Predstavila svoj književni prvijenac

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
gkzd
Sebastian GOVORČIN
Danijela, po zvanju diplomirani novinar, do sada je radila kao novinarka, voditeljica, scenaristica, producentica..

Gradska je knjižnica Zadar u srijedu navečer bila domaćin književnoj večeri s Danijelom Stanojević Majerić koja je održana u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice. Mlada hrvatska književnica rodom iz Zagreba u Zadru je predstavljala svoj književni prvijenac „Nauči psa trikovima" i donekle neobičnu akciju „500 komada do Francuske".

Danijela, po zvanju diplomirani novinar, do sada je radila kao novinarka, voditeljica, scenaristica, producentica, asistentica režije i kolumnistica, a sada je vanjski suradnik HRT-a gdje ističe rad na projektima „Mijenjam svijet" i „Direkt".

Naime, Danijela je dobila mogućnost stipendiranja boravka i rada u Parizu od strane UNESCO-vog umjetničkog instituta Camac. Na natječaj za stipendiju prijavila se vidjevši oglas na službenim internet stranicama Ministarstva kulture, a nju je osvojila u snažnoj međunardonoj konkurenciji mladih autora:

- Odlučila sam se prijaviti na taj natječaj između ostaloga i zbog toga što sam smatrala da će netko „sa strane" ili „iz vana" biti objektivniji u procijenjivanju mojega djela. Za UNESCO-v umjetnički institut Camac koji se nalazi u Francuskoj svoj sam književni prvijenac zajedno sa svojim suprugom prevela na engleski. Mogu kazati da mi nakon mukotrpnog ali zabavnog prevoditeljskog posla moje djelo na englesko m jeziku jako dobro zvuči.

Danijela bi u Parizu boravila četiri mjeseca, a za podmirivanja dijela troškova osmislila je kampanju „500 komada do Francuske" u sklopu koje prodaje zbriku proze „Nauči psa trikovima" po cijeni od 79 kuna. Svi koji kupe knjigu moći će putem blogova i kolumni pratiti Danijelin rad i tako imati, što Danijela, ističe, drži vrlo bitnim, transparentan uvid u trošenje novca kojeg su kupivši knjigu dali ovoj, kritika se slaže, vrlo perspektivnoj autorici. Naime, razočarana u odnos velikih izdavača prema piscima, Danijela je knjigu „Nauči psa trikovima" izdala o vlastitom trošku.

- Kampanju sam pokrenula i kako bih mladima pokazala da se u ovom našem društvu ipak nešto može napraviti na drugačiji način i da se nešto može promijeniti. Pogotovo pri tom mislim na one koji se bave umjetnošću, kazala je Danijela.

Ako kampanja uspije Danijela će u Parizu istraživati francusku kulturu što će joj koristiti za svoje buduće djelo „Kako ubiti svekrvu" u kojem će se radnja događati u Londonu, Parizu, Berlinu i Zagrebu, a djelom će, ističe Danijela, nastojati propitati pretpostavljenu univerzalnost patrijarhata i položaj žene u različitim kulturama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno