Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Rekordnih 30 ekipa na benkovačkoj fišijadi

Autor: Velimir Brkić

25.06.2009. 22:00
Rekordnih 30 ekipa na benkovačkoj fišijadi

Foto: Vedran SITNICA



Benkovačka fišijada, čiji je jedan od inicijatora i prvi pokrovitelj Zadarski list, prerasla je u jednu od glavnih i najmasovnijih gastronomskih manifestacija u Zadarskoj županiji, i šire. Četvrto natjecanje u pripremanju ribljeg paprikaša po domaćoj recepturi u samom središtu Benkovca, duž Ulice Ante Starčevića i na središnjem gradskom trgu, privuklo je dosad rekordni broj ekipa. Čak 30 ekipa, odnosno 13 više nego protekle godine, od Slavonaca iz Zadarske županije, brojnih županijskih ekipa i Sveučilišta u Zadru, do ekipa iz Šibenika, Drniša i Zadarskog lista, ovog puta s vodom iz Dunava i Drave iz Aljmaša. U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske i sveobuhvatnog obilježavanja Dana grada Benkovca, 4. ravnokotarsku fišijadu pod pokroviteljstvom Grada Benkovca organizirala je Turistička zajednica.
Miris ribljeg paprikaša na vratima Ravnih kotara i Bukovice primamio je brojne posjetitelje, znatiželjnike i degustatore koji su osim fišpaprikaša i slatkovodne ribe imali mogućnost degustacije i morske ribe vrijednih i radišnih članova ŠRD “Sipa” iz Benkovca. U ovom nesvakidašnjem kulinarskom susretu sjevera i juga, Benkovac je sinoć doživio da ga se četvrtu godinu uzastopno, barem na jednu noć teleportira u Slavoniju. Miris soma i štuke, pomiješanih s paprikom, kapulom, vinom i tajnim dodacima malih majstora kuhinje koji se širio iz kotlića na benkovačke ulice izmamio je oko dvije tisuće posjetitelja. Među njima su bili su i saborski zastupnik Branko Kutija, benkovački gradonačelnik Željko Katuša te brojni društveno-politički djelatnici i gospodarstvenici.
Tamburaši iz tamburaškog sastava “Kočije” iz Valpova su podgrijavali atmosferu pjesmom i spremali se za veliki finale – proglašenje pobjednika. Tome je prethodilo degustiranje gotovih proizvoda pred očima javnosti, a stručni žiri je posebno vrednovao boju, gustoću i okus fiša te izgled ribe. Dodatnu draž izmamili su gosti iz Mađarske koji su pripremili na stolitre pravog pravcatog paprikaša, za prste polizati. Dakako i delicije koje su pripremila obiteljska gospodarstva s ravnokotarske vinske ceste.
Istovremeno se na benkovačkom Šetalištu kneza Branimira odvijala Prva bukovačko-kotarska lešijada s Faraonskim vinom. Marijan Boban, Slavko Zrilić i ekipa uz potporu Grada Benkovca lešo je spremilo čak 18 janjadi i jarića.