Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Natječu se četiri liste

Autor: Nives Rogoznica

25.06.2010. 22:00
Natječu se četiri liste

Foto: Velimir BRKIĆ



Ukoliko u Vijeće ne uđe dvoje vijećnika s liste SDSS-a, novo Općinsko vijeće morat će odlučiti hoće li u novi Statut unijeti odredbu o potrebi postojanja dvoje vijećnika srpske nacionalne manjine ili se vratiti na okolnosti koje su i dovele do prijevremenih izbora
Na prijevremenim izborima za Općinsko vijeće Općine Zemunik Donji koji će se održati 11. srpnja natječu se četiri liste. Uz HDZ, HSS i HSP, stranke koje se dale svoje liste i na redovnim izborima za Općinsko vijeće, na prijevremenim izborima kandidate je istaknula i SDSS koja u svibnju prošle godine nije izišla na izbore u ovoj općini.
Do raspisivanja prijevremenih izbora za Općinsko vijeće došlo je nakon što je Vlada, koristeći se institutom izravne primjene zakona, raspisala dopunske izbore na kojima je trebalo izabrati i dvoje vijećnika pripadnika srpske nacionalne manjine, no dopunski izbori održali su se samo za zamjenika načelnika Općine na kojima je na ovu dužnost izabran SDSS-ov Dragan Daničić koji je, uostalom, bio i jedini kandidat. Do poništenja dopunskih izbora za dvoje vijećnika došlo je nakon što su šestorica vijećnika tada vladajuće koalicije HSS-HSP podnijeli ostavke ne želeći prihvatiti izbor dvoje vijećnika srpske nacionalne manjine na dopunskim izborima. Raspušteno zemuničko Vijeće nije, tijekom svojeg mandata, usvojilo izmjene Statuta kako bi u isti bila unesena odredba o potrebi izbora dvoje vijećnika pripadnika ove nacionalne manjine kako to zahtijeva Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.
Na prijevremenim izborima SDSS je kao nositelja liste kandidirao Radu Graovca koji je trebao biti i nositelj liste na dopunskim izborima, a drugo mjesto na listi pripalo je Miloradu Kovačeviću. Njihovi nesuđeni zamjenici na dopunskim izborima Sofija Kovačević i Milenko Rajčević zauzeli su četvrto i peto mjesto. Nositelj liste HDZ-a ovog puta je Ivica Šarić, dok je na redovnim izborima to bio Borislav Krnčević. Na listi na prijevremenim izborima, njih dvojica zamijenili su mjesta, a isto su učinili i treći i četvrti kandidat na listi – Ivica Dražić i Jure Fabijan. Sva četvorica na redovnim su izborima osvojila vijećničke mandate. Među kandidatima koji su se pojavili i na redovnim izborima nalaze se i sedmi na listi Ivica Miljanić i deveti po redu Nediljko Pinčić. Na listi, međutim, nema Nikoline Paleka koja je na redovnim izborima osvojila mandat vijećnice.
HSS-ovi vijećnici u prošlom mandatu, Stanko Duilo i Tomislav Marušić na istim su pozicijama na listi na kojima su bili i na redovnim izborima. Duilo koji je obnašao i dužnost predsjednika Općinskog vijeća je nositelj liste svoje stranke, a Marušić je drugi na listi.
Nositelj liste HSP-a ovog puta je predsjednik zemuničkih pravaša Tomislav Šarić. Na redovnim izborima listu je nosio Marin Buljat, pa su, kao i u slučaju HDZ-a, prvi i drugi na listi zamijenili mjesta. Šarić na redovnim izborima nije bio kandidat, a četvorica HSP-ovaca koji su na redovnim izborima osvojili mandate – Marin Buljat, Pavao Alvir, Željko Buljat i Marko Jermen, propuštajući Šarića pomakli su se za po jedno mjesto niže na listi.
 


Hoće li nakon prijevremenih, Zemunik imati i dopunske izbore?


U zemuničkom Statutu ni danas se ne nalazi odredba u kojoj bi se decidirano navodilo kako u Općinskom vijeću treba biti dvoje vijećnika srpske nacionalne manjine. Potvrdila je to povjerenica Vlade za ovu općinu, Davorka Krnčević. Povjerenica Vlade imala je zakonsku mogućnost donijeti ovakvu izmjenu Statuta, budući da Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisuje kako povjerenik može “donositi ili mijenjati opće akte jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne), samouprave samo ako je to potrebno radi provedbe zakona ili drugog propisa ili usklađivanja sa zakonom ili drugim propisom”.
Krnčević je, međutim, pojasnila kako to nije učinila zato što se u trenutku njezinog imenovanja povjerenicom Vlade Statut nalazio u “delikatnoj situaciji”.
– Ministarstvo uprave provelo je nadzor nad Statutom i stavilo izvan snage odredbe Statuta koje se odnose na broj članova predstavničkog tijela, te je Statut, s odredbama tako stavljenim izvan snage, trebalo objaviti, a na snagu je stupio 16. lipnja, kazala je Krnčević.
S obzirom da ni taj novi Statut nije usklađen s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, novo Vijeće imat će zakonski rok od dva mjeseca da u Statut uvede odredbu u kojoj bi stajalo kako ova općina ima jednog zamjenika načelnika i dvoje vijećnika iz redova srpske manjine. Ukoliko se želi poštovati slovo zakona, ovu odredbu trebalo bi unijeti u Statut čak i ako na prijevremenim izborima bude izabrano dvoje vijećnika srpske nacionalnosti – to jest, u konkretnom slučaju, s liste SDSS-a.
Ne budu li međutim izabrani, donošenje ovakve statutarne odredbe bit će imperativ novog Vijeća ukoliko se želi izbjeći vraćanje na okolnosti raspuštanja. Naime, ne bude li ove odredbe u Statutu, neće se s liste SDSS-a moći kooptirati potrebni vijećnici, čak ni ukoliko ova stranka prijeđe prag od 5 posto glasova, te će se Vijeće ponovno naći pred potrebom raspisivanja dopunskih izbora.