Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ožaković: Da nije mene, Benkovcem bi šetali čopori pasa

25.06.2012. 22:00
Ožaković: Da nije mene, Benkovcem bi šetali čopori pasa


Gradonačelnik Benkovca Branko Kutija najavio je tužbu protiv svih medija koji su objavili vijest da su vozači benkovačkog Vodovoda rušili bivši azil za životinje i pri tom pregazili tri štenca ne obazirući se na upozorenja nekadašnjeg voditelja azila Dinka Ožakovića. Kutija je to najavio na tiskovnoj konferenciji koja je održana pokraj azila na kojem nisu vidljivi tragovi rušenja.
– Novac koji uprihodujemo na ovaj način uplatit ćemo na račun Grada Zadra koji gradi azil i s kojim smo potpisali sporazum jer želimo sudjelovati u rješenju problema napuštenih životinja. Grad Benkovac problem napuštenih životinja trenutno rješava suradnjom s tvrtkom As-eko koja je jedina pravna osoba koje ima sve zakonom predviđene uvjete za zbrinjavanje životinja, kaže Kutija te dodaje:
– Sve općine i gradovi imaju obavezu zbrinjavati napuštene životinje. Grad Benkovac je jedina sredina u Zadarskoj županiji koja je kroz azil nastojala riješiti taj problem. Međutim bez obzira na sve protiv nas je prije nekoliko godina podignuta medijska hajka kada su nas napadale sve udruge za zaštitu životinja u Hrvatskoj. Proglasili su nas divljacima koji trgaju životinje. Istinitost tih navoda je ista kao i ova sadašnjih. Čini mi se da je režiser isti, što se vidi iz sadašnjih medijskih natpisa, kaže Kutija aludirajući pri tom na Ožakovića čije se ime spominje u svim tekstovima.
Događaju je prisustvovao je i Dinko Ožaković koji je iz azila vadio napuštene pse.
– Gore mi je nego 91. kada su četnici upali u moje selo i pobili ljude. Za ove pse brinuo sam se sam. Iz vlastitog džepa sam plaćao njihovo cijepljenje i čipiranje, hranu za njih. Preko njemačkih udruga sam udomio stotine napuštenih pasa koje njihovi vlasnici najviše ostavljaju 10. u mjesecu kada se održava sajam. Preko njih sam uveo Benkovac u Europi. Pritom nisam tražio ni kunu za moj rad. Da nije bilo mene Benkovcom bi šetali čopori pasa, grizli djecu i širili zarazu, kaže Ožaković.
U budućnosti će bivši benkovački azil stvarno biti srušen, što je obaveza Grada Benkovca na temelju zahtjeva Hrvatskih šuma na čijem je zemljištu on podignut.