Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Hrvatska zaslužuje biti u EU

Autor: Ivana Jurišić

25.05.2013. 22:00
Hrvatska zaslužuje  biti u EU

Foto: Zvonko KUCELIN



Martin Mayer, izaslanik šefa Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, bio je poseban gost na izložbi fotografkinje Nene Lukin otvorenoj u atriju Kneževe palače. Ovaj rođeni Njemac koji izvrsno govori hrvatski u toku tjedna živi u Zagrebu za koji je vezan poslom, a vikendom  se seli u Zadar gdje mu živi obitelj.
U Hrvatsku je došao 1996. godina kada su na svakom koraku bili vidljivi tragovi ratnih razaranja, a sad ispraća Hrvatsku u Europsku uniju.
Njemačka je posljednja zemlja koja je ratificirala hrvatski pristupni  ugovor s EU-om, čime je našoj zemlji otvoren put da 1. srpnja postane  punopravna članica Europske unije. Mislite li da je Hrvatska spremna  za taj veliki korak?
– Mislim da ne postoji zemlja koja je u tako kratko vrijeme napravila  tako veliki napredak kao što je to Hrvatska. Zemlje članice su se složile  da je Hrvatska ispunila sve uvjete kako bi postala punopravna članica  EU i ona zaslužuje biti u toj zajednici. Važno je napomenuti da ulazak  Hrvatske u EU nije završetak, već početak jednog dugog procesa. Naravno da postoje veliki problemi: korupcija, ekonomska kriza, nezaposlenost, ali sve su to problemi s kojima se Hrvatska može nositi.
U Hrvatsku ste došli prije 17 godina. Kakva je Hrvatska bila onda, a  kakva je danas?
– Moj prvi posjet Hrvatskoj je bio godinu dana poslije Oluje kada sam  u Kninu radio kao član misije OESS-a u Hrvatskoj. Tada su ratne rane bile još svježe. Na svakom koraku su se vidjele posljedice razaranja, a jedine teme o kojima se razgovaralo su bile rat, Srbi, razaranje.
Osim što je ovo danas lijepa zemlja na kojoj nitko ne bi rekao da je prije manje od dva desetljeća preživjela razorni rat, Hrvatska je otvorena  prema budućnosti i ima ljude koji s puno vjere i nade gledaju u sutra.
Hrvatska je 1996. godine bila zemlja slučaj koja je trebala veliku pomoć međunarodnih organizacija kako bi opet mogla početi normalno  funkcionirati, a danas je Hrvatska zemlja koja će za nekoliko tjedana ući  u EU i koja će svojim iskustvom i sudjelovanjem u međunarodnim organizacijama moći pomoći drugim zemljama.
Njemački Bild o Hrvatskoj ovog tjedna piše kao o zemlji korupcije,  nezaposlenih i dugova uspoređujući je s Ciprom i Grčkom. Što prosječan Njemac misli o ulasku Hrvatske u EU?
– Morate biti svjesni kako je Bild, iako najtiražnija europska novina,  prije svega tabloid koji senzacionalističkim tekstovima želi privući čitatelje. Iako je Njemačka stavila veto na slobodno zapošljavanje Hrvata u  sljedećih nekoliko godina, prosječan Njemac ne smatra da je ulazak Hrvatske u EU opasan za njemačko gospodarstvo. Hrvatska je ekonomski  malo tržište i ne postoji opasnost da će njemačko tržište rada doživjeti  potrese zbog ulaska Hrvatske u EU. Hrvati će naravno i sada moći aplicirati za radna mjesta u Njemačkoj kao što je to i dosada bio slučaj.