Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ugljan turiste dočekuje raširenih ruku

25.06.2012. 22:00
Ugljan turiste dočekuje raširenih ruku


Mjesto Ugljan sa svojih devet zaseoka sve se odlučnije nameće kao važno turističko odredište zadarskog arhipelaga. Iz sezone u sezonu rezultati su sve bolji, pa nema razloga ne vjerovati da će i ovogodišnji biti bolji od lanjskih koji su zaokružili “lijepu” brojku od 110.000 noćenja.
Da bi moglo biti tako nagovještavaju i rezultati prvih 17 dana lipnja tijekom kojih je na području Turističkog ureda Ugljan ostvareno 2.600 noćenja, 700 više nego u istom lanjskom razdoblju.
Prema riječima direktorice Turističkog ureda Ugljan Dražene Strihić u mjestu su tradicionalno najbrojniji domaći gosti, većinom vikendaši, zatim Slovenci, Nijemci, Slovaci, Austrijanci i Talijani.
Da bi gosti imali što bolji dojam o mjestu u koje dolaze potrudili su se mještani svih zaseoka organiziravši i sudjelovavši u radnim akcijama čišćenja svojih mjesta.
– Mjesni ličilac Ante Stipanić oslikao je prostor motivima sunca i mora što je u skladu s logom mjesta Ugljan. Naime, logo je u obliku sunca s devet krakova koji simboliziraju devet ugljanskih zaseoka. U sredini loga su i tri ribe koje se nalaze na kapitelu stupa u klaustru Samostana sv. Jeronima, jednog od prepoznatljivijih simbola mjesta Ugljan, rekla je Dražena Strihić koja nabrajajući novitete napominje da od ove godine u prostoru TIC-a djejuje novootvorena podružnica turističke agencije Con Sole. Radi se i na poboljšanju kompjutorskog programa za prijem gostiju, a tu je i brošura otoka Ugljana u čijoj izradi sudjeluju i ostali turistički uredi na otoku, a koja bi uskoro trebala ugledati svjetlo dana.
– Novost su i pet interpretacijskih ploča na hrvatskom i engleskom koje smo postavili ispred znamenitosti na četiri punkta, priča Strihić.
Jedna je ispred ville rustice i antičke uljare u Mulinama iz koje se u 2. stoljeću izvozilo čuveno liburnsko ulje. Na toj je interpretacijskoj ploči osim podataka o znamenitostima dana i kratka povijest maslinarstva na Ugljanu. Druga je u Gornjem selu ispred dvorca Beršić koji je nekada bio u vlasništvu akademika don Ivana Brčića, istaknutog glagoljaša i jezikoslovca, a treća i četvrta su u Lučinom selu, ispred Samostana sv. Jeronima.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU