Mater joj da test, a ona ga stavi u usta

Slika korisnika mkvanja
TV SVEKRVA
Krv nije voda

NAJBOLJA SERIJA SVIH VREMENA I ZEMALJA

Ovo je fantastično. Uvijek sam volio famoznu seriju »Krv nije voda«, ali ova epizoda me dotukla. Tinejdžerica od 14 godina pod sumnjom na slijepo crijevo dovedena je u bolnicu, ali kući se vratila s bebom. Ona ima momka Janka od 16 godina i mamu. Janku na ekranu piše da ima 16 godina i da je »Jelenin dečko«. Mami piše da ima 36 godina i da je »Jelenina mama«, a Jeleni piše da ima 14 godina i da je, pazite ovo, »posve naivna«. Ovaj je »dečko«, mama je »mama«, a Jelenina titula je »posve naivna«. Pa onda se o bebi brinu bake koje se međusobno svađaju, a najgore je to što 14-godišnjakinja ne uzima redovito kontracepciju pa se svi brinu da opet ne zatrudni, jer ona misli da kada jedanput rodi da je onda par godina mirna, s obzirom na to da već ima jednu bebu pa ne može dobiti drugu. Onda joj mater da test, a ona ga stavi u usta jer misli da je to kao toplomjer. Pa idu kod ginekologa. Najsmješnije je što se ginekolog zove Hrvoje Vrkić i ima 43 godine, a inspirirali su se očigledno stvarno postojećim ginekologom, našim Zadraninom, Hrvojem Vrčićem, samo što se radi profesoru, docentu, o vrhunskom stručnjaku za reprodukciju koji ima preko 50 godina.
I kao i sve epizode ove genijalne serije, sve završava u čekaonici sudnice, ali uvijek iste za sve slučajeve bez razlike. Svirepo ubojstvo, razvod braka, nevezani pojas... Sve to sudi isti sudac. Mala se malo bavila i krijumčarenjem ukradene robe pa su kolo zaplesali i advokati, naravno uvijek pristojni i pošteni s najboljim namjerama i kao i svaki put naši junaci iz iste one sobe izlaze zadovoljni, jer mora biti hepiend. Ali ovaj put su ipak kažnjeni. Ona s par dana društveno korisnog rada, a on malo u popravni dom. Njegova reakcija je fantastična. »Ne da mi se ići u popravni dom. Tamo sigurno nema televizije.« Baka je u međuvremenu uz svu tu gužvu s manitom kćeri i bebom-unukom uspjela naći momka (momka od 50 godina, ali oni to zovu »dečko«) i na kraju su ipak svi sretni osim onoga nesretnika koji je na par tjedana dospio u dom. Ma kažem vam... Zlata vrijedna serija.

PARTIZANSKI FILMOVI ANTUNA VRDOLJAKA

Ljudi moji, kako je dobre filmove znao snimiti Antun Vrdoljak. Uvijek sam visoko cijenio njegove »Glembajeve«, ali moram priznati kako su mu ovi njegovi partizanski filmovi ipak zanatski najbolje napravljeni. Vidi se da je utkao sve svoje emocije, svoje srce i znanje u evociranje narodnooslobodilačke epopeje. Sada ćemo napraviti malu stanku i unaprijed odgovoriti zlobnicima koji mi prigovaraju kako sam u ovoj kolumni često dvosmislen i zloban i kako moj sarkazam ponekad prelazi granice dobrog ukusa. Ali, vjerujete. »Kad čuješ zvona« i »U gori raste zelen bor« zbilja su odlično snimljeni filmovi. To očigledno znaju i ovi s Hrvatske televizije pa nam svako malo puštaju ova dva filma. U oba glume slični glumci, samo što npr. Buzančić je u jednom partijski komesar, a u drugoj domobran, dok Vidović od domaćeg izdajnika u prvom postaje partizanski komesar u drugom. Jedino je Dvornik konstantan u svojoj ulozi partizanskog borca srpskog porijekla. U svakom slučaju, dva visokocijenjena Vrdoljakova partizanska filma u dva tjedna. S obzirom da je ista ta HTV donedavno emitirala seriju General koju je dijelom i financirala, a koja je dobila nepodijeljene ocjene kritike i publike (znate već kakve), s pravom se može postaviti pitanje – tko tu koga...

DOBAR SCENARIJ ZLATA VRIJEDI

Kada smo već kod Vrdoljaka, zanimljivo je koliku ulogu u njegovim filmovima igra scenarist. Što je film bolji – bolji je i scenarist. I obrnuto. U ovom slučaju radi se o ratnom dnevniku narodnog heroja Ivana Šibla, a naravno suvišno je govoriti o veličinama poput Krleže (»Glembajevi«); Raosa (»Prosjaci i sinovi«) ili Marinkovića (»Kiklop«). Znači, što su mu lošiji scenaristi to mu je lošiji i film. Iznimka je jedino malo poznati film »Od petka do petka« kojeg nisu uspjeli spasiti ni Dvornik ni Krstulovićka, a sam Smoje se odrekao tog filma jer mu je potpuno izmijenjen scenarij. Ali dosta za danas. Dosta ste naučili danas u ovoj mojoj virtualnoj školi filma i sarkazma.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)