Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

NOVI LET LETENJA Brussels Airlines ipak ovoga ljeta leti za Zadar

26.05.2020. 09:11


Belgijska zrakoplovna tvrtka Brussels Airlines ovoga će ljeta, između 15. lipnja i 31. kolovoza, postupno povećavati broj odredišta u koja će letjeti, a među njima su i četiri hrvatska – Zagreb, Split, Dubrovnik i Zadar.
Tvrtka je priopćila da se ovoga ljeta zbog pandemije koronavirusa planira ostvariti samo 30 posto od prvotno planiranog rasporeda letenja.
Od 15. lipnja do 31. kolovoza, Brussels Airlines će postupno dodavati destinacije u koje će letjeti, kojih će konačnici biti 59 u 33 zemlje Europe, Afrike i Sjedinjenih Država.
Na popisu su i četiri hrvatska odredišta: Zagreb, Split, Dubrovnik i Zadar.


Angela Merkel protiv miješanja EK-a
Na popisu je 45 europskih destinacija u 20 zemalja, 13 afričkih i jedna u Sjedinjenim Državama, zračna luka JFK u New Yorku.
U pripćenju tvrtke se dodaje da je trenutačno u tijeku ažuriranje sustava rezervacija i da bi taj proces trebao biti dovršen do kraja ovoga tjedna.
Red letenja za razdoblje nakon ljeta bit će objavljen početkom lipnja. U kompaniji se nadaju da će od danas do kraja ove godine moći ostvariti 50 posto prvotno planiranih letova.
Iz svijeta putničkog zrakoplovnog prometa u ponedjeljak je stigla vijest kako se njemačka kancelarka Angela Merkel protivi najavama Europske komisije koja planira odobrenje za državnu pomoć zrakoplovnoj kompaniji Lufthansa uvjetovati oduzimanjem ekskluzivnih prava na polijetanje i slijetanje, javlja dnevnik Handelsblatt u ponedjeljak.
Europska komisija planira dati odobrenje za državnu pomoć Lufthansi, koja je zbog pandemije koronavirusa dovedena na rub stečaja, uz uvjet da se Lufthansa istodobno odrekne ekskluzivnih prava za polijetanje i slijetanje u nekim važnim zračnim lukama, pri čemu se, kako navode mediji, radi o zračnim lukama Frankfurt i Muenchen.


Lufthansa na rubu stečaja
Njemačka novinska agencija citira sudionike sastanka predsjedništva Kršćansko-demokratske unije (CDU) u ponedjeljak, na kojem je Angela Merkel izjavila kako ne želi da Europske komisija »previše utječe« na odluku o pomoći Lufthansi.
Njemačka kancelarka je, prema istim izvorima, rekla kako očekuje »žestoku borbu« oko konačnog oblika državne pomoći Lufthansi.
Kako javljaju njemački mediji, savezna vlada i Lufthansa su postigle sporazum o pomoći vlade u visini od devet milijardi eura.
Zeleno svjetlo ovom sporazumu mora dati i Europska komisija koja istodobno mora skrbiti i za to da zbog državnih subvencija ne dođe do povrede pravila o tržišnoj konkurenciji.
Volker Bouffier (CDU), premijer savezne pokrajine Hessen, u kojoj se nalazi frankfurtska zračna luka, kritizirao je zahtjeve iz Bruxellesa kao »neprimjerene« i štetne za Njemačku kao važno čvorište za zračni promet.
»Mi moramo svim silama spriječiti pokušaje da se smanji važnost prometnog čvorišta Frankfurt«, rekao je Bouffier. (Hina)
 




NADAJU SE OSTVARITI 50 POSTO PLANIRANIH LETOVA


U pripćenju Brussels Airlines je naveo kako je trenutačno u tijeku ažuriranje sustava rezervacija i da bi taj proces trebao biti dovršen do kraja ovoga tjedna. U kompaniji se nadaju da će od danas do kraja ove godine moći ostvariti 50 posto prvotno planiranih letova