Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Oporbene sponzoruše

Autor: Marija Knežević

25.06.2008. 22:00


Termin „mladi lav” u Hrvatskoj se od prošlih parlamentarnih izbora, zahvaljujući Gordanu Jandrokoviću, sve manje odnosi na umiljata čupava stvorenja iz dokumentaraca o Africi, a sve više na zalizane i u odijela upakirane nadolazeće kadrove stranke na vlasti. Mladi ljudi totalno nabrijani na politiku i uvjereni da će im ona jednog dana (a mnogima i hoće) osigurati život iz savršene hrvatske slike – malo rada, puno para, dvoje djece, jedna ljubavnica, vikendica na moru, članstvo u nekoliko nadzornih odbora i moguća saborska plaća.
Putevi onih sa političke scene u nijansama se razlikuju, a onih koji stasaju u HDZ-u i koji odmalena vide svoju budućnost putevi se ne razlikuju gotovo u ničemu. Najbolji je početak što brže učlanjenje u mladež. To je ujedno i najbitniji korak jer, sudeći prema prošlotjednoj „objavi”, nema ničega što nije „propisano” te ni o čemu pretjerano neki fotelje gladni pitomac vladajuće stranke ne mora pretjerano razbijati glavu.
O čemu se radi? Tomislav Smiljan, “mladi lav” HDZ-a, koji obnaša dužnost predsjednika područnog odbora Gornji Grad Medveščak, objavio je pamflet na službenim stranicama HDZ-ove mladeži u kojem objašnjava kakva je prosječna hrvatska djevojka.
“Prva vrsta su sponzoruše, a sponzoruša može biti djevojka od 8 do 88 godina. Da, da, što se čudite! Sjetite se samo kad ste bili klinci! Bilo je curica koje su uvijek više razgovarale s klincima koji su imali bolji bicikl ili role. A s nekih 14 godina gleda se tko ima bolji skuter, s 19 ti je potreban auto visoke srednje klase, a za one s 27, kaj se već udaju treba ti kuća, s-klasa, jahta i ništa ispod princess 45 te po mogućnosti BMW Roadster za po gradu.”
Prokletim sponzorušama Mladi Lav kao pravi društveni analitičar nudi suštu suprotnost – zrelu, desnu, ispravnu i moralnu budućnost Hrvatske koja također ima drukčiji kromosom, sise i guzice – dame i gospodo, udahnite – normalnu djevojku! Da pojasnim, citiram:
“Normalne djevojke, zar trebam što pisati? To su jednostavno, normalne djevojke. Takvu vrstu uvijek možete naći na 4. katu u Središnjici i na akcijama HDZ-a. To su radišne, sposobne, pametne, zgodne djevojke koje znaju što žele u životu. Ma cure samo tako nastavite”, zaključuje se u analizi mladog kadra HDZ-a. Čovječe, čovjek ih je locirao, HDZ upakirao a dostribucija se očekuje na idućim izborima.
Zato drage moje djevojke, žene, kćeri, sestre i unuke – ako niste u HDZ-u, znate gdje pripadate – na tamnu stranu. I uzalud vam to što možda živite svoje živote punim plućima i što držite do politike kao do lanjskog snijega, što svoju budućnost vidite osiguranu svojim radom a ne položajem, nemate se više što opravdavati – stvorene ste za madraca, a ne za mudraca.
A ako se (a pretpostavljam da hoće) ovaj Mladi Lav koji glasno riče kandidira na nekim idućim izborima, slogan ne treba puno mijenjati, kratko i jasno – „Pokretenimo Hrvatsku!”