Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SDP-ovi krugovi izbornog pakla

25.05.2017. 22:00


Lokalni izbori razotkrili su kako dišu građani, ali i kako dišu stranke, tko koga guši i ruši te otvorili ponor nagađanja o političkim paktovima za saborsku većinu kojom se sve ovo vrijeme iza kulisa, u tišini, bavi premijer Plenković, a HDZ-ovci se zagonetno nabacuju izjavama kako većine ima ili kako će je sigurno biti. Ako i ne bude, Plenković samouvjereno ističe kako je spreman na prijevremene izbore. Kako i ne bi, kada je, ako se izuzme zagrebački fijasko Prgometa, HDZ polučio uspjeh. Za razliku od njega kojemu ta činjenica ipak prekriva nervozicu zbog odmetnutog Hasanbegovića i uspjeha Brune Esih u Zagrebu, Bernardić propada u krugovima izbornog pakla jer lokalni rezultati, koliko god ih SDP umivao, pokazuju kako Milanovićev nasljednik na čelu te stranke, nije ispunio očekivanja.
Štoviše, u najvećoj oporbenoj stranci kuha, a „pobunjenici” protiv Bernardića nemaju strpljenja pričekati ni završetak drugog kruga izbora. Mirando Mrsić možda je izgovorio javno ono što drugi šapuću tajno. Već su se idenetificirala i dva suprotstavljena kružoka u SDP-u, čija će unutarstranačka trvenja zasigurno donijeti i dodatnu štetu. Bernardićeva izjava kako su protiv njega oni koji su izgubili unutarstranačke izbore nije izjava lidera stranke jer dodatno potiče iskrenju između dviju struja. Ne popravlja previše situaciju ni Bernardićeva politička širina, pozivnica na povratak onima koji su otišli zbog „verbalnog delikta”, a u SDP-u se, kaže, cijeni pluralizam mišljenja. Prema vani to izgleda više kao panično okupljanje, a SDP-ovska mantra iznošenja kritičkog mišljenja kao sukob. Može Bernardić razbijati glavu gdje je to pogriješio, kako je SDP pao kada se on toliko trudi, kada je čovjek dijaloga…
Osim njegovih nepamtljivih, prilično besadržajnih istupa, pogrešku u koracima napravio je već Milanović koji je iznervirao lijeve birače želeći se dodvoriti i onima u centru i desnije. Tako je gubio svoje, a nije dobivao HDZ-ove birače, zaboravio je i radništvo, a socijaldemokracija je postajala misaona imenica.
Uhvatiti „svoj” pravac nakon Milanovića nije lako. Nije lako niti izlaziti na kraj s ambicioznim HNS-om, tzv. prirodnim koalicijskim partnerom, niti okrenuti se Kreši Beljaku i HSS-u kojega, pak, prirodnim partnerom smatra HDZ. Kao da će to jeftino platiti u mandatima. U tako uzburkanim političkim vodama nije se Bernardić iskazao vještim plivačem. Kako se na lokalnim izborima upravo i odigravala nacionalna kampanja i ne čudi što je SDP loše prošao. Još je lošije što Bernardić svjesno negira svoju odgovornost i što njegov „staratelj” Ranko Ostojić tvrdi kako su rezultati zadovoljavajući. Sabina Glasovac, kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Zadra, za razliku od svog stranačkog šefa, hrabro je podnijela poraz od HDZ-ovog Branka Dukića, preuzevši odgovornost na sebe.
Može se Beranardiću kao olakotna okolnost uzeti tajming istupa, nakon što je nekoliko dana izbjegavao medije, jer još nije završio drugi krug izbora, no nakon toga ukoliko se u SDP-u ne zbroje, postat će doista prelagan plijen HDZ-u na mogućim prijevremenim parlamentarnim izborima.
Lokalni izbori nisu lokalna odgovornost, kako ističe SDP-ovac Komadina, iz prostog razloga što se nacionalna politička scena preslikavala na ovu lokalnu i što su građani uglavnom odmahivali rukom na kanalizaciju, rasvjetu, vrtiće, škole jer to ionako svi obećavaju pa su opet glasali za one srcu im bliže. One „svoje”. Razočarani političkim krugovima u kojima su se na vlasti vrtjeli HDZ i Most, a u oporbi SDP, HNS, HSS…, mnogi nisu ni glasali.
Osim toga, lokalni izbori uslijedili su nakon turbulencija u sabornici, razvrgavanja braka HDZ-a i Mosta i nategnute Plenkovićeve većine koja miriše na izbore pa je visoka politika pala i na ove niske grane.
Nagađanja o preslagivanju ne prestaju, a kome će Plenković ponuditi suradnju koja se (ne) može odbiti i hoće li doista uslijediti prijevremeni „veliki” izbori vidjet će se iza 4. lipnja, kao što će se otkriti i koliko piza čija politička vjerodostojnost. Vrdoljakova, Beljakova, a bome i Hasanbegovićeva te Brune Esih. I Most koji se od partnera prometnuo u ljutog protivnika HDZ-a, morat će pokazati je li se odrekao prevrtljivosti.
SDP, ukoliko misli pridobivati i vraćati izgubljene birače, morat će zaigrati jasno i sadržajno, barem donekle konsolidiran i umiren, bez vatrenih okršaja unutar sebe. Inače bi to mogao biti SDP-ov treći krug izbornog pakla.