Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pakoštane na karti klapske pjesme

Autor:

25.06.2009. 22:00
Pakoštane na karti klapske pjesme

Foto: Zvonko KUCELIN



Večeras će na prvoj, natjecateljskoj večeri, nastupiti 13 klapa, dok će na drugoj, revijalnoj, nastupit pet klapa. Uz natjecatelje i goste organizatori su za prvu večer najavili gosta iznenađenja


Dvadesetak klapa natjecati će se i nastupiti na festivalu klapa “Školjka 2009.” koji će se održati danas i sutra navečer ispred crkve Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima. Posebnost Festivala je akustična školjka ispod koje će klape pjevati, a koja i na otvorenom prostoru klapama daje osjećaj kao da pjevaju u zatvorenom akustičkom prostoru.
Večeras u 21 sat započinje natjecateljska večer na kojoj će nastupiti ukupno 13 klapa, ženskih i muških, iz Zadarske i Šibensko-kninske županije. Najtrofejnija muška klapa Šufit iz Splita nastupit će na prvoj večeri za vrijeme dok žiri bude ocjenjivao izvedbe klapa. Za subotu je najavljena revijalna večer na kojoj će gostovati Bunari iz Vodica, Ardura iz Splita, Fjaka iz Zagreba, Neverin iz Splita te klapa Sinj iz Sinja. Ulaz na festival je slobodan.
 – Ovo je druga godina da organiziramo ovaj festival koji je jedini ovakvog karaktera u našoj županiji i nadamo se da ćemo ovim festivalom postati važno mjesto na karti klapske pjesme koja u zadnje vrijeme postaje jako popularna, rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Danijela Vulin, predsjednica Turističke zajednice Pakoštane. Osim nje na konferenciji su bili i Milivoj Kurtov, načelnik Općine Pakoštane, koja je ujedno i organizator fastivala, Bojan Pogrmilović, umjetnički ravnatelj te suorganizatori Danijela Vulin iz TZ Pakoštane i Nino Maksan voditelj muške klape Pakoštane.
Bojan Pogrmilović, umjetnički ravnatelj festivala, rekao je kako će ove godine festival biti kvalitetniji nego lani jer će imati i bolju poziciju te akustiku.
 – Imali smo velik interes za sudjelovanje na natjecanju, javilo se dvadeset klapa, na audiciji je sudjelovalo njih 16, a mi smo odabrali 13 koje će se natjecati. Od tih 13 klapa 11 je iz Zadarske, a dvije iz Šibensko-kninske županije. Stručnim žirijem predsjedat će Ljubo Stipišić Delmata, a uz njega će izvedbe klapa ocjenjivati Ivo Nižić i Mojmir Čačija, rekao je Pogrmilović.
On je najavio kako će se izvedba klapa bodovati i nagraditi brončanom, srebrnom ili zlatnom statuom školjke, ovisno o broju bodova. Tako će one klape koje su dobile između 70 i 80 bodova dobiti brončanu školjku, one s 80 do 90 bodova srebrnu školjku, a one najbolje, s 90 do 100 bodova, zlatnu školjku. Sve školjke izradio je Jakov Đinđić. Osim statua školjaka klape će dobiti i pisano mišljenje od svakog člana žirija u roku od sedam dana nakon održanog natjecanja. Klapa koja unutar zlatne kategorije osvoji najveći broj bodova dobit će pored zlatne plakete i plaketu za Gran prix Festivala te veliku statuu školjke.
Pogrmilović je najavio i gosta iznenađenja koji će nastupiti na prvoj večeri, dok će klapa Pakoštane kao domaćin otpjevati po dvije pjesme te jedan tradicionalni napjev kojeg je za njih priredio Ljubo Stipišić Delmata. Osim dobre klapske pjesme organizatori su najavili i “feštu” od školjaka, ribe i vina.