Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kovačević: Vlasnici kafića bez terasa dovedeni pred gotov čin

26.05.2021. 09:46


Davor Božinović, šef nacionalnoga Stožera civilne zaštite, na sastanku Vlade, koji je u ponedjeljak održan na temu popuštanja epidemioloških ograničenja, najavio je popuštanje mjera za ugostitelje. Prije 1. lipnja vlasnici restorana moći će hranu posluživati u zatvorenim dijelovima objekata, povećava se broj osoba koje se mogu okupiti na privatnim okupljanjima, produžuje se radno vrijeme kafića do 23 sata te će veći broj osoba moći posjećivati kina i kazališta. Sve su ove odluke posljedica povoljne epidemiološke slike i sve veće procijepljenosti. Prema najavi ministra Božinovića, nove će mjere vrijediti do sredine lipnja, a svako daljnje popuštanje biti će postupno, u skladu s epidemiološkim stanjem i kampanjom procjepljivanja.


Dvostruki standardi
No, veliku je buru izazvala preporuka Stožera da se samo vlasnicima restorana dopusti rad u zatvorenom, dok je vlasnicima kafića to i dalje zabranjeno. Odluku Stožera komentirao je i Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, koji je u ponedjeljak posjetio Zadarsku županiju.
– Razlika koja se odnosi na vlasnike restorana, u odnosu na vlasnike kafića je posljedica epidemioloških okvira, jer epidemiolozi kao stručnjaci zaključuju kako je zbog načina druženja i posjećivanja takvih mjesta, mogućnost širenja virusa u kafićima veća, u odnosu na restorane, istaknuo je Aladrović.
O novoj preporuci nacionalnoga Stožera civilne zaštite razgovarali smo s Robertom Kovačevićem iz Ceha ugostitelja i poznatim zadarskim ugostiteljem Stipom Kneževićem.
– Smatram da je odluka donesena na temelju nepotpunih podataka i nejasnih preporuka. Ako se sjetimo da su hotelski restorani i kafići poslovali i kada je epidemiološka situacija bila puno lošija, ova odluka se ne čini fer. Donedavno su restorani i kafići bili zatvoreni, dok su hotelski objekti svojim gostima normalno posluživali hranu i piće. Moram reći kako nismo protiv normalnog poslovanja restorana. Pozitivna je stvar da barem netko može raditi u punom kapacitetu, kaže Kovačević i dodaje kako su vlasnici kafića bez terasa dovedeni pred gotov čin.
– Ono što nam smeta su dvostruki standardi. Činjenica jest da se problemi i mogućnost zaraze i u kafićima i u restoranima mogu anulirati ukoliko se poštuju epidemiološke smjernice. Svim se ugostiteljima treba dati prilika da rade u istim uvjetima i prema istim smjernicama, ističe Kovačević.


Jesu li kafići žarišta zaraze?
Prema preporuci Stožera pravila koja će se primjenjivati u restoranima identična su onima koja su se provodila prije zatvaranja ugostiteljskih objekata. I dalje će se morati držati fizička distanca, gosti će morati nositi masku prilikom ulaska u objekt i u vremenu kada ne borave za stolom.
– Sada se postavlja pitanje imaju li kafići koji nemaju terasu ikakve šanse za opstanak i početak normalnog rada. Jer, ukoliko se ovakve odluke nastave i dalje donositi najbolje bi bilo kafiće proglasiti nesigurnim zonama i potpuno ih zatvoriti, a vlasnicima kompenzirati troškove i izostanak prihoda, kaže Kovačević te zaključuje kako su zbog ovakvih poteza vlasnici kafića postali građani drugoga reda.
– Ono što je očito, jest da ugostitelji koji nemaju terase vrlo teško mogu preživjeti, naročito dolaskom toplijega vremena, kada gosti preferiraju boravak na otvorenom. Rješenja postoje i ona se trebaju javno raspraviti. Jedina pozitivna stvar koja nam je obećana je produljenje radnog vremena kafića do 23 sata, što je pomak nabolje, ali nikako nije dovoljno, pojašnjava Kovačević.
S druge strane, vlasnici restorana napokon će moći hranu posluživati i u zatvorenim objektima. Stožer odluku objašnjava činjenicom da je način rada i druženja u restoranima epidemiološki povoljniji, te kako je rizik širenja zaraze manji u odnosu na kafiće i barove. Ovakvu nam je odluku Stožera komentirao i zadarski ugostitelj i vlasnik restorana Stipe Knežević.
– Naravno da pozdravljamo razmišljanje Stožera da se restoranima omogući služenje hrane i pića u zatvorenome, ali nas duboko zabrinjava podjela među ugostiteljima koju je takav stav izaziva. Iako se radi o vrlo specifičnoj situaciji, mišljenja sam da se na neki način treba olakšati poslovanje vlasnicima kafića i barova, kaže Knežević izrazivši nadu kako će tako i biti.
– Veći dio ugostiteljskih objekata u županiji je zatvorenoga tipa, što u ovoj situaciji jedino pogoduje vlasnicima restorana i sala za društvena događanja, koji će u kombinaciji s popuštanjem mjera o privatnim okupljanjima, napokon moći lakše disati. Nadamo se da će sezona krizmi i pričesti proći u pozitivnom predznaku, kako bi se djelomično anulirali nagomilani gubitci, zaključuje Knežević.




Potpore se nastavljaju
Kako bi umirio zabrinute ugostitelje, ministar Aladrović je tijekom svog posjeta Zadarskoj županiji još jednom podsjetio kako će se ekonomski poticaji za opstanak gospodarstva dijeliti sve dok za to budu postojali uvjeti, a naročito onim poduzetnicima kojima je iz objektivnim razloga poslovanje dugoročno narušeno.
– Što se tiče ekonomskog okvira, koji je vezan za epidemiološki dio, poticaji i dalje vrijede za svibanj, te ostajemo kod stava da će ekonomske mjere potrebne za oporavak gospodarstva biti prisutne sve dok to bude potrebno. U tom kontekstu predstoje nam razgovori o daljnjim potezima s poslodavcima i sindikatima, kao našim socijalnim partnerima, rekao je Aladrović, te istaknuo kako je gospodarska slika u županiji sve pozitivnija.
– I podaci koje sada možemo vidjeti na području grada i županije, jasno govore kako je povećan broj zaposlenih, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Mi smo svoju ekonomsku supstancu sačuvali, međutim, i dalje ćemo pomagati svima onima koji se još uvijek iz objektivnih okolnosti uvjetovanih pandemijom nalaze u određenoj ekonomskoj ugrozi, zaključio je Aladrović.