Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

JEDEM SLOBODU

26.05.2020. 13:01


Ima ih, koji toliko vole Boga, a preziru ljude. Ima ih koji su se zatvorili u kulu sebe i svoga boga da sve ljude promatraju kao neuspjele eksperimente koje treba ili dozvati pameti ili ih jednostavno zabraniti. Ima ih koji od svoga modela boga provode teror nad svima koji se ne uklapaju u diskurs i njih i njihovoga boga. Ima ih koji od svojih frustracija, kompleksa i inhibicija crtaju svoga boga. I jao vama ako se ne uklapate u uskoću njihove slike. Razvili su svoj sustav pravila, zabrana, verbalnog moraliziranja i prezira.
Ima ih moćnih i taštih koji siju strah, a njihov bog izviruje im iz svih džepova i rupa. Opasni su to psihopati, perverzni, jer su svoju uskoću prenijeli na sliku boga mača i bijesa.
Ima ih koji i u Crkvi, koji umjesto klanjanja Božjemu Bogu, promoviraju svoga boga od kojega ljudi bježe glavom bez obzira pod egidom: »U bijegu je spas.«
Ima ih koji od Hrvatske grade malu, oronulu totalitarnu igračku po mjeri svoje sebičnosti i taštine. Ima ih koji od Hrvatske čine nesimpatičnu, neprotočnu zemljicu, kojoj u nedostatku uma, caruje glupost. Straše ljude, s nacrtanim foto robotom svoje slike Hrvata.
Ne klanjam se: prvo, njihovom bogu i drugo, ne živim u njihovoj Hrvatskoj.
Svoj um hranim slobodom u kojoj jedino um može rasti. Svoju vjeru temeljim na Živomu Bogu Isusa Krista u ambijentu Duha Svetoga. Slobodan, radostan sa slobodom drugih koji su drugačiji.
Svoju slobodu zalijevam teologijom koja raskrinkava »svoga boga« koji hoće nadomjestiti Božjega Boga. Svoju slobodu hranim literaturom, ironijom, filozofijom, umjetnošću. Sve me je manje strah i ne bojim se žrtvovati sebe. Sve stzroži sam prema sebi, sve blaži prema drugome. Dišem, uživam, lunjam labirintima nutrine koju treba osvijetliti živim Bogom i ljekovitom riječju.
Napijam se slobode, slobode, slobode. Radujem se slobodi drugoga koji je suvereno drugačiji. Dišem.
Prijedlog za današnji ručak: narezati tekst Karla Jaspersa o krivnji. Pomiješati ga s tekstom Josipa Turčinovića o suverenoj slobodi. Kada smo pomiješali dodajmo malo ironije Viktora Ivančića, mediteranske širine Predraga Matvejevića. Sve lagano pirjajmo u vinu Gabriel Garcia Marquez.
Dodajmo malo papra Arsen Dedić, soli Danijel Dragojević. Predivan objed poslužite u konobi Olge Tokarczuk Knjige Jakubove. Popijte bocu crnog vina Isabel Allende. Ja uživam u desertu Ivo Andrić Znakovi pored puta. U slast.