Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Za turističku sezonu sedam novih timova Hitne

Autor: Dragana Glavočić

25.06.2009. 22:00
Za turističku sezonu sedam novih timova Hitne

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadarska županija u ljetnoj sezoni pojačava rad Hitne medicinske pomoći sa sedam novih timova na najopterećenijim lokalitetima. Pročelnik Kraljić kazao je da su postojali problemi sa sastavljanjem ekipa hitne medicinske pomoći zbog manjeg broja medicinskog osoblja


U Maloj vijećnici  Doma županije zadarski  župan Stipe Zrilić održao je u  srijedu prvi javni kolegij s  pročelnicima upravnih odjela.
Naime, kako je u samom  uvodu župan kazao, nakon  provedenih lokalnih izbora  došlo je do izvjesnih promjena  u radu županijskog tijela.
– Županijsko poglavarstvo  više ne postoji i time su ukinute klasične sjednice. Umjesto dosadašnjih poglavarstava, uveden je kolegij župana  kako bi se javnost informirala  o radu župana, ali i kako bi  njegov rad bio transparentan.  Također, odluke župan donosi  samostalno te o njima informira javnost, kazao je na  početku Zrilić.
Ljekarna, vodoopskrba,  timovi
Na dnevnom redu prvog  županova kolegija našle su se  23 točke, a raspravljalo se o  poslovanju Ljekarne Zadar, o  sufinanciranju izrade projektne dokumentacije vodovodnih mreža u Pridragi i Podgradini, o povećanju broja timova zdravstvene zaštite za  vrijeme turističke sezone i o  visini cijene ulaznice za ulazak  na plaže u TN Punta Skala.
Pročelnik Upravnog odjela  za zdravstvo i socijalnu skrb  Josip Kraljić informirao je nazočne o poslovanju Ljekarne  Zadar za 2008. godinu.
– Prošlu godinu Ljekarna  Zadar zaključila je s prihodom od 58.299.430 kuna, a  rashod je iznosio 57.913.203  kune. Ukupna dobit nakon  oporezivanja iznosi 293.216  kuna i upotrijebit će se za  investicijsko ulaganje u ljekarničkoj jedinici Centar, kazao je Kraljić.
O radu Ljekarne Zadar govorio je i njezin direktor Božo  Čolak te je kazao da je u planu  bilo otvaranje ljekarne u Poličniku, no zbog krize taj će se  plan prolongirati za neko drugo vrijeme. Osim toga, Čolak  je nazočne obavijestio da u  proteklih šest mjeseci Ljekarna Zadar bilježi 10 posto manji prihod u odnosu na prošlu  godinu. Nadalje, Čolak je kazao da se sljedeći tjedan otvara novi dermato-kozmetički  dio, vrlo atraktivan i zanimljiv,  a bit će u sklopu ljekarne  Centar te će zasigurno podići  kvalitetu usluge.
O sufinanciranju izrade  projektne dokumentacije vodovodne mreže naselja Pridraga na području Općine  Novigrad na kolegiju je govorio pročelnik Upravnog odjela za razvoj i infrastrukturu  Davor Lonić.
– Ukupna ugovorna vrijednost izrade projektne dokumentacije iznosi 353.800 kuna, a do sad je prikupljeno  244.000 kuna, kazao je Lonić.  Budući da je izrada projektne  dokumentacije vodovodne  mreže preduvjet za rješavanje  problema vodoopskrbe u naselju Pridraga, iz proračuna  Zadarske županije za 2009.  godinu odobrena su sredstva  Općini Novigrad u iznosu od  80.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za vodoopskrbne objekte.
Nadalje, Lonić je govorio o  sufinanciranju izgradnje vodoopskrbne mreže u Podgradini i zaseocima u Općini Posedarje.
– Ukupna vrijednost radova  procijenjena je na 8.463.556  kuna, a privremena situacija  iznosi 1.073.478 kuna, naveo  je Lonić. U spomenutu svrhu  Zadarska županija je odobrila  100.000 kuna za izgradnju vodoopskrbnih objekata.
