Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Karamarko miče izborne gubitnike sa svih funkcija

25.05.2012. 22:00
Karamarko miče izborne gubitnike sa svih funkcija


Kosor ne namjerava staviti na raspolaganje mandat potpredsjednice Sabora jer smatra da “časno obavlja taj posao”. Smijenjena je s mjesta predsjednice Kluba, a u paketu s njom Matušić i Salapić


Novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko preuzeo je dužnost šefa zastupničkog Kluba, a za potpredsjednike je postavio ljude koji su ga podržavali u kampanji, Ivana Šukera i Gordana Jandrokovića. Jadranka Kosor smijenjena je, dakle, s mjesta predsjednice Kluba, a u paketu s njom maknuti su i Frane Matušić i Josip Salapić. Budući da se treći potpredsjednik Kluba Davor Mlakar na vrijeme prestrojio, pa je na Karamarkovoj listi prošle nedjelje izabran za člana Visokog časnog suda, predsjednik stranke ga je ostavio na dužnosti.
Lekcije o moralnosti
Mlakar je i vodio jučerašnju sjednicu Kluba na kojoj su bez glasa protiv prihvaćene spomenute promjene. No, tu je sjednicu obilježio istup Jadranke Kosor koja je, kako su nam rekli neki od prisutnih, “dijelila svima lekcije o moralnosti i demokraciji”. Ona je, naime, sama podnijela ostavku, ali se zauzela za Matušića i Salapića, posebno za ovog potonjeg. Micanju šefa osječkog HDZ-a usprotivio se i Branko Bačić s argumentom da će se Salapiću na taj način u gradu na Dravi sniziti rejting prije lokalnih izbora. Jadranka Kosor je novinarima pojasnila što je prethodno kazala svojim kolegama u Klubu.
– Rekla sam im da je mjesto predsjednika Kluba politička funkcija i da pripada Karamarku. Zato sam i dala ostavku i rekla da o tome ne treba ni glasovati. Ali, tražila sam obrazloženje smjene dvojice od trojice potpredsjednika. O kriterijima te odluke pitajte one koji su je donosili, izjavila je bivša predsjednica HDZ-a.
Salapić nam je rekao da je mirno primio odluku o smjeni.
– Pošteno sam radio kao potpredsjednik Kluba, činit ću to i kao zastupnik. Na izbornom saboru nisam se kandidirao niti za jednu dužnost, ali sam podržavao Jadranku Kosor. Novi predsjednik stranke ima pravo izabrati si suradnike, ističe Salapić.
Politička šteta
Jadranka Kosor ne namjerava staviti stranci na raspolaganje svoj mandat potpredsjednice Sabora jer smatra da “dostojno i časno obavlja taj posao”.
– A ako stranka bude mislila drukčije, da ne trebam doprinositi svojim znanjem i iskustvom dugogodišnje zastupnice, onda ćemo o tome razgovarati. Očekujem da se te stvari završe, ovo odugovlačenje, birat ću riječi, ne pridonose HDZ-u, ustvrdila je Jadranka Kosor. Dodala je kako zastupnike HDZ-a zanima i hoće li biti smjena i na čelu saborskih odbora koji su nakon parlamentranih izbora pripali toj stranci. Šeks se također neće dragovoljno odreći pozicije potpredsjednika Sabora. Po svemu sudeći predsjedništvo HDZ-a odlučit će o tome idući tjedan.
– Članovi HDZ-a pokazali su da ih više ne žele Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa, uvjerljivo su izgubili izbore u stranci i jedino bi logično bilo da su iz te činjenice povukli konsekvence i sami se povukli. Budući to nisu napravili, morat ćemo na predsjedništvu o tome donijeti odluku i to vrlo brzo. To kako se njih dvoje sada ponašaju zaista nema smisla, nanose HDZ-u ozbiljnu političku štetu, rekao nam je jedan član predsjedništva HDZ-a.
Trebat će stoga pronaći dva nova potpredsjednika Sabora, a Božidar Kalmeta je izjavio da on neće preuzeti tu dužnost. Jadranka Kosor je, inače, jučer na saborskoj sjednici, kao da se oko nje ne događa ništa neobično, raspravljala o inicijativi da i Hrvatska podrži prijedlog da 5. studeni bude svjetski Dan romskog jezika.