Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Čudne biljke ili travurine

26.05.2020. 13:06


Od pamtivijeka, izražavanje prezira ide na račun ili jadnih biljčica ili životinja. Što prije od toga već padne na pamet onome tko želi izraziti svoje neslaganje (opravdano i neopravdano) prema nekom drugom Homo sapiensu.
Posežemo prema njima, u želji da se umanji, ponizi i degradira što je više moguće… Pa onda opet, koji put ih ignoriramo ili niti primjećujemo jer su svuda, sakrivene ili vidljive, no toliko na usluzi da ih obezvrjeđujemo..
Jer zna se, zlato je vrijedno, jer je rijetko… E pa predstavljam vam naše visočanstvo-Zlatinjak, ili zlatica s kamena… Vidjeli smo je svi, doslovno svugdje…Raste sa zadarskih bedema, u pukotinama kamena po cijeloj Dalmaciji, otocima, Velebitu, Lici, Zagrebu, Italiji, zidovima kuća u Assisiu (rodnom gradu sv. Franje) Gdje god sam se ikada okrenula, svugdje sam ju srela…
Dakle rijetka nije, zašto – zlatna? Pa, iz porodice je paprati, primitivnijih biljaka, koje su ostale na razmnožavanju sporama. Ova biljka svoje spore »uzgaja« za budući naraštaj na naličju lista, dajući mu žućkastu boju, koja se na Suncu presijava… No vrijedi li onda koliko i zlato? Da, ako se želite riješiti kamenja na primjer. Jer jedna od upotreba je upravo ta, da pijući uporno čaj od ove »travušine« sveprisutne i ne baš zanimljive, kamenci iz bubrega bi se mogli lagano otopiti i bez previše drame izaći iz vašeg organizma. Tko je ikada doživio apsurdnu bol kamena ili pijeska koje je odlučilo izaći van na silu kroz mokraćni sustav složio bi se da je zlata vrijedno uštediti sebi to vrlo neugodno iskustvo. No ukoliko imate kakvu primisao da bi ste mogli biti uznositi vlasnici kamena ili pijeska u bubrezima, svakako bih toplo preporučila posjet liječniku… Koliko god zvučalo samo neugodna bol i ništa više od toga, kamenci znaju opako zakomplicirati život pa bol postane neznatan problem u usporedbi sa gadnom upalom i slično.
Dakle čitava biljka bez korijena koristi se kao diuretik u slučaju prisutnosti oksalne kiseline ili oksalata u urinu, štoviše, rizom ima terapijska i sedativna svojstva. Ima diuretička, adstrigentna i ekspektoransna svojstva. Pa ju se može se koristiti protiv kašlja ali i diuretik. Sadrži sluz, tanine, galnu kiselinu i tragove soli. Što se tiče kozmetičke primjene, trava zlatinjak se koristi se za crvenu kožu jer djeluje smirujuće na iritacije. Uvarkom su nekoć i kosu prali i tako je tonzirali.
U srednjem vijeku koristila se kao lijek protiv bolesti slezene. Naime tada su vjerovali da biljka izgledom upućuje koji organ liječi. Ako list sliči na bubrege, onda je za bubrege. Ovu su izgledom povezali sa slezenom. Današnja istraživanja to opovrgavaju.
Dakle ova biljka pospješuje izlučivanje mokraće i izbacivanje pjeska iz bubrega. Bolna situacija. Pomaže kako je diuretična znojenje, čisti krv i pomaže kod nervnih bolesti. Opet bolno, iako manje vidljivo od pijeska koji se može snimiti, Tko god pati od anksioznosti zna da su i te stvari izrazito bolne. Izvana kao oblog ili melem pomaže kod reumatičnih bolova. Opet bol.
Nije ni čudo da su nekoć vjerovali da punjenje jastuka listovima ima moć izvlačenja boli iz tijela i izbjegavanja nesreća. Branje se prakticiralo uoči blagdana Sv. Ivana. Rasprostranjeno je vjerovanje da će svatko tko je navečer svetog Ivana utaknuo listić u cipelu, pronaći »skriveno blago«. Vjerovanja koja danas sa smiješkom slušamo, no da je sama ta biljka skriveno blago, ne baš tako sakriveno je sigurno. Jer vrlo lako ćete ju uočiti bilo gdje, ako samo obratite pažnju. Jedna koja naizgled je potpuno ista, ima izrazito bitnu razliku. Okreneš listić, pa ako ima pokriveno naličje zlatastim dlačicama onda je to blago. Ova druga, naizgled potpuno ista paprat je zelena, i ima samo točkice (organi u kojima se nalaze spore, jer eto obje su očito paprati). Ustvari i zlatica s kamena ima više varijateta i pod vrsta, no sve imaju slično djelovanje, pa ako niste toliko zaljubljeni u botaniku da
idete u detalje oko broja stoma, nakovrčanosti i veličine listova, ova jedina bitna razlika vam je dovoljna. Zlatna ispod suknjice.
I mrzovoljnog karaktera. Ne voli bogatu vlažnu zemlju, raste u pukotinama, jedino kada je baš i po njenom ukusu prevelika suša, zamota doslovno listove da se manje isušuje. I upravo ta njezina karakteristika, O neobične li, čudne biljke! Paradoksalno, ona ne voli vlažnu zemlju i previše vode, no upravo obrnuto, nama u organizmu pomaže kod svega što je vezano uz vodu. Mokraćni sustav, krv, reuma, giht…Kao da čak i kada uđe u organizam se toliko ljuti na vodu da ju izbacuje van iz organizma gdje god je susretne…
Pa iako službeno kažemo da paprati spadaju u grupu nižih biljaka, primitivne i prastare, gotovo malo fali da im se priljepi nadimak: zaostale. Pa iako ova zlatna paprat je ujedno i ljekovita ali i sveprisutna. Bez obzira na sve ovo, nije red podcjenjivati ih. One su postojale prije dinosaura. One su fosilne šume, i fosilno gorivo sa kojima pokrećemo naša vozila. Čisto iz poštovanja prema puno starijem od sebe, kada ih sljedeći put vidite gdje mrzovoljno i izolirano vire iz kamena ili zida, bilo bi zgodno poštovati ih. Možda čak, čisto iz šale čak i staviti listić u cipelu za Ivanje.