Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Od mrtva radi živa?! Što sad? Recept za zombije???

26.05.2020. 12:54


Ne nemam novi posao kao scenarist za svjetski poznatu seriju o zombijima (Da bar! Njušim, vjerojatnost zanimljive zarade na takvom poslu… No, eto.., Nisam tome dorasla)
Držim se i dalje biljčica i velebitskih velebnih škrapa. Ispod 800 m nadmorske ju nećete naći, ona stremi visinama. No ne i fizički, jer malecka je, pužuća, tek grmić koji je pognuo svoju zelenu glavu što bliže stijeni iz koje raste, vjerojatno da se zaštiti od bure, vrućine i svega onoga što ti planina priredi ako je sudbina odredila da ti baš to bude dom. Upravo ti životni problemi biljke natjeraju da se prilagode, ali bome i da razviju neslućenu snagu. Vjerojatno od samog početka je očito da je »Trava Iva-od mrtvog pravi živa«, današnja zvijezda kolumne.
Teucrium montanum, ime ovog roda dolazi od Teucera, mitološkog kralja Troje, sina Scamandera i nimfe koja se zvala Ideja! Pravi sin svoje mame, došla mu je navodno ideja da malo eksperimentira sa svojstvima nekih biljaka, a između njih i sa travom ivom. Zato Grci nju nazivali, Teukrion. Onda je došao Linnaeus otac modernih botaničkih naziva i jednostavno preveo na latinski Teucrium, dodao montanum, jer – planina, je očito izbor biljke za obitavanje, s obzirom da neće ni čuti da se spusti ispod 800m nadmorske, nemojte je niti tražiti… I eto nje. Trava iva, likarija živa, od mrtvog pravi živa…
Porodica joj je Laminacae… Da, opet one…pa menta, lavanda, matičnjak, vrijesak, ružmarin, origano, majčina dušica… Čovjek se zapita:« Zar su samo one ljekovite!?« Naravno da ne, no mi smo na Mediteranu, one vole ovakvu klimu, obiteljski, a ima ih oko 7000 vrsta. U takvom broju vrsta, vjerojatnost da ćeš opet i opet naletjeti na nekoga iz njihove porodice, je velika.
E sada, s obzirom koliko je legendarno ljekovita, a nije baš komercijalno prisutna iz očitih razloga – teško da se može plantaža napraviti, biljke koja čak i tamo gdje raste, ne raste kao ogromni tepih, već tek tu i tamo sitan grmić sakriven iza kakve velebitske škrapetine, ostaje mogućnost kupovine u vrlo specijaliziranim trgovinama, a znam samo za tri, od kojih su dvije u Dalmaciji. Ili je naučiti ubrati. Počevši od zaštite same biljke, kao prvog i osnovnog pravila. Jer ponavljam, nema je puno, poštujmo to. Bere se u cvatu, što je već problem, jer tako joj dajemo manje šanse za nastavak vrste ako se poigramo brijača pa obrstimo cijeli grmić!!! Tako da se bere tek poneki čuperak sa biljčice, i dosta, u potragu za sljedećim. To je odlično za fizičku kondiciju, da vas utješim.
Očito je da ako imate imalo milosti i želje da zaštitimo ovaj naš jadni izmučeni planet, doma nećete donijeti cijelu vreću. No ni ne treba vam. Strašno je gorka, pije se za lijek, i samo kada treba.
Što to ona tako dobroga nudi, nakon što sam diplomatski opisala da: ako ubereš sve što nađeš si prasac. Skačeš po stijenama kao koza. Znojiš se nemilice, jer kada se bere već Sunce dobro grije po stjenovitom Velebitu, i kada je konačno doma doneseš i skuhaš, dobiješ šalicu čiste gorčine? Tko je sad tu lud?
Pa eto, narod ju je koristio čak i za tuberkulozu, a znanost kaže da posjeduje ove kemijske spojeve: torejol, terpineol, cedren, kadinol, beta selinen, kariofilen, delta kadinen… Ili zajednički-terpeni. Terpeni, su bez panike zbog kemijskog naziva, spojevi (nezasićeni ugljikovodici) koji su mirisni. Ili jednostavno, biljke ili da bi odbile ili privukle kukce i napadače razvijaju mirisne molekule. A te molekule osim što npr. daju opće poznati okus vinu-sve ono što znalci vrteći čašu vina u rukama ocjene o vinu, našem tijelu daju nešto vrlo važno za zdravlje. Naime do sada smo utvrdili postojanje stotine vrsta terpena, a svaki od njih na nas drugačije djeluje. Onaj iz lavande (linalool) nas smiruje, iz limuna-limonen, nas puni energijom, humulen je jack-pot, iz pive, i po njemu piva i miriši- ima izražena antibakterijska, antigljivična, protuupalna svojstva i nevjerojatan je antioksidans.
A trava iva? Zbog hrpe spojeva koje posjeduje, može sva ova čudesa: djeluje protiv bakterija i gljivica, jačanje imuniteta i super je za ljude pod stresom (neee, nemojte sad pomisliti, onda smo to svi skupa i zajedno!) Gorčina je odlična kod mnogobrojnih bolesti želuca i olakšava nadutost, i to upravo zbog gorčine! Tijelo instinktivno pomisli da je otrovano, jer tijelo pamti, čak i kada mi ne, pa na gorčinu počne proizvoditi više probavnih sokova, poveća kretanje crijeva-i eto na gdje se probava popravi, a gasovi napuste tijelo. Izrazito je antiseptična, mora biti, jadnica brani se usred planine sama samcata, a nama to onda uništava patogene mikroorganizme i odstranjuje štetne tvari u crijevima i želucu. Bolesti usta, desni, afte, upala grla, razne infekcije, gljivice… Sa svim tim se uspijeva ova travčica obračunati. Pomaže ona i kod nezgodnih hemeroida, ali i bolesti jetre i žuči jer potiče stvaranje i protok žučne kiseline, što je velika pomoć ljudima koji su zbog kamenca morali odstraniti žučni mjehur.
I za kraj tri stvarčice na koje se najviše novaca troši u današnje vrijeme. Ili hoćeš kožu njegovati, ili te leđa i zglobovi bole. Obično oboje od tih problema imamo skoro svi. Treći i zadnji-depresija.
Pa…. Sve kad se skupi, trava iva ne radi baš od mrtva-živa. Bliže je istini da kad se toliko toga skupi da više nismo sigurni, jesmo li još uopće živi-trava iva može popraviti taj dojam.