Zadarska županija u ljetnoj  sezoni pojačava rad liječničkih ekipa sa sedam novih timova na najopterećenijim lokalitetima. Na području  grada Zadra, Biograda, Pakoštana, Sv. Filipa i Jakova  dežurat će dva tima hitne medicinske pomoći, dok će u  Starigradu, Benkovcu i Pagu  dežurati po jedan tim. Pročelnik Kraljić kazao je da su  postojali problemi sa sastavljanjem ekipa hitne medicinske pomoći zbog manjeg broja  medicinskog osoblja.
 Ministarstvo sudjeluje s  230.960 kuna, a ostatak sredstava u iznosu od 488.350 kuna osigurava Zadarska županija. Navedena sredstva bit će  isplaćena po obavljenom poslu Doma zdravlja Zadarske  županije koji je obvezan organizirati zdravstvenu zaštitu  uz sufinanciranje lokalne samouprave.
Zadarska županija je organizirala u prethodnom razdoblju pojačanu zdravstvenu  zaštitu tijekom turističke sezone u Viru. Prošle i ove godine tu je obvezu preuzeo  HZZO.
Razumnija cijena  ulaznice u Punta Skalu
Na Kolegiju župana raspravljalo se o dodjeli koncesije na  pomorskom dobru –  “uređenoj posebnoj plaži” s  mogućnosti ograđivanja i naplate ulaska na plažu uz suglasnost davatelja koncesije  na visinu cijene ulaznice ispred TN Punta Skala.
– Prošle je godine trgovačkom društvu Punta Skala  d.o.o. dodijeljena koncesija na  pomorskom dobru-plaži s mogućnošću ograđivanja i naplate ulaska na plažu, kazao je  Jerolim Uroda, pročelnik  Upravnog odjela za turizam i  pomorstvo, te dodao da je  ovlašteni koncesionar zatražio izmjene uvjeta na način  da se poveća morski dio i to na  površinu od 13.221 metara  četvornih, dok je kopneni dio  ostao isti, a čime bi ukupna  površina pod koncesijom iznosila 35.315 metara četvornih.
Ovlaštenik koncesije u obvezi je davatelju koncesije  plaćati godišnju naknadu u  iznosu od 251.923 kuna, 2 posto od ukupnog godišnjeg  prihoda ostvarenog na pomorskom dobru, kao i 2 posto  od prihoda ostvarenih prodajom ulaznica.
Nadalje, ovlaštenik koncesije na području TN Punta  Skala predložio je visinu cijene ulaznice u iznosu od 35  kuna po osobi za odrasle, a za  djecu do 10 godina ulaz je  besplatan. Na ovaj prijedlog  župan Zrilić kazao je da je  ovaj iznos najveći od svih ostalih plaža na kojima će se  naplaćivati ulaz.
– Predlažem da Upravni odjel za turizam i pomorstvo još  jednom razgovara s predstavnicima TN Punta Skala te se  dogovore o manjoj i razumnijoj cijeni, kazao je Zrilić.
Župan Zrilić donio je Odluku o izmjeni i dopuni Plana  rashoda za materijal, dijelove  i usluge tekućeg i investicijskog održavanja osnovnih  škola u 2009. godini. Iznos od  1.192.516 rapodjelit će se na  usluge tekućeg i investicijskog  održavanja 27 osnovnih škola  diljem županije. OŠ Novigrad  i OŠ Braće Ribar u Posedarju  koje imaju vlastiti autobus osigurana su sredstva za njegovo  održavanje. Za izgradnju  ogradnog zida u OŠ Galovac  osigurano je dodatnih 68.000  kuna, a OŠ “Juraj Dalmatinac” u Pagu dodatnih 57.000  kuna za izradu hidrantske  mreže.
Na kraju prvog održanog  kolegija župana Olivio  Meštrović informirao je da je  Upravni odjel za prostorno  uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske  županije, čiji je on pročelnik, u  kategoriji za popularizaciju  energetike dobitnik godišnje  nagrade “Hrvoje Požar”.