Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U Pescaru po medalje

Autor:

25.06.2009. 22:00
U Pescaru po medalje


Prognoze su uvijek nezahvalne, samo ću kazati da su Stipanović, Mihelići i Fantela/Marenić ove sezone jedrili ravnopravno s najboljima u svijetu, tako da u Pescaru ne idemo bez ambicija – kazao je Mišura


Sinoć oko 21 sat iz splitske trajektne luke, hrvatska jedriličarska reprezentacija krenula je za Italiju na Mediteranske igre. Jedrenje je u programu igara sa šest disciplina, a hrvatski jedriličari će nastupiti u četiri. U klasi Laser jedrit će Tonči Stipanović (Mornar, Split) i Daniel Mihelić (Galeb, Kostrena), u Laser Radialu Tina Mihelić (Labud, Split), u muškom 470 Šime Fantela i Igor Marenić (Sv. Krševan, Zadar) te u ženskom 470 Enia Ninčević i Romana Župan (Uskok, Zadar). Startne liste zasad još nisu poznate, no Mediteranske igre ni izdaleka nisu lagana regata pogotovo kad se uzme u obzir da je mediteranski bazen vrlo jak i sigurno će u svim klasama biti žestoka konkurencija. Naši jedriličari će odmah po dolasku u Pescaru započeti radno jer su 26. i 27. lipnja predviđeni za premjeravanja jedrilica, kao i za probnu regatu koja je zakazana za 27. lipnja u 12 sati. Prvi dan jedrenja je 28. lipnja. Startovi su svaki dan predviđeni u 12 sati. Domaćin natjecanja je marina Pescara. Jedrit će se na dva regatna polja, a naši jedriličari svi jedre na istom polju, tzv. polju Alfa.
Vođa reprezentacije je glavni trener HJS-a Marko Mišura koji najveće nade polaže u Stipanovića, Fantelu i Marenića te Miheliće.
– Mi smo prošloga tjedna s laserašima bili na pripremama u Pescari i to nam je dobro došlo ne samo radi treninga, nego i da se snađemo u prostoru. Marina tada još nije bila skroz spremna za regatu, radili su još na skupljanju potrebne opreme za dva regatna polja, no nadam se da će do početka regate sve biti na svom mjestu. Prognoze su uvijek nezahvalne, samo ću kazati da su Stipanović, Mihelići i Fantela/Marenić ove sezone jedrili ravnopravno s najboljima u svijetu, tako da u Pescaru ne idemo bez ambicija – kazao je Mišura i naveo da jedan dio reprezentacije ide u Pescaru na skupljanje dragocjenog iskustva.
– Imamo jaku reprezentaciju koja može jedriti u samom vrhu poretka, no uvijek treba imati na umu koliko je vjetar ponekad nepredvidljiv. Što se tiče ženskog 470 Eniji i Romani cilj je London 2012. i za njih su Mediteranske igre odlična prigoda da osjete atmosferu velike višesportske priredbe koja funkcionira po sustavu vrlo sličnom onomu Olimpijskih igara – za kraj je izjavio Mišura.


 FANTELA I MAERNIĆ PRVI U KIELU




Na regati Svjetskog kupa u njemačkom Kielu hrvatski su se jedriličari u tri klase popeli na pobjedničko postolje. Šime Fantela i Igor Marenić (Sv. Krševan, Zadar) nakon europskog zlata uzeli su i naslov pobjednika regate u Kielu za klasu 470. Posljednjeg dana regate u finalu su bili treći i sačuvali ukupno prvo mjesto. Ivan Kljaković Gašpić (Zenta, Split) u Finnu ostao je drugi, za samo jedan bod bolji od njega bio je Poljak Rafael Suzukiel. Ivan je u finalu bio četvrti. S drugim ulazom u finalu za pobjedničko postolje izborio se i Daniel Mihelić (Galeb, Kostrena) u Laseru te mu je pripalo treće mjesto. Pobjednik regate u ovoj klasi je bio Britanac Paul Goodison. Napredovala je i Tina Mihelić (Labud, Split), s trećim mjestom posljednjeg dana stigla je do petog mjesta konačnog poretka. Prva je Amerikanka Paige Railey.
Pavle Kostov i Petar Cupać (Uskok, Zadar) odabrali su u posljednjoj regati u plovu za odličja krivu stranu polja, ušli deveti u cilj pa je njihov konačni plasman sedmo mjesto u klasi 49er. Prvo mjesto zauzeli su Briesnick/Massmann (GER).