Sabina Glasovac i Nikola Turčinov izbrisani s popisa birača SDP-a!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
IZBORI ZA ŽUPANIJSKU ORGANIZACIJU
Dosta je šutnje, sve ću iznijeti na vidjelo. Rukovodstvo stranke u Gračacu je izabrano, a da mi članovi o tome ništa ne znamo. Svi mi koji smo izbačeni iz stranke nemamo pojma o tome da smo izbačeni, a mene i još neke kolege je čudilo zašto nam ne dolazi uplatnica za plaćanje članarine, kaže Radmila Surla, članica SDP-a
Zvonko KUCELIN
Sabina Glasovac, saborska zastupnica SDP-a

Samo dva tjedna uoči izbora za rukovodstvo Županijske organizacije, u lokalnom SDP-u došlo je do dosad neviđene situacije zbog  koje se, kako saznajemo od njihovih članova, čak traži intervencija Središnjice.

Naime, najpoznatija zadarska SDP-ovka, saborska zastupnica Sabina  Glasovac, i Nikola Turčinov, asistent Biljane Borzan u EU parlamentu, izbrisani su s popisa birača za unutarstranačke izbore 9. lipnja! To praktično znači da dvoje poznatih SDP-ovaca, kao ni ostali članovi  koji su izbrisani s popisa, ne  mogu pristupiti glasovanju. U stranci saznajemo kako je najviše izbrisanih, ali i izbačenih iz stranke, u Gračacu u kojemu  mnogi nisu niti znali da više nisu članovi SDP-a.  

Službeno obrazloženje, a koje je i nama potvrđeno u županijskom  SDP-u, glasi da nisu platili zaostale članarine što su trebali učiniti do 15.  svibnja ove godine. Međutim, SDP-ovci koji su nas kontaktirali kazali su  nam kako se po Statutu stranke zapravo mogu brisati smo članovi koji  članarinu nisu platili puni šest mjeseci te da Glasovac, Turčinov i ostali  članovi ne spadaju među takve.   

Sabljar-Dračevac bez komentara

Istodobno, na birački popis za izbore 9. lipnja navodno su uvršteni ljudi koji do navedenog roka nisu platili članarinu, poput onih iz podružnica u Benkovcu, Gračacu i  Galovcu, za koje čujemo kako članovi u tim  mjestima niti  ne znaju tko su. Prema informacijama iz stranke, najteža je  situacija u Gračacu za koji nam SDP-ovci kažu da je izbrisano čak četrdesetak članova i to bez ikakve obavijesti i obrazloženja.

Za komentar ovakvih događaja uoči unutarstranačkih izbora obratili  smo  se najprije aktualnoj predsjednici Županijske organizacije Renati  Sabljar-Dračevac, no ona nam je samo kazala kako nema komentara.  Kratki odgovor dobili smo, pak, od predsjednice SDP-ovog Županijskog  izbornog povjerenstva Radoslave Gregov koja, na pitanje da pojasni brisanje Sabine Glasovac, Nikole Turčinova i ostalih, odgovara: 

- Dana 18. svibnja. 2018. u 17.23 sati iz informacijskog sustava DAVID  podignuti su svi podaci o članovima koji imaju pravo glasa na ovim izborima. Taj dokument  prosljeđen je u tajništvo SDP-a na provjeru na sastanku Županijskog izbornog  povjerenstva. Svi članovi koji su platili članarinu do 15. svibnja 2018. godine imaju pravo glasa. Na sljedećoj sjednici Županijskog izbornog povjerenstva napravit će se korekcija ako je  došlo do bilo kakve pogreške, pojašnjava Gregov.

Zadnja rečenica ipak otkriva kako će se cijela stvar pokušati popraviti,   očito da bi se izbjegle negativne konotacije u javnosti koje bi mogle  naštetiti izborima. Međutim, sudeći prema informacijama iz stranke,  teško će se to postići, budući da su neki članovi izbrisani s popisa ili isključeni iz stranke, a da do danas ne znaju zašto im je to učinjeno. 

Ne znamo zašto smo izbačeni iz stranke

Tako barem tvrdi članica SDP-ove podružnice u Gračacu, Radmila  Surla, napominjući kako joj je dosta šutnje te će "sve iznijeti na vidjelo".

- Rukovodstvo stranke u Gračacu je izabrano, a da mi članovi o tome  ništa ne znamo. Svi  mi koji smo izbačeni iz stranke nemamo pojma o tome da smo izbačeni, a mene i još neke kolege je čudilo zašto nam ne dolazi uplatnica za plaćanje članarine. Nazvala sam tajnicu stranke u Zadar, a ona nam je rekla da smo izbačeni. Pitala sam zašto, na osnovu  čega, što smo to napravili, ali smo i danas bez odgovora. Mi jednostavno  ne znamo zašto smo izbačeni, a ja sam ovdje u Gračacu bila među prvima u stranci i ne mogu vjerovati da me netko izbacuje bez ikakvog razloga, ističe Radmila Surla. 

Bit će zanimljivo pratiti hoće li do izbora biti kakvih "korekcija" biračkog popisa, kako ih naziva predsjednica  SDP-ova Županijskog izbornog povjerenstva, odnosno hoće li Glasovac i Turčinov do izbora za  županijsko rukovodstvo ipak biti vraćeni na popis. Podsjetimo, u utrci su  aktualna predsjednica ŽO, Renata Sabljar Dračevac, te Erol Gaši i Dušan  Polovina Lungo.

Glasovac: Oni koji su me skinuli s  popisa moraju preuzeti odgovornost

SDP-ova saborska zastupnica i dugogodišnja predsjednica Gradske organizacije,  Sabina Glasovac, očito se neće pomiriti s brisanjem svojega imena s biračkog popisa, naprotiv, čini se kako je već poduzela neke mjere prema onima koji joj uskraćuju  izlazak na unutarstranačke izbore. 

- Sve svoje obaveze sam izvršila i ne postoji nijedan osnovani razlog da me se skine s popisa i da mi se uskrati mogućnost glasovanja. Oni koji su to napravili za to će  morati preuzeti odgovornost, kazala nam je Glasovac.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno