Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Baradić: Struka je potvrdila da nema štetnih utjecaja

25.06.2012. 22:00
Baradić: Struka je potvrdila da nema štetnih utjecaja


Izgradnjom, a pogotovo korištenjem zračne luke Stankovci nanio bi se težak udarac rezervatu za ptice Vransko jezero, poručuje Belušić
Belušić radi u interesu nekog trećeg. Njega ne zanimaju ni ptice ni Vransko jezero. On tvrdi kako će aerodrom u Stankovcima imati štetan utjecaj na ptičji svijet na Vranskom jezeru, a struka kaže suprotno. Mene više zanima što govori struka nego prometni inspektor, oštar je odgovor načelnika Općine Stankovci Željka Baradića na pismo javnosti koje je poslao prometni inspektor i predsjednik županijske organizacije Hrvatske stranke zelenih – Eko saveza Zdravka Belušića.
U svom pismu Belušić istče kako će rad aerodroma u Stankovicma imati negativan utjecaj na Vransko jezero, posebno na ptičji svijet.
– Izgradnjom, a pogotovo korištenjem zračne luke Stankovci nanio bi se težak udarac rezervatu za ptice Vransko jezero. Na prostoru Vranskog jezera obitava oko 460.000 ptica godišnje, to jest 102 vrste. Neke su strogo zaštićene, neke su čak na rubu izumiranja. Bukom zrakoplova sve vrste ptica sigurno će biti plašene, tjerane iz tog područja i neće se više ni zadržavati niti se gnijezditi, kaže Belušić.
Baradić ga demantira saznanjima sa sastanaka dvanaesteročlanog stručnog povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš aerodroma Stankovci koji je održan 13. lipnja u Općini Stankovci:
– Magistar Eugen Draganović, jedan od najvećih stručnjaka za zaštitu prirode u Hrvatskoj, kazao je kako ovaj zahvat u prostoru neće imati nikakav utjecaj na biljni i životinjski svijet u Parku prirode Vransko jezero. Ovdje je problem druge prirode. Stvara se servisni centar koji će sada nuditi nešto što drugi nisu.
Ravnatelj PP Vransko jezero Ivica Prtenjača kaže kako budući aerodrom u Stankovcima nije u neposrednoj blizini jezera te dodaje kako je udaljnost nešto manja od Zračne luke Zemunik. Prtenjača ističe kako će u Parku prirode sudjelovati u cijelom procesu, davati svoje komentare i prijedloge.


 BELUŠIĆEVI ARGUMENTI PROTIV AERODROMA


– dok su se čekale dozvole od nadležnih tijela baratalo se brojem od 17.000 slijetanja i polijetanja, sada se spominje 6.000, a realno neće biti više od 2.500
– staze za polijetanje i slijetanje smještene su pod pravim kutom i jedine su takve u krugu 700-800 Nm
– prema prvim najavama trebala je zaposliti čak 500 osoba, potom je broj smanjen na 120, sada je broj ponovno smanjen na 60
– postojeći aerodrom u Zatonu zjapi prazan i neiskorišten.