Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SKANDAL NA POMOLU Nakon otkrića tajnog memoranduma o Ini, Ćoriću izletjelo da se prate interna dopisivanja novinara?

26.05.2020. 11:55


Tjednik Nacional danas je objavio kako su dobili na uvid sadržaj tajnog dokumenta koji je još sredinom 2018. u ime Vlade potpisao ministar Tomislav Ćorić.
Navode kako se radi o memorandumu koji direktno potkopava nacionalne interese, pa je samo od početka 2020. preko JANAF-a iz Siska umjesto u Rijeku na preradu u Mađarsku prebačeno 247 tisuća tona hrvatske nafte. Nacional piše kako dokument osvjetljava prljavu dvostruku igru koja pokazuje da se Plenkovićeva Vlada kontinuirano snishodljivo ponaša prema mađarskim, a potkopava hrvatske nacionalne interese.
Ćorić, međutim, tvrdi da nije točno da se tim memorandumom Hrvatska stavila u podređeni položaj.
‘Ja osobno nisam potpisnik ovog memoranduma. Mi smo svjedočili ovom memorandumu. Ovaj memorandum kao takav, ja sam mu svjedočio i ja sam ga supotpisao. Mi nemamo ništa protiv da se ovaj memorandum i objavi. Interes je snažna i jaka Ina. Očito je kampanja kod nekih počela, Inu treba vratiti u hrvatske ruke”, rekao je Ćorić za N1 i dodao da se 9. lipnja očekuje prvi izvještaj stranih konzultanata, tvrtke Lazard, koje bi trebalo pokazati procjenu vrijednosti Ine.
Pravne obveze
Tvrdi da memorandum o razumijevanju između Ine i Janafa nije pravno obvezujući.
“Funkcioniranje Ine kao uspješne kompanije je u interesu Hrvatske. Želimo da Ina bude uspješna kompanija. Ina nije mogla biti uspješna u trenutku u kojem rafinerijsko poslovanje funkcionira tako da Rafinerija nafte Rijeka radi sa oko 70 do 80 posto kapaciteta, dok se na razini Rafinerije nafte Sisak radi na razini od 20 do 30 posto kapaciteta. To nije moguće. I zbog toga odluka koja je stigla u proteklom razdoblju, o pretvaranju rafinerije nafte Sisak u logistički centar s određenim dijelovima proizvodnje je odluka koja je naišla na razumijevanje i Ministarstva zaštite okoliša i energetike”, dodaje.
Kaže da Inu vide kao vertikalno integriranu kompaniju, dok postrojenje u Sisku planiraju pretvoriti u biorafinerijsku proizvodnju.
‘Cijena sirove nafte stubokom pada, a vi me pitate da li smo mi izdali nacionalni interes time što se ta nafta i dalje prebacuje u Mađarsku. To slati, nije slati nego prodavati. Nafta se s područja Siska šalje manjim dijelom prema rafineriji nafte Rijeka, a većim dijelom Mađarskoj. Dugoročno je isplativije, a vi ste me pitali da li hrvatska Vlada forsira prijevoz nafte. Mi forsiramo uspješnu i jaku Hrvatsku bez obzira kako postavili pitanja’, odgovorio je ministar na upit novinara N1 Hrvoja Krešića.
Privatna komunikacija
No potom je uslijedilo nešto još skandaloznije. Ćorić je prozvao novinara, a iz njegovog istupa dade se naslutiti da ima uvid u privatnu komunikaciju Hrvoja Krešića.
“U jednoj novinarskoj grupi u kojoj komunicirate jasno ste izrazili svoje nezadovoljstvo… Pogledajte svoje poruke u grupama, što pišete…”, rekao je Ćorić.
Krešić je nakon Ćorićeve izjave za N1 rekao kako ministar i vlada očito prate internu komunikaciju hrvatskih novinara.
“Očito je prate internu komunikaciju hrvatskih novinara. Napao me da imam financijske interese te da sam rubni dio naftne industrije”, rekao je Krešić.
Sve je komentirao i premijer Andrej Plenković. On tvrdi da prisluškivanja novinara – nema.
“Ne dolazi u obzir takva teza. Primisli na to su nemoguće, ja to najodlučnije negiram. Nitko u Vladi nema uvid u ničiju komunikaciju. Nije mi poznato o čemu se radi. Siguran sam da to nije istina, nema slušanja bilo koga, iščupajmo to odmah u korijenu”, odvratio je Plenković.