Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Štićenici imaju samo jednu želju – ljubav

Autor: Velimir Brkić

25.06.2013. 22:00
Štićenici imaju samo jednu želju – ljubav

Foto: Velimir BRKIĆ



U nazočnosti velikog broja gostiju 44. obljetnica Doma za rehabilitaciju u Sv. Filip i Jakov obilježena je Danom otvorenih vrata, nagrađivanjem jubilaraca, jedinstvenim domjenkom, prigodnim programom i igrokazom štićenika.
Zlatovezi i buketi
– Centar za rehabilitaciju osnovan je 1969. godine i trenutačno skrbi za 95 korisnika s višestrukim potrebama, od 9 do 70 godina, koji imaju dijagnozu teške i teže retardacije, dok ih je vrlo mali broj s lakom retardacijom, kazao je ravnatelj Leonard Mikulić.
O štićenicima iz cijele Hrvatske, najviše s područja Zadarske županije, Primorsko-goranske te Zagrebačke i Grada Zagreba, skrbi 74 djelatnika.
– Osoblje je korisnicima na usluzi 24 sata, želeći koliko je moguće ublažiti trpljenje ove populacije o kojoj se malo govori i koja je, jednostavno rečeno, maknuta iz društva, istaknuo je ravnatelj Mikulić.
Naime, u pojedinim je slučajevima obitelj spremna skrbiti o svom djetetu, dok je znatan broj i onih obitelji koje svoju djecu ostavljaju od rođenja u centrima za rehabilitaciju, gdje se stručno osoblje brine za njih, nastojeći im olakšati život i nadoknaditi roditeljsku ljubav.
– U medijima često možemo čuti reklamni slogan koji kaže da zdravi imaju tisuću želja, a bolesni samo jednu. Korisnici Centra imaju samo jednu želju – ljubav. Ljubav je najveći dar korisnicima, poručio je Mikulić.
Potom je jubilarkama Mariji Eškinji, Ljubici Zupčić, Milki Eškinji, Zdenki Mikas, Mari Mikas i Senki Brzić uručio zlatovez Bogorodice i bukete ruža.
Dragocjene sitnice
Mladi glazbenici Glazbene škole pri OŠ Biograd na Moru ravnatelja Jordanka Miloša, izvođenjem niza instrumentala pjesmom su razgalili i ujedinili goste, štićenike i djelatnike Centra.
A kad su štićenici izveli igrokaz »Tko je oklevetao vuka u režiji defektologinje Barbare Čirjak i tima terapeuta, mnogi su htjeli skriti suze radosnice, ali nisu uspjeli. Ovacije i pljesak nisu prestajali.
– Uz malo dobre volje, odricanja i ljubavi možemo učiniti velike stvari, koje su dragocjene. Ponekad mala sitnica, stisak ruke, pažnja i ljubav ili mali dar mogu unijeti puno radosti u živote drugih, dok pokazuje radove korisnika govori mag. socijalnog rada Maja Pavković, voditeljica Socijalne službe.
Osim ravnatelja dipl. iur. Mikulića i socijalne radnice Pavković, računovodstvo vodi dipl. oecc. Ljubica Čirjak, zdravstvenu službu medicinska sestra Senka Brzić, a tehničku službu Slobodan Prtenjača.
– Kad god učinite ljubav, nikada niste izgubili. Njihovo zadovoljstvo i nas ispunjava, mi ih jednostavno volimo, razvijamo njihove vještine, želimo da žive kvalitetno i dostojanstveno, navodi Pavković.
I kad god učinimo neku žrtvu, čini nam se na prvi pogled da smo nešto otkinuli od sebe, ali ne – dobili smo! To je tajna ljubavi, zaključila je Maja Pavković.