Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ČETVRTA RAVNOKOTARSKA FIŠIJADA IZAZVALA 30 NATJECATELJSKIH EKIPA I BUKOVAČKO-KOTARSKU LEŠIJADU

Autor: Velimir Brkić

25.06.2009. 22:00
ČETVRTA RAVNOKOTARSKA FIŠIJADA IZAZVALA 30 NATJECATELJSKIH EKIPA I BUKOVAČKO-KOTARSKU LEŠIJADU

Foto: Vedran SITNICA



– Ideja fišijade je promocija slatkovodne ribe. Time se promoviraju i lokaliteti koji njome obiluju, a u našoj neposrednoj blizini to su Vransko jezero te rijeke Zrmanja i Krka, rekao je benkovački gradonačelnik Željko Katuša, istaknuvši da je ova manifestacija pravi događaj za privlačenje gostiju u Ravne kotare i Bukovicu. Kako bukovačko-kotarsku lešijadu podignuti na primjerenu organizacijsko-markentišku razinu?
Fišpaprikaš ekipa Hrvatske poštanske banke proglašena je najboljom na Četvrtoj ravnokotarskoj fišijadi, održanoj ovog četvrtka navečer na Dan državnosti. Za pobjedničku ekipu, koja je protekle godine bila drugoplasirana, kuhala su dva “poštara” iz Osijeka te po jedan iz Zagreba i Zadra. Drugo mjesto pripalo je Josipu Vodopiću i Vladimiru Arapoviću iz Benkovca, a treće ekipi Jezero iz Benkovca čiji je voditelj dvostruki pobjednik Ante Palić te Goran Palić. Prve tri ekipe nagrađene su s 3.000, 2.000 i 1.000 kuna, plus kotlić za spremanje fiša, nogari, plamenik i veliko priznanje.
Dobro raspoloženje
Razloga za dobro raspoloženje tijekom cijelog lipnja u Benkovcu doista ne nedostaje. Dani su Grada Benkovca i organizirana su brojna sportska, kulturna i gospodarska događanja. Već četvrtu godinu zaredom Turistička zajednica pod pokroviteljstvom Grada Benkovca organizira prestižno natjecanje u pripremanju ribljeg paprikaša po domaćoj recepturi u samom središtu Benkovca, duž Ulice Ante Starčevića i na središnjem gradskom trgu.
Natjecanje koje je preraslo okvire Zadarske županije privuklo je dosad rekordni broj ekipa, njih točno 30 ili čak 13 više nego protekle godine.
Profili ekipa bili su različiti.
Sa svih strana
Bilo je tu ekipa iz Mohača u Mađarskoj, Aljmaša, Vinkovca, Drniša, Šibenika, Zadra i Benkovca ali i Udruge Slavonaca Zadarske županije, Sveučilišta u Zadru, Malog Iža, Podluga, Karina, Vrane, Promine, Udruge maloljetnih dragovoljaca, Šopota, Radio Benkovca, PP Benkovac, Dječjeg vrtića Bubamara, Grada Benkovca…
Nema oko fiša puno filozofije. Riba, dobra paprika, kapula, sol, eventualno rajčica ili vino i voda. No, varijacija je bezbroj, kao i uvijek kad je spiza u pitanju.
Nije nedostajalo ni poznatih imena poput Mile Petkovića iz Vinkovaca, donedavnog nogometnog trenera prvoligaša Slavena Belupa. Najviše gužve izazvala je ekipa Galovca predvođena Antom Raspovićem, Tihomirom, Rafaelom, Mladenom i Josom Burčulom. Naravno zbog bogate ponude domaćih delicija poput sira, pršuta, pancete, mendula, vina, travarice i drugih besplatnih domaćih proizvoda.
Žestoki brudet Zadarskog lista
