U Zadru prvi put obilježen Worlds IBD day - dan podizanja svijesti o upalnim crijevnim bolestima

Slika korisnika valentinam
Na Narodnom trgu
Na Narodnom trgu je bio info-pult za sve upite i informacije o upalnim crijevnim bolestima, odnosno Chronovoj bolesti i ulceroznom kolitisu. Bili su pripremljeni razni letci i brošure o samim bolestima, ali i o zdravoj prehrani koja je temelj očuvanja zdravlja
Zvonko KUCELIN
Tim koji je bio na raspolaganju za sva pitanja

U Zadru je danas po prvi puta obilježen Worlds IBD day, dan kada se ujedinjuju ljudi diljem svijeta s ciljem podizanja svijesti o upalnim crijevnim bolestima (Crohnova bolest, ulcerozni kolitis) od kojih obolijeva sve više osoba i na zadarskom području.

Marija Zubčić, glavna sestra na zadarskom odjelu Službe za interne bolesti i odnedavna predsjednica Udruge medicinskih sestara i tehničara u gastroenterologiji i endoskopiji Hrvatske, koja je pokrenula inicijativu, rekla je cilj ovog događanja, s obzirom na to da upalne crijevne bolesti u današnje vrijeme predstavljaju sve veći problem mlađoj populaciji, bila promocija zdravlja i svjesnosti o ovim bolestima.

- Još uvijek se ne zna točan razlog obolijevanja mlađe populacije. Ne zna se je li riječ o genetici, prehrani, stilu života ili stres. Ali ono što se zna je da Crohnova bolest i ulcerozni kolitis uvelike narušavaju kvalitetu života. Mladi izostaju s fakulteta i škole, ne mogu normalno funkcionirati jer doživljavaju određene stigme od strane društva, rekla je Marija Zubčić.

Upravo je zato ovaj događaj i organiziran. Kako bi se ljudima pokazalo kako da se educiraju o prehrani i zdravom načinu i tako preveniraju bolest.

- S druge strane, ovim putem smo htjeli poručiti građanima da Odjel za gastroenterologiju radi nove i sofisticirane pretrage kod otkrivanja i dijagnosticiranja ovih bolesti i da više ne treba odlaziti u druge centre. Vrata medicine su otvorena za građanstvo, ne trebaju se bojati već se mogu kvalitetno liječiti, objasnila je.

Na Narodnom trgu je bio info-pult za sve upite i informacije o upalnim crijevnim bolestima, odnosno Chronovoj bolesti i ulceroznom kolitisu. Bili su pripremljeni razni letci i brošure o samim bolestima, ali i o zdravoj prehrani koja je temelj očuvanja zdravlja. Također, provele su se i dvije ankete za građane kako bi se dobila što kvalitetnija povratna informacija i odgovor na pitanje znaju li građani išta o upalnim crijevnim bolestima?

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno