Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Očišćeni Mul i Žalić

Autor: Ivan Stagličić

25.06.2010. 22:00
Očišćeni Mul i Žalić


U obje silbenske luke, Žaliću i Mulu, održana je akcija čišćenja podmorja. Riječ je o prvoj ekološkoj akciji ovakve vrste za koju postoji namjera da prijeđe u tradiciju uz sudjelovanje ronilačkih ekipa iz Zadarske županije, a u budućnosti i čitave Hrvatske.
Organizator akcije bila je Udruga za zaštitu i promicanje ekološke i kulturne baštine “VOLIMO SILBU!”, u osnivanju, koju pokreću Šarlotta Schmidt i Matilda Sindičić. Akcija je provedena u potpunosti volonterski, a sudjelovali su Interventna skupina – ronioci PU zadarske pod vodstvom zapovjednika Denisa Glavana, članovi Ronilačkog kluba “Sv. Roko” iz Bibinja pod vodstvom Đanija Iglića, ekipa spužvara s otoka Raba, pod vodstvom Danijela Kalocire, kao i zainteresirani mještani i gosti.
– Očišćene su obje silbenske luke, što će biti potrebno i ponoviti, jer postoje neka područja koja se nisu mogla pokriti ovom akcijom. Pregledane su i očišćene i pojedine uvale izvan same Silbe. Također se planiraju proširene akcije koje bi obuhvatile udaljenije uvale i mjesta sidrenja nautičara. Poznate su “slabe točke” u tom smislu, pa će se akcije i usmjeriti prvenstveno prema njima. Željela bih ovim putem zahvaliti i Turističkoj zajednici Silbe koja je iz svog skromnog budžeta podržala akciju, kao i pojedincima koji su iz pozadine pružili podršku i usluge, kazala nam je Šarlota Schmidt, koja ujedno poziva sve zainteresirane da se uključe u ovakve i slične akcije buduće udruge i pomognu u očuvanju i pravilnom vrednovanju mnogobrojnih prirodnih i kulturnih bogatstava otoka Silbe.