Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

3. Festival klapa “Školjka” okupit će najbolje “na klapskom nebu”

Autor: Dragana Glavočić

25.06.2010. 22:00
3. Festival klapa “Školjka” okupit će najbolje “na klapskom nebu”

Foto: Filip BRALA



Klape koje su sudjelovale na prvoj natjecateljskoj večeri su: muške klape “Ardura” iz Zadra, “Bibinje”, “Biograd”, “Bunari” iz Vodica, “Kožino”, “Kontrada” iz Posedarja, ženske klape “Barufa” iz Zadra, “Citadela” iz Zadra, “Karmel” iz Turnja, “Libar” iz Privlake, “Oršulice” iz Vodica i “Uzorita” iz Sukošana
U prostorijama Arsenala u četvrtak je održana tiskovna konferencija kojoj su nazočili načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov, umjetnički ravnatelj Festivala klapa “Školjka 2010”, Bojan Pogrmilović i Danijela Vulin, direktorica TZ Općine Pakoštane. Ovogodišnji, treći po redu Festival klapa održava se još danas (nakon sinoćnje prve večeri), u središtu mjesta. Organizator festivala je Općina Pakoštane, a suorganizatori su TZ Općine Pakoštane i muška klapa “Pakoštane”. Pokrovitelj festivala je Zadarska županija.
Osnovne informacije o festivalu iznio je njegov umjetnički ravnatelj Bojan Pogrmilović.
– Ovo je treće izdanje festivala klapa koji, u svojoj suštini, neće mijenjati koncepciju. Veliki interes klapa za ovaj festival natjerat će nas da ga u skoroj budućnosti proširimo. Prva večer je natjecateljskog karaktera te će se predstaviti klape iz Zadarske i Šibensko-kninske županije. Za festival se prijavilo preko 20 klapa, a selekcijom je odabrano šest ženskih i isto toliko muških, kazao je Pogrmilović dodavši da će prve večeri posjetitelji moći vidjeti i slušati najbolji izbor klapa iz dviju županija.
Klape će procjenjivati tročlani žiri u sastavu Ljubo Stipišić-Delmata, predsjednik žirija, te Ivo Nižić i Mojmir Čačija. Osim bodovne ocjene koju će dobiti na kraju natjecanja, klape će dobiti i pisano mišljenje od svakog člana žirija nakon održanog ntjecanja. One klape koje se nisu natjecale, također, će dobiti pismeno mišljenje te će u svom daljnjem radu moći raditi na onome što bi trebalo popraviti i poboljšati.
– Naša je procjena da su sve klape znatno napredovale u ove tri godine i vjerujemo da će kvalitetom ovo biti najbolje izdanje Festivala. Smatram da je tome uvelike pridonijela Zimska klapska škola u Pakoštanima gdje smo uspjeli pokrenuti i promijeniti neke stvari koje je trebalo u radu klapa promijeniti, govori Pogrmilović.
Na prvoj održanoj jednodnevnoj Zimskoj klapskoj školi sudjelovalo je šezdesetak pjevača i voditelja klapa, a predavači su bili Mojmir Čačija i Bojan Pogrmilović.
– S obzirom da je kvaliteta klapa ove gdoine izvrsna, žiri će morati postrožiti kriterije u ocjenjivanju. Tako se može dogoditi da klapa koja je prošle godine dobila zlatnu plaketu, ove dobije srebrnu, navodi umjetnički direktor festivala.
Klape su nastupile u, za ovu prigodu, posebno osmišljenoj akustičkoj školjci, ujedno i prvoj u Hrvatskoj. Školjka omogućava, kako pojašnjava Pogrmilović, da se klapa osjeća kao “kod kuće” te ne postoji potreba razmišljati o razglasu.
Klape koje su sudjelovale sinoć na prvoj natjecateljskoj večeri su: muške klape “Ardura” iz Zadra, “Bibinje”, “Biograd”, “Bunari” iz Vodica, “Kožino”, “Kontrada” iz Posedarja, ženske klape “Barufa” iz Zadra, “Citadela” iz Zadra, “Karmel” iz Turnja, “Libar” iz Privlake, “Oršulice” iz Vodica i “Uzorita” iz Sukošana.
Za vrijeme zasjedanja žirija, nastupila je ženska klapa “Luka” iz Rijeke koja ove godine slavi 25 godina postojanja.
Večeras je festival u znaku revijalnog karaktera te će se predstaviti renomirane klape koje, kako je istaknuo Pogrmilović “na klapskom nebu” nešto znače.
– Revijalnu večer otvara klapa koja je prošle godine osvojila Grand prix Festivala. Tako će u subotnju večer otvoriti muška klapa “Cantus” iz Sv. Filipa i Jakova. Nadalje nastupit će najtrofejnija ženska klapa “Linđo”, muška klapa “Jelsa”, trostruki pobjednik Festivala klapa u Omišu ženska klapa “Cesarica” i muška klapa “Sinj” koja je dosad osvojila preko 25 nagrada.
Potom je Pogrmilović kazao da je tijekom održavanja prva dva festivala kontaktirao s HTV-om i HR-om kako bi se napravio zvučni zapis festivala, no dosad nitko ne pokazuje interes.
– Istovremeno s festivalom u Pakoštanima, događaju se i neka druga događanja po cijeloj Hrvatskoj koja su medijski popraćena od strane Hrvatske televizije i radija. Tako da su, pretpostavljam, reportažana vozila već rezervirana. Klape ovaj festival doživljavaju vrlo ozbiljno, ali ne i mediji, govori Pogrmilović dodajući da će nastojati da 4. Festival klapa bude zabilježen.
Daniela Vulin pozvala je sve zaljubljenike u klapsku pjesmu i one koji će to postati da posjete Pakoštane. Na kraju dvodnevnog festivala za sve klape i posjetitelje priredit će se fešta “od ribe i mesa”.