Naša poginula djeca zaslužila su da se vijenci polažu na Dan državnosti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Braniteljske udruge ogorčene polaganjem vijenaca tri dana ranije
Da je barem u nedjelju, još nekako, ali tri dana ranije, nije u redu. Ali, dobili smo poziv iz Županije i moramo to prihvatiti, što ću drugo reći? Da sam zadovoljna, nisam. Kao majka poginulog branitelja voljela bih da se vijenci polažu na Dan državnosti jer naša su poginula djeca zaslužila da se vijenci polažu toga dana, poručuje Tonka Bajlo, čelnica Udruge roditelja poginulih branitelja
Zadarski list
U braniteljskim udrugama smatraju kako odavanje počasti poginulima treba biti upravo na Dan državnosti

Povodom Dana državnosti. 30. svibnja, vodstvo Zadarske županije vijence će polagati u petak 27. svibnja. Prošle su ih godine polagali »samo« dva dana ranije, ali kako praznik ove godine pada u ponedjeljak, počast poginulim braniteljima ove će godine odati čak tri dana ranije, kako bi dužnosnici uobičajeno spojili vikend i praznik.
Praksa je ovo koja, međutim, ostavlja duboku gorčinu u braniteljskim udrugama, osobito među roditeljima poginulih branitelja. Tema je ovo o kojoj dosad nisu htjeli pričati javno. Poziv, pak, što su ga ovih dana primili za odavanje počasti danima ranije potaknuo je dio čelnika udruga da ukažu na takvu praksu.
Naime, svi s kojima smo razgovarali rekli su nam da će, kao i svake godine, s izaslanstvom Županije i Grada doći na polaganje vijenaca te paljenje svijeća pred Središnjim križem, ali ne bez gorčine zbog ove nepotrebne preuranjenosti.

To je stvar poštovanja prema poginulima

Predsjednica županijske Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, Tonka Bajlo, ističe kako nije korektno da dužnosnici, zbog spajanja vikenda i blagdana, na praznik ne mogu pronaći desetak minuta vremena za polaganje vijenaca onima koji su za državu dali ono najdragocjenije, svoj život.
- Dan državnosti je 30. svibnja i smatram da se može odvojiti pola sata toga dana, a ne u petak. Da je barem u nedjelju, još nekako, ali tri dana ranije nije u redu. Ali, dobili smo poziv iz Županije i moramo to prihvatiti, što ću drugo reći? Da sam zadovoljna, nisam. Kao majka poginulog branitelja voljela bih da se vijenci polažu na Dan državnosti jer naša su poginula djeca zaslužila da se vijenci polažu toga dana, tri dana ranije malo je previše, poručuje Bajlo.
Dopredsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, Klaudio Vidaić, još je izravniji te političarima poručuje - sve što se učini samo reda radi, bolje da se i ne učini.

Zašto obljetnice svojih stranaka ne slave ranije?

- Ovo je praksa koja se stalno ponavlja za državne praznike, pa tako i ovaj Dan državnosti. Ako praznik pada oko vikenda, vijence uvijek polažu ranije ili kasnije. Međutim, političare pitam kako to da se nikad nije dogodilo da obljetnicu svojih stranaka nikad ne slave tri dana ranije ili kasnije, već upravo na dan osnutka. Jer, ovo je stvar poštovanja prema poginulima, najmanje što možemo učiniti za njih je pokloniti se na sam praznik, a ne dan kasnije ili ranije, a pogotovo ne tri dana ranije. Mladost koja je izginula za Hrvatsku to je zaslužila, a ne da im političari, radi spajanja vikenda i praznika, dakle vlastitog komoditeta, dođu polagati vijence na dan koji nema veze s praznikom, ogorčeno ističe Vidaić, napominjući kako će i članovi njihove udruge, kao i svake godine, doći na Gradsko groblje.
- Nažalost, ovo su stvari na koje ne možemo utjecati jer je to u nadležnosti Županije, ali smo apsolutno za to da se ovako veliki datumi hrvatske povijesti obilježavaju toga dana jer to je najmanje što možemo učiniti za poginule zahvaljujući kojima smo danas ovdje, poručuje Vidaić.

Osim Kalmete i Arasa, više nitko ne dolazi

Predsjednik Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Zadarske županije, Jere Zurak, napominje kako je oduvijek bio pobornik odavanja počasti poginulima na sam praznik, pogotovo za one najvažnije praznike.
- Zbog poginulih hrvatskih branitelja nemojmo ove datume obilježavati tri dana prije ili poslije. Za njih se moramo pokloniti upravo na taj dan, a ne izvoditi ovo što se sada radi! Tako je i na Oluju ili druge važne datume jer neki zbog obaveza ili ne znam čega, odavanje počasti organiziraju na ovakav način, a to jednostavno nije korektno prema poginulim dečkima, smatra Zurak.
Predsjednik Udruge veterana 7. domobranske pukovnije, Danijel Kotlar, upozorava kako 27. svibnja nije Dan državnosti, a ni Dan oružanih snaga koji se slavi 28. svibnja, te ni njemu nije jasno zašto se polaganje vijenaca sazvalo za petak.
- Obljetnice se moraju obilježavati na sam praznik. Mi udruge možemo i bez političkih struktura odati počast poginulima 30. svibnja, ali neka onda netko i pokrene tu inicijativu. Kao čelnik udruge, 35-orici mojih poginulih branitelja odlazim na grob zapaliti svijeću. Ali, naša je vlast ovo napravila kako bi spojili sve dane i ne bi dolazili na polaganje vijenaca na neradni dan. Uostalom, osim Božidara Kalmete i Davora Arasa, niti jedan bivši politički čelnik u Gradu i Županiji ne dolazi odati počast poginulim braniteljima nakon odlaska s dužnosti. Bilo da je riječ o bivšim županima, dožupanima, gradonačelnicima ili saborskim zastupnicima, dočim prestanu obnašati svoju dužnost, prestaju i odavati počast braniteljima, poručuje na kraju umirovljeni brigadir Kotlar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)