Muče vas glavobolja, nesanica i fizička iscrpljenost? Možda je za to kriv vaš mobitel

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
ELEKTROOSJETLJIVOST
Autor: 
Važno je djelovati na stres učinkovitim metodama kao što je meditacija
iStock
Ilustracija

Posljednjih godina naš odnos s električnim i elektroničkim uređajima postaje sve jači i jači, a pritom mislimo na TV, mobitel, računalo i tablet. U nekim slučajevima ta naša uporaba pojedinih uređaja čak je dosegla razinu ovisnosti – društveni mediji su simboličan primjer. Svi ovi uređaji, a očito i mnogi drugi koje nismo spomenuli, emitiraju elektromagnetske valove koji utječu na naše tijelo.

Elektroosjetljivost je preosjetljivost na elektromagnetske valove uzrokovana viškom elektromagnetskog onečišćenja. To je problem koji može utjecati na zdravlje mnogih ljudi. Također se naziva i elektrohipersenzitivnost, a što je poremećaj koji uzrokuje skup fizičkih i psihičkih simptoma povezanih s blizinom magnetskih, električnih i elektromagnetskih polja.

Najčešći simptomi elektroosjetljivosti su glavobolja, nesanica, slabost i fizička iscrpljenost, oslabljeno pamćenje i nedostatak koncentracije, lokalizirana ili rasprostranjena bol, kao što je sindrom sličan gripi, osip, posebno lokaliziran na licu, smetnje sluha (zujanje, zviždanje, šištanje, kontinuirano ili povremeno), problemi s vidom, poremećaji ravnoteže, promjene raspoloženja i karaktera (agresija ili apatija) te promjene krvnog tlaka koje mogu uzrokovati krvarenje iz nosa i/ili lupanje srca.

Elektroosjetljivost je vrlo kontroverzna tema. Unatoč ozbiljnosti simptoma koje su opisali oboljeli, još uvijek ne postoje znanstveni eksperimenti koji bi potvrdili njihovu znanstvenu prirodu. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da postoje mnogi nespecifični simptomi koji se razlikuju od osobe do osobe, ali da još uvijek ne postoji valjana znanstvena osnova koja povezuje te simptome s pretjeranom izloženošću elektromagnetskim poljima.

No, s druge strane, pojedina znanstvena istraživanja su pokazala da izlaganje elektromagnetskim poljima može imati štetne učinke na zdravlje. Konkretno, glavne posljedice uključuju rak, smanjenu plodnost, gubitak pamćenja te negativne promjene u ponašanju i razvoju djece.

Elektromagnetizam je činjenica. Međutim, kada je riječ o zdravstvenim problemima vezanim uz ovu vrstu valova, nema sigurnosti niti znanstvenih dokaza. Ako ste u nedoumici, preporuča se slijedeće kako biste izbjegli sve moguće posljedice:

– Prevencija: pokušajte manje koristiti mobitel, tablet, računalo i isključite ih tijekom noći. Također izbjegavajte takozvano stanje pripravnosti, poput onoga od TV-a i potpuno isključite uređaj kada ga ne koristite.

– Meditacija: budući da se radi o sindromu s jakom psihosomatskom komponentom, važno je djelovati na stres učinkovitim metodama kao što je meditacija.

– Kristaloterapija: crni turmalin je osobito učinkovit u apsorpciji i obrani od elektromagnetskih valova. Čini se da je izvrstan lijek u tom pogledu i grafit olovaka.

Pogledajmo sada neke praktične savjete koje treba provoditi na svakodnevnoj bazi:

– Mobitel punite najmanje jedan metar od kreveta i nikako na noćnom ormariću,

– Nikada nemojte koristiti svoj mobilni telefon, čak ni za slanje poruka, kada se puni,

– Držite bilo koju vrstu električne/elektroničke opreme najmanje 50 cm dalje od kreveta,

– Izbjegavajte korištenje indukcijskih ploča za kuhanje u kuhinji,

– Smanjite elektroniku u spavaćoj sobi, a ako to nije moguće, uvijek pokušajte isključiti sve električne uređaje u sobi prije nego što zaspite,

– Uvijek isključite sve uređaje kada ih ne koristite. Ovo ne samo da štiti vaše zdravlje, već i štedi novac na vašim računima za struju,

– Izbjegavajte korištenje mikrovalne pećnice. Ako je se baš ne možete odreći, barem provjerite je li kvalitetna i relativno novija,

– Za internetsku vezu koristite žičane veze. Bežična mreža omogućuje nam da uživamo u dobroj brzini prijenosa podataka, međutim, koristi visokofrekventne valove velikog intenziteta. Ako stvarno ne možete bez interneta, uvijek ga isključite prije spavanja ili kada ga ne koristite.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno