Štićenici imaju samo jednu želju - ljubav

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

U nazočnosti velikog broja gostiju 44. obljetnica Doma za rehabilitaciju u Sv. Filip i Jakov obilježena je Danom otvorenih vrata, nagrađivanjem jubilaraca, jedinstvenim domjenkom, prigodnim programom i igrokazom štićenika.

Zlatovezi i buketi

- Centar za rehabilitaciju osnovan je 1969. godine i trenutačno skrbi za 95 korisnika s višestrukim potrebama, od 9 do 70 godina, koji imaju dijagnozu teške i teže retardacije, dok ih je vrlo mali broj s lakom retardacijom, kazao je ravnatelj Leonard Mikulić.

O štićenicima iz cijele Hrvatske, najviše s područja Zadarske županije, Primorsko-goranske te Zagrebačke i Grada Zagreba, skrbi 74 djelatnika.

- Osoblje je korisnicima na usluzi 24 sata, želeći koliko je moguće ublažiti trpljenje ove populacije o kojoj se malo govori i koja je, jednostavno rečeno, maknuta iz društva, istaknuo je ravnatelj Mikulić.

Naime, u pojedinim je slučajevima obitelj spremna skrbiti o svom djetetu, dok je znatan broj i onih obitelji koje svoju djecu ostavljaju od rođenja u centrima za rehabilitaciju, gdje se stručno osoblje brine za njih, nastojeći im olakšati život i nadoknaditi roditeljsku ljubav.

- U medijima često možemo čuti reklamni slogan koji kaže da zdravi imaju tisuću želja, a bolesni samo jednu. Korisnici Centra imaju samo jednu želju - ljubav. Ljubav je najveći dar korisnicima, poručio je Mikulić.

Potom je jubilarkama Mariji Eškinji, Ljubici Zupčić, Milki Eškinji, Zdenki Mikas, Mari Mikas i Senki Brzić uručio zlatovez Bogorodice i bukete ruža.

Dragocjene sitnice

Mladi glazbenici Glazbene škole pri OŠ Biograd na Moru ravnatelja Jordanka Miloša, izvođenjem niza instrumentala pjesmom su razgalili i ujedinili goste, štićenike i djelatnike Centra.

A kad su štićenici izveli igrokaz »Tko je oklevetao vuka u režiji defektologinje Barbare Čirjak i tima terapeuta, mnogi su htjeli skriti suze radosnice, ali nisu uspjeli. Ovacije i pljesak nisu prestajali.

- Uz malo dobre volje, odricanja i ljubavi možemo učiniti velike stvari, koje su dragocjene. Ponekad mala sitnica, stisak ruke, pažnja i ljubav ili mali dar mogu unijeti puno radosti u živote drugih, dok pokazuje radove korisnika govori mag. socijalnog rada Maja Pavković, voditeljica Socijalne službe.

Osim ravnatelja dipl. iur. Mikulića i socijalne radnice Pavković, računovodstvo vodi dipl. oecc. Ljubica Čirjak, zdravstvenu službu medicinska sestra Senka Brzić, a tehničku službu Slobodan Prtenjača.

- Kad god učinite ljubav, nikada niste izgubili. Njihovo zadovoljstvo i nas ispunjava, mi ih jednostavno volimo, razvijamo njihove vještine, želimo da žive kvalitetno i dostojanstveno, navodi Pavković.

I kad god učinimo neku žrtvu, čini nam se na prvi pogled da smo nešto otkinuli od sebe, ali ne - dobili smo! To je tajna ljubavi, zaključila je Maja Pavković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno