Caritas treba odjenuti gologa i nahraniti gladnoga

Slika korisnika admin
Sjemenište seminar
Ivan JAMIČIĆ
U radu cjelodnevnog susreta sudjelovao je i zadarski nadbiskup Želimir Puljić

Susret crkvenih Obiteljskih savjetovališta djelatnih u Hrvatskoj održan je danas u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa "Zmajević" u Zadru. Događaj je organiziralo Obiteljsko savjetovalište Caritasa Zadarske nadbiskupije u suradnji s Uredom HBK za obitelj i Hrvatskim Caritasom. U radu cjelodnevnog susreta sudjelovao je mons. Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za obitelj, a o temi "Brak i obitelj prema Ivanu Pavlu II." je govorio mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup.

- Naša obiteljska savjetovališta počela su s intenzivnijim i organiziranijim radom početkom Domovinskog rata. Zato jer su se tada pojavile i veće poteškoće u obiteljima zbog podijeljenog života u njima. Ljudi su bili na ratištima, neki su bili ranjeni, neki zarobljeni, obitelji podijeljene. Tada su u obiteljima počeli izrazitiji i ozbiljniji problemi. Siromaštvo je onda bilo posebno izrazito, naročito u nekim bogatim dijelovima naše domovine. Zbog toga jer su tada sredstva dolazila za Caritas izvana, jer su drugi caritasi, naročito njemački i talijanski pomagali nama, tada je bilo prirodno da se ova potrebna djelatnost pomaganja obiteljima u vidu savjetovališta spoji s karitativnom djelatnošću, rekao je mons. Valter Župan.

- Caritas treba odjenuti gologa, nahraniti gladnoga i ne kriti se od onoga koji je tvoje krvi, a u obiteljska savjetovališta spada rad na pastoralu obitelji. Ovaj susret je i zahtjevan s obzirom na današnje potrebe i poteškoće obitelji, kazao je još mons. Župan potaknuvši na razmišljanje u radu po grupama o tome koja je danas uloga obiteljskih savjetovališta.

Mons. Valter Župan je upozorio i na sve veći broj rastava brakova.

- Potrebno je ozbiljno misliti na umrežavanje i stvaranje krovne konstrukcije koja će surađivati s ostalim udrugama, naročito s onima koje promoviraju obiteljski pastoral, zaključio je predsjednik Vijeća HBK za obitelj.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno