Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prvi čovjek Novog zavjeta

Autor: Marija Ćurko

25.06.2009. 22:00
Prvi čovjek Novog zavjeta

Foto: Filip BRALA



Svetkovina Rođenja Ivana Krstitelja svečano je proslavljena u istoimenoj crkvi u Zadru na Relji. Misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa koji je u svojoj propovijedi govorio o porukama Svećeničke godine i ulozi svećenika koji su pozvani biti navjestitelji Boga čovjeku, u ljubavi, predanju i služenju Crkvi. Proslava ove svetkovine okupila je brojne župljane, hodočasnike i štovatelje svetog Ivana.     
Svetkovina Rođenja Sv. Ivana Krstitelja je nastala u ranim stoljećima kršćanstva, prema Evanđelju svetog Luke. Sveti Ivan je osobito čašćen i u hrvatskom narodu. U povijesti Crkve spominju se Isusove riječi o svetom Ivanu Krstitelju: “Kažem vam: među rođenima od žene nitko nije veći od Ivana. A ipak, i najmanji u kraljevstvu Božjem veći je od njega.” – Kroz devet dana smo se duhovno pripremali za ovu svetkovinu, molitvom, pobožnostima i razmatranjima o svetom Ivanu Krstitelju, a nadasve smo nastojali proniknuti u poruku ovog sveca koji je itekako aktualan i danas za Crkvu Kristovu, rekao je na početku svete mise župnik fra Branko Lovrić.
Mons. Prenđa je u uvodnim mislima uputio na zagovor svetog Ivana koji dugo vremena prati grad Zadar, kao i na rad franjevaca trećoredaca na ovim prostorima. Koliko milosti i dobara Božjih je poteklo iz ovoga, možemo reći, svetoga mjesta samostana i crkve Sv. Ivana, čulo se u riječima nadbiskupa zadarskog. On je u svom govoru istaknuo važnost Božje Riječi koju je važno čuti i njoj se odazvati te prepoznati Božji govor nama danas i ovom svijetu.
– Spomenuto je u pozdravnoj riječi da Ivanov lik pokazuje i oltar i ambon. Ovdje se zbivaju velika otajstva Božja. Bog dolazi u Crkvi svoga Sina, to jest on osobno, u prilikama kruha i vina kao dar nama, ali i kao svećenik, žrtva za nas. S ovog ambona Bog naviješta svoju Riječ i daje nam svoj Kruh, koji su temeljna otajstva naše vjere. Prepoznao ih je i pripremio na svoj način Ivan Krstitelj. Onaj prst koji predstavlja govor Božji bio je potreban da proglasi Janje Božje kako bi ljudi osjetili i doživjeli susret s iščekivanim. Zato je Ivan Krstitelj posljednji prorok Starog zavjeta, ali i prvi čovjek Novoga zavjeta, jer je pokazujući na Janje Božje, onog koji je postao za nas žrtva, zapravo započeo time Novi zavjet. Naime, Riječ je tijelom postala, došla navijestiti Kraljevstvo Božje, novi život. Zato je Ivan kroz povijest Crkve smatran velikim likom, istaknuo je u propovijedi mons. Ivan Prenđa dodajući kako je ovaj svetac jedan od rijetkih u Crkvi čiji se rođendan slavi.
– Velika je odlika bila svetog Ivana i veliki znak njegove poniznosti kad se očitovao svome narodu, pozivajući na obraćenje, izdvojeno je u riječima predvoditelja misnog slavlja.
– Htio je poslužiti Riječi i biti sluga Riječi, zapravo glas Riječi Božje, Sina Božjega čiji je dolazak najavio. Razmišljamo o tome što može danas snažno najaviti Krista koji želi dolaziti u ljudska srca? Je li to Crkva, Sveti Otac, svećenici, ili vi roditelji koji ste pozvani prenijeti Riječ Božju u srca svoje djece? Jesu li to znakovi koji nas pogađaju, od potresa do drugih zbivanja? Što danas može ovom čovjeku otvoriti pogled i put Riječi Božjoj, to jest Isusu Kristu, upitao je mons. Prenđa. Potom je govorio o ulozi svećenika u Crkvi i župnoj zajednici.
– Ova godina proglašena je Godinom svećeništva, rekao je nadbiskup te prenio poruke pape Benedikta XVI. o potrebi navještaja evanđelja našem vremenu, po svaku cijenu, po cijenu osude, prijezira, omalovažavanja. To jest, potrebno je reći i navijestiti život koji nosi ta Riječ.
– Isto tako, nastavlja mons. Prenđa, pozvani smo povezati život koji je potreban istine i moralnih načela. Naš svijet bez Boga ne može opstati i ostvarivati svoj smisao i želju za napretkom. Svijet bez Boga, zapravo išao bi u ništavilo. Zato je Ivan Krstitelj jedan svojevrsni prst Božji. Svećenici su po svetom redu pozvani biti ono što je bio Ivan Krstitelj, Kristov glas u svakoj prilici, koji dolazi čovjeku da mu otkrije Očevu ljubav, smisao žrtve s križa te put prema vječnosti. Naša zadnja postaja je život vječni, nebo, napomenuo je zadarski nadbiskup potaknuvši na razmišljanje o tome kako bi već sada svojim djelima trebali biti usmjereni vječnom blaženstvu.
Predvoditelj euharistije pozvao je vjernike na dublje shvaćanje dara svećeništva Crkvi i svijetu, kao i na zahvalnost Bogu na ovome daru.