Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vunu više nitko neće

Autor:

25.06.2009. 22:00
Vunu više nitko neće

Foto: Alenka FESTINI



Problem tona bačene vune nakon sezone striženja repriza je koja se ponavlja gotovo 19 godina. Vunu nitko ne želi otkupiti, a bome nitko je ne želi niti besplatno pokupiti s pašnjaka, kažu mnogi ovčari. Neki od njih sjećaju se kada je prije dvadesetak i više godina vuna paške ovce bila tražena za potrebe proizvodnje u tekstilnoj industriji


U posljednjih 19 godina na otoku Pagu propalo je oko 700 tona vune. Na ovaj alarmantan podatak o količini ove prirodne sirovine koju doslovno nitko neće niti besplatno, već godinama upozoravaju paški ovčari. Cijela situacija oko vune ponovno je aktualizirana budući da je ovo razdoblje striženja ovaca, a već sada nije teško zbrojiti da će do početka srpnja na pašnjacima biti bačeno još dodatnih 40 tona vune.
Zaboravljena sirovina
Problem tona bačene vune, nakon sezone striženja repriza je koja se ponavlja gotovo 19 godina. Vunu nitko ne želi otkupiti, a bome nitko ju ne želi niti besplatno pokupiti sa pašnjaka, kažu mnogi ovčari. Neki od njih sjećaju se kada je prije dvadesetak i više godina vuna paške ovce bila tražena za potrebe proizvodnje u tekstilnim industrijama. Ona se organizirano skupljala i prodavala. No, kako se vuna na domaćem tržištu ne koristi kao sirovina pa čak ni za kućne potrebe, vuna završava na pašnjacima i u brdima jer takve količine ovčari nemaju gdje skladištiti.
Ovčari Paške sirane koji su ovih dana krenuli sa striženjem oko 3.000 ovaca kažu da vunu skupljaju na jednom mjestu, a potom je pakiraju u vreće i skladište, a kamo će dalje s njom, jednostavno ne znaju. 
Ante Oštarić, direktor Paške sirane otkrio nam je kako će se dio vune od ovaca u vlasništvu ove tvrtke darovati jednoj udruzi. Ostatak vune će se skladištiti.
– U posljednjih petnaest godina vunu smo uspjeli prodati svega dva do tri puta. Zadnji put smo uspjeli prodati vunu prije tri ili četiri godine i to po cijeni od 2 do 2,50 kune za kilogram. Lani smo vunu darovali jer nismo znali što bismo s njom, kaže Oštarić.
Brda vune
Ništa ljepše priče nismo čuli ni od ostalih ovčara. Ističu da vunu nitko neće, ali bome ni domaći se ne hvataju posla kako bi je iskoristili za punjenje jastuka.
U razgovoru s paškim ovčarima, otkrili su nam da bi se njihovi preci da su živi najvjerojatnije šokirali spoznajom što se danas s vunom događa. Jer, njima je vuna bila sve, od nje su se radili pokrivači za krevete, tepisi, torbe, čarape, džemperi, rukavice.
Stari zanati u kojima se koristila vuna odavno su nestali, otkupa više nema i zato vunu paških ovaca raznosi vjetar, kažu ovčari.
Paška sirana, primjerice, ima u svojim skladištima prava brda vune. I sve to stoji i kao da čeka neka bolja vremena, a ona ne dolaze. Tako već gotovo dva desetljeća gubi se nešto dobro i vrijedno od čega bi mnogi mogli imati koristi.


 EKOLOŠKI PROBLEM




Na Pagu ima oko 35.000 ovaca, a striženjem od svake se ovce prosječno dobije oko kilogram vune. To znači da se u sezoni striženja ovaca na Pagu proizvede gotovo oko 40 tona vune. Vuna je veliki ekološki problem, upozoravaju ovčari jer ona ne može izgorjeti i ne propada pod utjecajem raznih vremenskih nepogoda.