Maslinici i vinogradi su najavili dobru poljoprivrednu godinu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
ZA PROGNOZE JE JOŠ RANO, ALI POKAZATELJI SU DOBRI
Dok masline započinju s cvatnjom vinova loza će to učiniti uskoro. Do tog trenutka treba obaviti brojne poslove. Sada je najvažnije oplijeviti vinovu lozu govori Nenad Zdrilić iz Tičeva kojeg smo zatekli gdje marljivo radi u vinogradu. Plijevljenje je vrlo važan i odgovoran posao jer se odstranjuju sve one mladice koje nemaju grožđe, a ujedno se čiste glave panjeva od suvišnih mladica
Marijan TOMAC
OVE GODINE - Bogata cvatnja maslina, ali koliko od toga funkcionalnih cvjetova?

Brojni su poslovi koje ovih dana moraju obaviti naši poljoprivrednici. Ipak najzaposleniji su maslinari i vinogradari, jer cvatnja ovih dviju izuzetno važnih poljoprivrednih kultura je pred vratima, a do tog trenutka treba se obaviti brojne poslove.
Masline su se ove godine okitile resama što može biti uvod u jednu od boljih maslinarskih godina, ali kako narod kaže: »Ne vući vraga za rep« pa je tako i prerano davati bilo kakve prognoze... Bogata cvatnja na oko može prevariti maslinare, jer maslina razvija dvije vrste cvjetova: funkcionalno dvospolni cvijet i hermafroditni cvijet
Dvospolni ili potpuni cvjetovi imaju prašnike - muške spolne organe i tučak - ženski spolni organ, ali mogu biti i funkcionalno muški ukoliko tučak ne postoji ili postoji tanak, žut i abortirani tučak. Vješt maslinar uz pomoć povećala može vidjeti u punoj cvatnji kakve su cvjetove razvile njegove masline.
Ako su za vrijeme cvatnje i oplodnje nepovoljni uvjeti, osim normalnih plodova nastalih oplodnjom, razvijaju se i vrlo sitni plodovi nastali bez oplodnje. Takve plodove narod zove urodicama, koji, međutim, uglavnom otpadaju prije berbe.

Pola milijuna cvjetova

Stablo masline u punoj rodnosti ima oko 500.000 cvjetova, 10 – 15 posto cvjetova od tog broja zametne plod, a svega 1-2 posto ostane na stablu do trenutka berbe. Lavee i suradnici, (1996.), Griggs i suradnici (1975.) općenito su ustanovili da 1 posto normalno razvijenih plodova od ukupnog broja cvjetova zadovoljava ekonomski isplativi urod (Lavee i sur., 1996.).
Ovih dana moram obaviti zaštitu maslina govori Damir mladi maslinar iz Lišana Tinjskih koji je od pokojnog oca naslijedio plantažu od 1.200 stupa maslina. Kako sam u ekološkoj proizvodnji mogu za suzbijanje maslinovog moljca rabiti pripravke na osnovi spor Bacillus thuriengiensis var. kurstakia: Biobit WP ili Baturad WP u koncentraciji 0,1 posto u periodu otvaranja cvjetnih pupova, tj. u vrijeme kada moljčeva gusjenica uništava cvijet s vanjske strane.
Maslinov moljac je jedan od glavnih štetnika masline. Napada list, plod i cvijet masline. Ima tri generacije godišnje.
Prva generacija maslininog moljca pravi štete na cvijetu masline. U proljeće, prije početka otvaranja cvjetova, leptir moljca počinje polagati jaja. Nakon izlaska iz jaja, gusjenica se ubušuje u cvjetni pup gdje se hrani njegovim sadržajem. Zatim se hrani prelazeći s cvijeta na cvijet, zapredajući ih nitima. Cjelokupni razvoj gusjenice traje od 30 do 35 dana. Kukuljenje se odvija u cvjetnom zapretku ili u suhom lišću na tlu, a može trajati od 6 do 20 dana. Gusjenica cvjetne generacije maslinovog moljca tijekom razvoja, u našem podneblju, može pojesti i do 40 cvjetova i zbog toga se mora obaviti njeno suzbijanje koje još uvijek značajan broj maslinara zanemaruje. Za suzbijanje maslinovog moljca rabiti za to registrirane pripravke sredstava za zaštitu bilja među kojima su Decis 2,5 EC, Scatto, Rotor super, Ritmus i brojni drugi. Prilikom škropljenja pridržavati se svih mjera navedenih na etiketi svakog pakovanja sredstava za zaštitu bilja.

