zapucao, fijuknulo je preko grede. Hrvatska je ponovno krenula punom parom. U 70. minuti Kalinić je potegao s 25 metara, Pareiko je to krajnjim naporom skrenuo u korner. U 81. minuti novi pogodak Hrvatske. Kranjčar je odličnom loptom pronašao tek ušlog Vrsaljka na desnom boku, ovaj vraća paralelu na 11 metara, a tamo akciju prati i loptu u mrežu posprema Ognjen Vukojević za uvjerljivih 3:0.
Smanjuju Estonci dvije minute kasnije. Konstantin Vassiljev je pucao iz slobodnog udarca s više od 25 metara, putem je lopta zakačila Vukojevića, prevarila Subašića i odsjela u hrvatskoj mreži 3:1.


HRVATSKA – ESTONIJA 3:1


PULA – Stadion Aldo Drosina. Sudac: Fabian Mihaly (Mađarska).  Strijelci: 1:0 Ćorluka (16′), 2:0 Kalinić (20′), 3:0 Vukojević (81′), 3:1  Vassiljev (83′)
HRVATSKA: Subašić, Vida, Ćorluka, Schildenfeld (od 46′ Šimunić),  Strinić (od 79′ Vrsaljko), Iličević (od 60′ Rakitić), Badelj, Dujmović (od  46′ Vukojević), Perišić (od 46′ Kranjčar), Kalinić, Eduardo (od 60′  Mandžukić).
ESTONIJA: Pareik, Klavan, Stepanov, Šišov, Kams, Vunk, Vassiljev,  Lindpere, Dmitrijev, Oper, Kink.