Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Bolest ne bira, obolijevaju i jako mladi ljudi

26.05.2019. 13:07
Bolest ne bira,  obolijevaju i  jako mladi  ljudi


Obilježavamo Svjetski dan multiple skleroze. Inače,  datum  obilježavanja je 31. svibnja, ali  to je –  fleksibilno. Mi smo izabrali današnji dan jer je subotom prijepodne grad obično  pun ljudi. Odaziv je  dobar, ima puno mladih i imamo dobru podršku. Želimo podignuti svijest o ovoj bolesti i tako poboljšati kvalitetu života oboljelih.  To nisu samo lijek i bolnica, već i sve ostalo. Želimo i da poslodavci, naši sugrađani,  susjedi, prijatelji – vide što je multipla skleroza i da shvate kako je to bolest s tisuću lica i da nije lako ni jednostavno, rekao je Patrik Puljić, predsjednik Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije.
Dodao je kako trenutačno ima  115 registriranih članova njihova  Društva, ali da vjeruje kako se, nažalost, ta brojka može množiti i puta tri  te da je to prilično velika brojka na broj stanovnika Zadarske županije.  Mišljenja je kako je za tu bolest stres i ritam života – veliki okidač te da  oboljevaju i mladi jer jednostavno nema pravila.
– I ja sam obolio s 18 godina. Bilo je stresa. Možda se to nekome čini  smiješnim, ali je taj period života meni očito bio jako stresan. I kad ste  mladi, teško je taj stres prevladati… I u našem Društvu ima mladih,   pa  tako i oni koji imaju 19 godina. No, nažalost oboljevaju još i mlađi,  prema svjetskim podacima.  Kad bi se pronašao uzrok, znao bi se i lijek. Nadam se da će se kvaliteta života primarno poboljšati, osobito kad je riječ  o  oboljelima i  od ove bolesti, zaključio je Patrik Puljić.
Naime, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana oboljelih, Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije, ovu  je godinu organiziralo  3. po redu Zadarski MS đir. Ovom manifestacijom, kako je naglasio i Puljić, žele se smanjiti predrasude prema osobama s invaliditetom, ukazati  na potrebu poboljšanja kvalitete života oboljelih te senzibilizirati javnost  i podignuti razinu svijesti o multiploj sklerozi. Svi sudionici tako su jučer  ujutro u uočljivim narančastim majicama napravili đir od Foruma preko  šetnice, pa rivom do Pozdrava Suncu, dijeleći informativne letke, balone,  ali i majice.