Suzbijanje maslinove buhe

Dok maslinov moljac stvara zapredke oko cvata maslinova buha stvara bijele nakupine na cvatu iz kojih se izlučuje medna rosa. Treba imati na umu da je maslina jedini domaćin maslinovoj buhi i nalazi je se u svim područjima maslinarske proizvodnje. Odrasla ženka polaže jaja između vršnih i postranih pupova i na mlade listove proljetnih izbojaka. Iz jaja izlazi ličinka koja se hrani sisanjem sokova oštećujući cvjetne rese, cvjetne pupove i sadržaj cvijeta. Ovu izravnu štetu povećava popratnom pojavom čađavica koju izazivaju gljivice naseljene na »mednoj rosi«, tj. izlučini maslinove buhe.
U maslinicima gdje je maslinova buha redovita pojava, vrijeme njenog suzbijanja je u početku cvatnje masline, a rabe se isti pripravci kao za suzbijanje maslinovog moljca.
Pred početak cvatnje i tijekom cvatnje maslina ima pojačane potrebe na hranjivima, prvenstveno dušiku, fosforu i boru. Folijarna primjena hranjiva prskanjem preko lista osigurava brzu prehranu u trenutku kada su biljci hranjiva najpotrebnija. Najbolji rezultati gnojidbe preko lista postižu se gnojivima s pravim omjerima fosfora i dušika kao i pogodnim postotkom bora. Takva gnojiva zadovoljavaju prehrambene potrebe maslina od početka cvatnje do početka oplodnje.
Učinak dušika je osnažen djelovanjem fosfora što potiče razvoj i sve procese vezane za biologiju cvijeta. Učinak bora potpomaže biljci bolje zametanje plodova.
Na našem tržištu postoje mnogobrojni pripravci za folijarnu prehranu maslina. Prskanje folijarnim gnojivima kombinira se s prskanjem pripravcima insekticida za suzbijanje maslininog moljca i maslinine buhe.

Poslovi u vinogradu

Dok masline započinju s cvatnjom vinova loza će to učiniti uskoro. Do tog trenutka treba obaviti brojne poslove. Sada je najvažnije oplijeviti vinovu lozu govori Nenad Zdrilić iz Tičeva kojeg smo zatekli gdje marljivo radi u vinogradu. Plijevljenje je vrlo važan i odgovoran posao jer se odstranjuju sve one mladice koje nemaju grožđe, a ujedno se čiste glave panjeva od suvišnih mladica pojašnjava vinogradar Nenad i nastavlja:
»Nakon plijevljenja treba obaviti prskanje protiv dviju najvažnijih bolesti vinove loze, a to su pepelnica i plamenjača. Kada vinograd počinje s cvatnjom staro je pravilo da se tada u njega nikako ne ulazi, a pogotovo da se što radi,« otkriva Zdrilić.
Maslinici i vinogradi su najavili dobru poljoprivrednu godinu, ali je daleko do konačnog rezultata. Pričekajmo.

Vikend poljoprivrednici u poslu

Vikend poljoprivrednici ovih dana imaju posla preko glave. Dok prijatelj Danijel Kotlar preko fejsa se žali što prije obaviti da sve bude u redu onako po vojnički jer improvizacije kod njega ne postoje, dvoje penzića lagano kotljaju i zalijevaju povrće na školju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno