Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Humanitarna izložba za djecu Afrike

Autor: Ivana Jurišić

25.05.2013. 22:00
Humanitarna izložba za djecu Afrike

Foto: Zvonko KUCELIN



Jučer je atriju Kneževe palače otvorena izložba fotografija Nene Lukin “Oči u oči”. Zadrani na ovoj izložbi, koja je otvorena do 1. lipnja, mogu vidjeti 26 fotografija nastalih na Neninim putovanjima u Ganu, Togo, Gvineju, Ugandu, Zambiju i Keniju.
Narodni muzej u Zadru ovom izložbom se pridružio obilježavanju 50. godišnjice međunarodnog Dana Afrike. Naime, 25. svibnja 1963. godine vođe 30 nezavisnih afričkih država u Adis Abebi (Etiopija) osnovali su Organizaciju afričkog jedinstva, prvi savez većine zemalja afričkog kontinenta.
Izložbu je otvorila Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar:
– Narodni muzej Zadar se već godinama raznim izložbama  pridružuje humanitarnim akcijama u gradu Zadru. Posebno nam je drago što međunarodni Dan Afrike slavimo uz Neninu izložbu koja svojim fotografijama uvijek nastoji skrenuti pozornost na važne teme i potaknuti ljude na akciju.
Nena Lukin ovom izložbom želi prikupiti sredstva za umjetnički projekt za djecu u sirotinjskoj četvrti Nairobija u Keniji.
– Nadam se da ćemo sakupiti dovoljno novaca kako bismo djeci mogli kupiti predmete koji su im potrebni za izradu umjetničkih predmeta. Cijena jedne fotografije je 250 kuna, a taj novac je dovoljan za mjesec dana rada. Riječ je o djeci koja na umjetničkim radionicama uče raditi maske, nakit i slične predmete i uče se zanatu kojim bi jednog dana mogao biti izvor prihoda za njihovu obitelj. Osim što se potiče njihovo umjetničko izražavanje, ovaj projekt razvija dječje sposobnosti i talente te osnažuje njihovo samopouzdanje pružajući im drugačiji pogled na svijet od onoga s kojim se susreću u svojoj svakodnevici, rekla nam je Nena.
Atrij Kneževe palače u Zadru jučer je bio prepun Neninih prijatelja koji su se okupili da bi proslavili uspjeh fotografkinje kojoj je ovo prva samostalna izložba u Zadru. Među brojnim gostima našao se i Martin Mayer, izaslanik šefa Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, čije prijateljstvo s Nenom datira iz onih prvih godina nakon Domovinskog rata kada su oboje radili u međunarodnim organizacijama čiji je zadatak bio stabilizacija Hrvatske.
Otvoranje izložbe su popratile plesne točke Zadarskog plesnog ansambla  pod vodstvom Sanje Petrovski i plesnog odjela Glazbene škole Blagoje Bersa pod vodstvom Vlaste Marotti Hraščanec.