Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Predstavila svoj književni prvijenac

Autor: Nikola Markulin

25.06.2010. 22:00
Predstavila svoj književni prvijenac

Foto: Sebastian GOVORČIN



Gradska je knjižnica Zadar u srijedu navečer bila domaćin književnoj večeri s Danijelom Stanojević Majerić koja je održana u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice. Mlada hrvatska književnica rodom iz Zagreba u Zadru je predstavljala svoj književni prvijenac „Nauči psa trikovima” i donekle neobičnu akciju „500 komada do Francuske”.
Danijela, po zvanju diplomirani novinar, do sada je radila kao novinarka, voditeljica, scenaristica, producentica, asistentica režije i kolumnistica, a sada je vanjski suradnik HRT-a gdje ističe rad na projektima „Mijenjam svijet” i „Direkt”.
Naime, Danijela je dobila mogućnost stipendiranja boravka i rada u Parizu od strane UNESCO-vog umjetničkog instituta Camac. Na natječaj za stipendiju prijavila se vidjevši oglas na službenim internet stranicama Ministarstva kulture, a nju je osvojila u snažnoj međunardonoj konkurenciji mladih autora:
– Odlučila sam se prijaviti na taj natječaj između ostaloga i zbog toga što sam smatrala da će netko „sa strane” ili „iz vana” biti objektivniji u procijenjivanju mojega djela. Za UNESCO-v umjetnički institut Camac koji se nalazi u Francuskoj svoj sam književni prvijenac zajedno sa svojim suprugom prevela na engleski. Mogu kazati da mi nakon mukotrpnog ali zabavnog prevoditeljskog posla moje djelo na englesko m jeziku jako dobro zvuči.
Danijela bi u Parizu boravila četiri mjeseca, a za podmirivanja dijela troškova osmislila je kampanju „500 komada do Francuske” u sklopu koje prodaje zbriku proze „Nauči psa trikovima” po cijeni od 79 kuna. Svi koji kupe knjigu moći će putem blogova i kolumni pratiti Danijelin rad i tako imati, što Danijela, ističe, drži vrlo bitnim, transparentan uvid u trošenje novca kojeg su kupivši knjigu dali ovoj, kritika se slaže, vrlo perspektivnoj autorici. Naime, razočarana u odnos velikih izdavača prema piscima, Danijela je knjigu „Nauči psa trikovima” izdala o vlastitom trošku.
– Kampanju sam pokrenula i kako bih mladima pokazala da se u ovom našem društvu ipak nešto može napraviti na drugačiji način i da se nešto može promijeniti. Pogotovo pri tom mislim na one koji se bave umjetnošću, kazala je Danijela.
Ako kampanja uspije Danijela će u Parizu istraživati francusku kulturu što će joj koristiti za svoje buduće djelo „Kako ubiti svekrvu” u kojem će se radnja događati u Londonu, Parizu, Berlinu i Zagrebu, a djelom će, ističe Danijela, nastojati propitati pretpostavljenu univerzalnost patrijarhata i položaj žene u različitim kulturama.