Ekipa Zadarskog lista obranila je visoko prošlogodišnje četvrto mjesto. U karakterističnim majicama ekipa predvođena kulinarskim meštrom Igorom Brkićem, kuharom zagrebačkog hotela Esplanada i konobe Dalmatino na zadarskom Trgu tri bunara, bila je najbrojnija i jedna od najintervjuiranijih i najslikanijih ekipa. Igor potpomognut direktorom RTD d.o.o. izdavača Zadarskog lista Damirom Maričićem, vrsnim konobarom Draganom Čerinom iz Podgrađa, logističarkom Davorkom Brkić te Vedranom Sitnicom, Ivanom Jamičićem, Nenadom Marčinom, Tomislavom Jerakom, Slavkom Aleksićem i Velom Brkićem spremila je žestoki “brudet” od slatkovodne ribe za prste polizati. Voda iz Dunava i Drave donesena iz Aljmaša tijekom hodočašća dijela ekipe Zadarskog lista Gospi Aljmaškoj, raspjevana ekipa i Igorove kulinarske majstorije bile su razlogom da je lonac od 10 litara fišpaprikaša nakon ocjenjivanja planuo za minutu-dvije.
Srdele, lokarde i pulad
Pored dvije fišpaprikaš ekipe vrijedni i radišni ribari ŠRD Sipa iz Benkovca predvođeni Marijom Patačom na roštilju su u znoju pripremili 15 kašeta srdela i 5 kašeta lokardi koje su se dijelile besplatno. Dodatnu draž izmamili su gosti iz Mađarske koji su pripremili na stolitre “pravog pravcatog” paprikaša, za prste polizati. Dakako, i delicije koje su pripremila obiteljska gospodarstva s ravnokotarske vinske ceste.
Posebna atrakcija bila su “pulad”, mali magarci-tovari benkovačkog dogradonačelnika Mirka Erstića iz Medviđe i Alojza Lole Ćuse iz Šopota, vlasnika seoskog gospodarstva. Naravno, i raspoloženi tamburaši iz KUD-a Galeb iz Karina koji su međunarodnu riblju feštu doveli do raspjevanog usijanja.
Kulinarski susret sjevera i juga
Pod budnim okom Frane Tokića te djelatnika komunalnog poduzeća Benković i dogradonačelnika Erstića u ovom nesvakidašnjem kulinarskom susretu sjevera i juga, na vratima Ravnih kotara i Bukovice, Benkovac je u četvrtak navečer doživio da ga se četvrtu godinu uzastopno, barem na jednu noć teleportira u Slavoniju.
Miris soma i štuke, pomiješanih s paprikom, kapulom, vinom i tajnim dodacima malih majstora kuhinje koji se širio iz kotlića na benkovačke ulice izmamio je oko dvije tisuće posjetitelja. Među njima su bili i saborski zastupnik Branko Kutija, benkovački gradonačelnik Željko Katuša te brojni društveno-politički djelatnici i gospodarstvenici.
Dok je 30 ekipa na 30 različitih načina spremalo fiš, ulicom i trgom kružili su tamburaši iz tamburaškog sastava “Kočije” iz Valpova koji su podgrijavali atmosferu pjesmom i spremali se za veliki finale – proglašenje pobjednika. Tome je prethodilo degustiranje gotovih proizvoda pred očima javnosti, a stručni žiri je posebno vrednovao boju, gustoću i okus fiša te izgled ribe. Degustatori su i ove godine bili kuhari iz baranjskog restorana Kovač Čarda, na čelu s vlasnikom i šefom kuhinje Apadom Šipecom te Marinom Vuksanićem, sportskim direktorom NK Belišće, i Matijašom Šomođvarcem, fišpaprikaš meštarom.
Poruka gradonačelnika Katuše
– Tradicija ovih prostora je konzumiranje morske, a ne slatkovodne ribe. Ideja fišijade je promocija slatkovodne ribe. Time se promoviraju i lokaliteti koji njome obiluju, a u našoj neposrednoj blizini to su Vransko jezero te rijeke Zrmanja i Krka, rekao je benkovački gradonačelnik Željko Katuša, dodajući da je ova manifestacija pravi događaj za privlačenje gostiju u Ravne kotare i Bukovicu. Osim janjećih pečenja, pršuta i sira, gastronomska ponuda može se obogatiti i ribom spravljenom po recepturi tradicionalnog ravnokotarskog brudeta koja se temelji na principima fiša.


