Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sindikati odlučni braniti referendum i Ustav

Autor: Gabrijela Galić

25.06.2010. 22:00
Sindikati odlučni braniti referendum i Ustav

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Za valjanost referenduma potreban je izlazak 50 posto birača. Na pomolu vruće ljeto, jer se referendumska pravila tumače na potpuno oprečan način
Branit ćemo pravo da se referendum održi prema novim ustavnim odrebama. Ustav nije zakon, to je osnovni pravni akt države, a sva tumačenja o tome da bi se referendum trebao provesti prema starim odredbama Ustava, jer je potisivanje peticije započelo dok su one još vrijedile, izvrtanje je stvarnosti, poručuju sindikati koji se – nakon što su prikupili, za sada, potporu 16 posto biračkog tijela – suočavaju i s političkim prepucavanjem o tome kako se referendum treba provesti. Naime, sindikati su u prikupljanje potpisa krenuli kada je Ustav propisivao da na referendum, kako bi bio valjan, treba izaći 50 posto biračkog tijela, dakle 2,25 milijuna građana.
Matiješević: Lakrdija
U međuvremenu, Ustav je zbog budućeg izjašnjavanja o ulasku u EU izmijenjen, pa je referendum valjan i ako na njega izađe samo jedan birač. Drugim riječima, za priključivanje Hrvatske europskom gospodarsko-političkom klubu, na koji će biti prenesen i dio suvereniteta, dovoljno je da na birališta izađe jedna osoba i glasuje “za”. S druge strane, za izmjenu zakona kojim se uređuje svakodnevni život radnika u Hrvatskoj, trebalo bi izaći pola stanovništva. Za sindikate, koji tvrde da su se konzultirali s desetak pravnih i ustavnih stručnjaka, stoga dvojbe nema. Referendum o ZOR-u mora se provesti po novom Ustavu.
– Ustav se direktno primjenjuje, on nije zakon. A ako je zakon u koliziji s Ustavom, onda se primjenjuju ustavne odredbe. Tu nema dvojbe. Tumačenja kako bi na referendum o ZOR-u trebalo izaći 50 posto birača su nakaradna tumačenja HDZ-a i njegovih produženih ruku. To je lakrdijaško tumačenje – veli Ozren Matijašević, koordinator sindikalnih centrala, napominjući kako su sindikati konzultirali ustavne stručnjake. On podsjeća i kako osim činjenice da je Ustav ispred zakona treba voditi računa i o tome kada pravno započinje referendum. Ovaj referendum raspisat će se po izmijenjenim ustavnim odredbama.
Država bez smisla
– Branit ćemo pravo da se referendum provede po novim, blažim odredbama Ustava. Ustav treba poštovati, jer kakvog smisla ima država u kojoj se ne poštuje njen temeljni akt? – pita se Matijašević.
Međutim, iako je to tumačenje posve logično, neki ustavni stručnjaci s kojima smo proteklih dana razgovarali, dvoje. “Referendum za ZOR tako treba završiti po odredbama po kojima je cijeli postupak počeo. Izmjene Ustava odnosit će se na buduće slučajeve i ne mogu se odnositi na prošlost. To je, kako nam je objašnjeno, čvrsto pravilo o kojem nema rasprave i tko bude tumačio drugačije, odstupit će od ustaljenih pravnih pravila”, kazao nam je jedan od ustavnih sudaca. Tako je očito da će se u narednim danima o ovom pitanju i te kako raspravljati, ali i da je odgovor na njega očito politička odluka. Sindikati su jasno državi pokazali da je izradila zakonsku regulativu s namjerom da se u praksi ne provede, a onda je to još dodatno zakomplicirano ustavnim promjenama.
 


Bebić: Po starom Ustavu


Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić rekao je da Zakon o radu koji je Vlada poslala u proceduru još nije uvršten u dnevni red Sabora, ali budući da on radi još dva tjedna, nema ni tehničkih ni drugih razloga da se ne uvrsti u dnevni red saborske sjednice.
Na pitanje hoće li se referendum raspisati po starom ili novom Ustavu, o čemu ima dosta prijepora, Bebić je odgovorio kako je, po mišljenju relevantnih pravnih stručnjaka, cijeli proces počeo po starom zakonu te da misli kako će se tako i nastaviti, što će, kako je dodao, procijeniti Odbor za Ustav i drugi “relevantni faktori”