Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Gorki biser naših tjela

26.05.2019. 13:35
Gorki biser naših tjela


Žuč. Simbol gorčine, ogorčenosti, krajnjih napora… Svašta pripisujemo žuči. No ona je ustvari ta koja našim tijelima omogućava povećanje  apsorpcije masti i samim time i vitamina topivih u mastima (D, E, A, K)  te neutralizaciju viška kiseline.
Pojednostavljeno, žuč luči jetra, šalje u žučni mjehur na skladištenje,  pa kada mi unesemo masti u organizam, žučni mjehur počne sa kontrakcijama, i pljucne žuč u žučovod, sve do dvanaestnika. Pretvara  masti u sićušne kapljice-micele, s kojima se onda enzimi mogu lakše  obračunati.
To je princip ovog dijela probave. A kada dođe do poremećaja,  možemo posegnuti za zelenim prijateljem – Fumarijom. Jer ona kao da  je u raju stvorena baš za obračunavanjem s točno par problema. Posjeduje bioaktivne spojeve zvane: izokinolinski alkaloidi. I dok su u  većini biljaka alkaloidi ponešto opasni, jer su izuzetno jaki pa s njima  treba oprezno, ponekad su i otrovni, kod dimljače, unutrašnje sinergije  ju čine bezopasnom. No zasigurno izuzetno korisnom. Prvo što čine je  da jačaju tonus mišića probavnog sustava. No time ne pogoršavaju  neugodne grčeve nego ih ujednačuju. Što je očito bitno kod žučnog  mjehura, koji upravo kontrakcijama tjera nakupljenu žuč u dvanaestnik.
Dimljača nakon toga utječe na još jedan aspekt. A taj je da je ova biljka amfokoleretik. To u prijevodu znači da uravnotežuje lučenje žuči.  Kada je premalo potiče proizvodnju, kada je previše, natjera jetru da  malo smanji doživljaj. Kako elegantno!!! Koje li divne sinergije u ovoj  biljci
Ona je u narodu poznata kao biljka koja pomaže kada smo debelo  pretjerali za stolom, ubacujući u kljun nemoguće količine hrane. U tijelu, ustvari radi ovo prije navedeno. Ubrza proces rastvaranja kod hranidbenog pretjerivanja.
Kod ljudi čije tijelo odluči u žučnom mjehuru stvoriti kamence, kao  neka šašava kamenica bisere, pomaže uz neke lijekove kod rastvaranja  istih, ali i prevencije još prije nego što se pojave. Nismo stvoreni za  stvaranje "bisera", a nemaju ni tržišnu vrijednost pa nam je zasigurno  bolje bez njih!
No ako do toga ipak dođe pa završimo pod nožem čika doktora, koji  nam ukloni žučni mjehur, ovaj divni divlji zeleni prijatelj pomaže u regulaciji lučenja žuči. Što je savršeno kada naše tijelo ostane bez skladišnog prostora gdje bi žuč mogla stanovati.
Kada malo promislimo o posrednom djelovanju ove biljke, ona očito  posredno pomaže jetri, probavi i apsorpciji vitamina izuzetno važnih  za organizam. A kako je riječ o vitaminima: A, E, D koji utječu na zdravlje kože, vrlo je logično što se ova biljka osim kao kraljica žuči, koristi i  još kod kroničnih ekcema i atopije te svrbeži kože, iznutra kao čistač  organizma. Ujedno pomaže i kod glavobolja. Naravno onih koje nastaju zbog loše probave. Kako je sve povezano! I koja je divna logika sinergije upravo ovdje na dijelu! Probava je cijeli jedan sustav, no sastoji se  od povezanih cjelina. Pa ako se poremeti jedan dio, sve se lančano  može urušiti. Cijelo ljudsko biće ne može biti dobro, ako je i samo jedan njegov dio u teškoćama. Toga ni nismo svjesni dok smo zdravi, pa  valjda zato zaboravljamo biti zahvalni za prvu i osnovnu sreću u životu  – zdravlje. Tako da ostala divna pomoć koju nam može pružiti fumarija  su za sva ona stanja, koja posljedično nastradaju kada tako prezrena  žuč ne radi baš najbolje. A to su: akne, artritis, prevencija arteroskleroze…
Čaj se primjenjuje oko 6 grama dnevno, ili u praksi- 2 žličice suhe biljke na šalicu vode, 2-3 puta dnevno.
Latinski naziv je Fumaria officinalis, gdje njezino ime priča o vjerovanju u Starom Rimu da ta biljka nastaje od isparavanja iz zemlje – fumo  znači dim! Iako ima možda nešto i u tome da sok svježe biljke lako natjera suze u oči, baš kao i dim. Iako ime ostavlja mašti i nagađanjima,  njezina nalazišta nisu nikako tajna. U Dalmaciji ova penjačica, raste  posvuda, i to u tolikim količinama da ju prezrivo gledamo kao korov.  Njezina svojstva su pomalo zaboravljena pa izdaleka u oblacima grmova u koje izraste, gomila se slobodna i divlja, baš poput dima.
Bliska je rođakinja poljskog maka. A nekoć se uključivala u čitav niz  rituala koji su za svrhu imali povećanje obilja i novca. Upute kažu da  se  uvarak poprska jednom tjedno oko kuće, za ekonomsku sigurnost obitelji, a ukoliko pošpricamo cipele pa ih protrljamo do visokog sjaja,  imati ćemo osiguran novac cijelu godinu. Ukoliko neki zlonamjernik  pokušava oteti naše novčiće, dovoljno je skuhati uvarak i ostaviti ga otklopljen na kantunu kuće. Vibracije bi trebale otjerati takve barabe.
Iako ovakve tradicije imaju samo vrijednost simpatičnih tradicija, i  banke ipak ostaju sigurniji čuvari ekonomskih sredstava, ipak je simpatično primijetiti da ova biljka kod nas svuda raste, i samo čeka da pomogne.