Jaretina i janjetina kuhane u kotlovima


Benkovačka fišijada prerasla je u jednu od glavnih i najmasovnijih gastronomskih manifestacija u Zadarskoj županiji i šire. Iz ovog ili onog razloga, potaknula je još jednu gastronomsku, benkovačku manifestaciju koja ima potencijala – Prvu bukovačko-kotarsku lešijadu. Uz degustaciju autentičnog Faraonova vina iz benkovačkog vinogorja Marijan Boban, Slavko Zrilić i ekipa uz pokroviteljstvo Grada Benkovca u dva velika kotla pripremila je 18 lešo kuhanih janjadi i jarića za prste polizati.
Gornji dio Šetališta kneza Branimira vrvio je od znatiželjnika, ali i sladokusaca. Uz domaću elektronsku glazbu tražila se porcija više.
Lešo vruća janjetina i jaretina uz neizostavnu morsku sol i kruh ispod peke bila je najbolja promocija i dokaz kvalitete dalmatinske, bukovačko-kotarske gastronomije.
Osnovni zadatak ove gastronomske manifestacije jest jačanje prepoznatljivosti tradicionalne domaće “spize”, njezina promocija na domaćem i stranom tržištu te očuvanje tradicije i starih zanata. Dakako, i svojevrsno oživljavanje Šetališta kneza Branimira nakon zatvaranja automobilskog prometa, rekao je Marijan Boban koji je cijelog sebe dao u ovaj gastronomski projekt.
Bilo kako bilo, Lešijada bi se ipak trebala održavati u nekom drugom terminu da se ne podudara s popularnom fišijadom koja se u ove četiri godine koliko traje uspješno nametnula i izvan granica Zadarske županije. Nije sporno, Lešijadu svakako treba podržati, ali i podignuti na još veću organizacijsko-markentišku razinu.




Od ideje do prve fišijade


Ideju i ime Ravnokotarska fišijada dao je novinar Nedjeljko Jusup, a prihvatio Branko Kutija, tadašnji gradonačelnik Grada Benkovca. Uz njih, u ulozi inicijatora isticao se i agronom mr. sc. Marijan Tomac.
Pravila, propozicije i sve ostalo potom je osmislio Organizacijski odbor u sastavu: Branko Kutija, Željko Baradić, Hrvoje Šestan, Nedjeljko Jusup i Alojz Ćusa-Lolo. Prva Ravnokotarska fišijada održana je prije četiri godine (25. lipnja 2006.) godine u organizaciji TZG Benkovac uz suorganizaciju PP Vransko jezero i pod pokroviteljstvom Zadarskog lista.
Na Prvoj ravnokotarskoj fišijadi sudjelovalo je 11 ekipa – članovi sportskih ribolovnih društava, ribolovci, ljubitelji slatkovodne ribe i fišpaprikaša, kojima su se pridružili učenici biogradske ugostiteljske škole.
Pobjednici Prve ravnokotarske fišijade, podsjetimo, bili su Željko Uzelac i Nikola Katalinić, drugo mjesto pripalo je ekipi Rafting centra Kanjon Zrmanje, a treće Ivanu i Zvonimiru Božiću, članovima ŠRD Sipa iz Benkovca. Prve tri ekipe nagrađene su s 3.000, 2.000 i 1.000 kuna, plus kotlić za spremanje fiša, a svi sudionci dobili su zahvalnice za sudjelovanje na fišijadi.
Jedan od ciljeva osnivača ove manifestacije bio je i ostaje: skrenuti pozornost na slatkovodnu ribu koje na našem području, posebice na Vranskom jezeru, Zrmanji te ličkom dijelu Zadarske županije ima u izobilju, a dosad se nije dovoljno koristila u prehrani pa ni u turističkoj ponudi.